user6's blog

EPFO Exam Model Questions : General Awareness (Set-5)

EPFO Exam Model Questions : General Awareness

1. Consider the following statements:

1. The southern part of India lies within the tropics.
2. The northern part of the country lies in the subtropical zone.

Which of the above statements is/are correct?
(a) only 1
(b) only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

2. Consider the following statements:

1. Mercury is the smallest and closest planet to the sun.
2. It is considered as Earth’s twin because of their close proximity in size, mass and density.

Which of the above statements is/are correct?
(a) Only 1
(b) only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

3. Consider the following statements:

1. Uranus orbits around the sun in a clockwise direction from east to west.
2. It is a giant planet 50 times larger than the earth.

Which of the above statements is/are correct?
(a) only 1
(b) only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

4. Consider the following statements:

1. The largest planet Jupiter’s surface is cold probably about –13°C.
2. It takes 29½ years to complete its orbit.

Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

5. Consider the following statements:

1. Gavity anomalies gives us information about the distribution of mass of the material in the crust of the earth.
2. Seismic activity is one of the most important sources of information about the interior of the earth.

Which of the above statements is/are correct?
(a) only 1
(b) only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

EPFO Enforcement Officer Exam Study Notes

(E-Book) UPSC EPFO Enforcement Officer Question Papers PDF

Daily Questions Challenge for SSC CGL Exams - 17 JUNE 2020

Daily Questions Challenge for SSC CGL Exams - 17 JUNE 2020

1. 'Martyapura Ray Jamraj', which won a Special Jury Award at the COVID-19 International Film Festival 2020, is a short film in which language?

a. DONGRI
b. MANIPURI
c. BENGALI
d. ORIYA

2. Which payment bank launched a 'security pay account' for the workforce of MSMEs?

a. GOOGLE PAY
b. PAYTM BANK
c. AIRTEL PAYMENT BANK
d. MOBIKWIK

3. UNCTAD released World Investment Report 2020, according to this report, what is India's rank?

a. 9th
b. 10th
c. 11th
d. 12th

Click Here For Todays SSC Current Affairs

Download Weekly Current Affairs PDF

Download SSC EXAMS EBOOK PDF

PRINTED Study Notes for SSC CGL Exam

Click Here For Archive

SSC Courses and Programs: 

EPFO Exam Model Questions : General Awareness (Set-4)

EPFO Exam Model Questions : General Awareness

1. UN Security Council 1267 Committee is related to which of the following?

A. Economic sanction on uncivilised nations
B. Sanctions on any terrorist organisations across the world
C. Sanctions to cover individuals and entities associated with Al-Qaida, Osama bin Laden and/or the Taliban wherever located.
D. None of the above

2. Which of the following is correct regarding India's current account deficit (CAD)?

1. India's yearly CAD in terms of GDP has continuously increased during last decade
2. India has highest trade deficit with the USA

A. 1 only
B. 2 only
C. Both
D. None

3. Which of the following correctly explains Marginal cost of funds-based lending rate?

A. Refers to the minimum interest rate of a bank below which it cannot lend at any circumstances
B. It is average lending rate of the banks calculated based on volume of lending
C. refers to the minimum interest rate of a bank below which it cannot lend, except in some cases allowed by the RBI
D. None of the above

4. According to figures of 2015-16, which among the following indirect taxes were highest?

A. Service tax
B. Excise duty
C. Custom duty
D. Other sources

5. Which of the following is not correctly matched?

A. New Horizon : Pluto
B. MOM : Mercury
C. Messenger : Mercury
D. All are correctly matched

EPFO Enforcement Officer Exam Study Notes

(E-Book) UPSC EPFO Enforcement Officer Question Papers PDF

Model Questions For एसएससी - सीएचएसएल परीक्षा (SET-2) तर्कशक्ति

Model Questions For एसएससी - सीएचएसएल परीक्षा (SET-2) तर्कशक्ति

1. किसी खास कोड में GOAL को BPHM और MIND को OJEN लिखा जाता है, तो उसी कोड में SOAR को क्या लिखा जायेगा?

(a) BPTS
(b) STBP
(c) BPST
(d) PBST

2. किसी निश्चित कूट भाषा मे COIMBATORE को DPJNCB UPSF लखा जाये, तो उसी कूट भाषा मे INDORE को  क्या लिखा जायेगा?

(a) JOENQF
(b) JMCPQD
(c) JOEPSF
(d) HMCNQD

3. मेघना कार चलाती हुई 10 किमी दक्षिण जाती है, फिर वह दाएँ मुड़कर 6 किमी जाती है । पुनः वह दाएँ मुड़ती है और 10 किमी जाकर रुक जाती है । वह प्रारंभिक स्थान से अब कितनी दूरी पर है?

(a) 16 किमी
(b) 6 किमी
(c) 4 किमी
(d) 12 किमी

निर्देश ; प्रश्न 4-5: निम्नलिखित में परस्पर संबन्धित शब्दों के जोड़े दिखाए गए है। उस जोड़े को चुनिए, जो सर्वाधिक उपर्युक्त सम्बन्धवाले शब्दों को जोड़ता है।

4. उपग्रह: ग्रहपथ::?

(a) प्रक्षेपास्त्र: प्रक्षेपमार्ग
(b) तीर: परास
(c) गोली: नली
(d) ऊपर उठाने का यंत्र: धुरा

5. भुरभुरा: टूटना:: ?

(a) काँच: तिड़कना
(b) पैना: खरोंच
(c) वृक्ष: हवा
(d) लचीला: मुड़ना

Printed Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

एसएससी CHSL(10+2) परीक्षा ​​अध्ययन सामग्री

Subjects: 

EPFO Exam Model Questions : General Awareness (Set-3)

EPFO Exam Model Questions : General Awareness

1. 'Mitra Mela' was later on renamed as

(a) Anushilan samiti
(b) Abhinava Bhart Samiti
(c) Jugantar
(d) Nibandhamala

2. In the context of Non-cooperation Movement under whose chairmanship was the All India college student's conference held at Nagpur in December 1920 ?

(a) B.C. Pal
(b) C.R. Das
(c) Lala Lajpat Rai
(d) Pandit Motilal Nehru

3. What is the correct chronological order of the Buddhist councils held at the under mentioned four places ?

(a) Vaishali, Rajgriha, Kundalvan, Pataliputra
(b) Rajgriha, Vaishali, Pataliputra, Kundalvan
(c) Pataliputra, Kundalvan, Vaishli, Rajgriha
(d) Rajgriha, Pataliputra, Kundalvan, Vaishli

4. Who was the first to sign the subsidiary Alliance in India ?

(a) Peshwa
(b) Nawab of Awadh
(c) Nizam of Hyderabad
(d) Ruler of Tanjore

5. Which one was the most serious political blunder of Dalhousie ?

(a) Prohibiting adoption
(b) Beginning of Railways
(b) Attempt to capture Burma
(d) Take over of Awadh

EPFO Enforcement Officer Exam Study Notes

(E-Book) UPSC EPFO Enforcement Officer Question Papers PDF

EPFO Exam Model Questions : General Awareness (Set-2)

EPFO Exam Model Questions : General Awareness

1. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists

List I (founder) List II (women's political as gomisation)
A. Latika Ghosh 1. Rashtriya Stree Sangha
B. Sarojini Naidu 2. Mahila Rashtriya Sangha
C. Krishnabai Rao 3. Nari Satyagraha Samiti
D. Urmila Devi 4. Desh Sevika Sangha

Code:

        A     B     C     D
(a)     2     4     1     3
(b)     3     4     1     2
(c)     2     1     4     3
(d)     3     1     4     2

2. Consider the following statements:

Surendranath Banerjee Indian Association

1. Was concerned with a plea for the admission of Indians to the civil service.
2. Carried on a campaign against the Arms Act and the Vernacular Press Act.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

3. With reference to the Government of India Act, 1935, consider the following statements:
As per the Act, in the Governors provinces, diarchy was abolished and provincial Autonomy introduced.
All the provincial Legislatures consisted of only one chamber called Legislative Assembly.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

4. Which one of the following was not actually part of the original plan of the non-cooperation movement, but acquired great popularity among the movement in many parts of the country ?

(a) Picketing of shops selling foreign cloth
(b) Boycott of Government schools and colleges
(c) Picketing of tadi shops
(d) Boycott of the public transport and communication system.

5. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists:

List I (Founders) List II (journals)
A. Zafar Ali khan 1. Kudi Arasu
B. B.C Horniman 2. Kisan Bulletin
C. E.V.R. Naickerperiyar 3. Bombay chronicle
D. Indulal Yagnik 4. Zamindar

Code:

        A     B     C     D
(a)     4     2     3     1
(b)     4     3     1     2
(c)     1     3     2     4
(d)     1     2     3     4

EPFO Enforcement Officer Exam Study Notes

(E-Book) UPSC EPFO Enforcement Officer Question Papers PDF

EPFO Exam Model Questions : General Awareness (Set-1)

EPFO Exam Model Questions : General Awareness

1. Consider the following Mughal nobles:

1. Afzal Khan
2. Mahabat Khan
3. Ali Mardan Khan
4. Asaf Khan

What is the correct chronological sequence of the above nobles ?
(a) 1 - 2 - 3 - 4
(b) 4 - 3 - 2 - 1
(c) 3 - 1 - 4 - 2
(d) 4 - 2 - 3 - 1

2. Who among the following played an important role in signing at the Gandhi Irwin Pact ?

1. Motilal Nehru
2. Tej Bahadur sapru
3. Madan Mohan Malaviya
4. M.R. Jayakar
5. C.Y. Chintamani

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 4
(c) 2 and 3
(d) 4 and 5

3. Which one of the following statements is not true in relation to Annie Besant ?

(a) She was an Irish Lady
(b) She was actively connected with the theosophical society.
(c) She was connected with the Home-Rule Movement.
(d) She was the founder of a woman's university.

4. Which comment among the following is not true in relation to the politics at the Muslim League after the provincial legislative Assembly elections of-1937 ?

(a) Muslim league was inclined to form coalition ministries with Indian National congress
(b) Jinnah criticised the congress as 'drunk with power'
(c) Muslim league got a Report prepared about ill treatment of the Mulslims in congress government provinces.
(d) Muslim league ministries of Bengal, Sindh and N.W.F.P. resigned

5. Consider the following:

1. The Amrita Bazar Patrika was started in 1868.
2. Aruna Asaf Ali was the founder of the congress women volunteers corps.
3. Bina Das fired at the Governor while receiving her degree at the convocation.
4. Latika Ghose took part in the Chittagong armoury raid. Which of the statements given above are correct?

(a) 1, 2 and 4
(b) 1, 3 and 4
(c) 1 and 3 only
(d) 2 and 4 only

EPFO Enforcement Officer Exam Study Notes

(E-Book) UPSC EPFO Enforcement Officer Question Papers PDF

SSC CGL 2019 EXAM PAPER : Held on 05-March-2020 Shift-3 (Reasoning)

SSC CGL LOGO



SSC CGL 2019 EXAM PAPER : Held on 05-March-2020 Shift-3 (Reasoning)



Q1. Select the figure that can replace the question mark (?) in the following series.

Q2. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words.
Player : Team

a. Purpose : Crowd
b. Student : Teacher
c. Flower : Bouquet
d. Ant : Bee

Q3. Four number-pairs have been given, out of which three are alike in some manner and one is different. Select the number-pair that is different from the rest.

a. 5121 : 12
b. 7456 : 22
c. 8101 : 10
d. 4209 : 15

Q4. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series.
45, 47, 53, 65, 85, ?

a. 115
b. 130
c. 105
d. 145

Q5. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number.
13 : 109 : 24 : ?

a. 201
b. 197
c. 216
d. 194

Printed Study Notes for SSC Exams

Study Kit for SSC CGL EXAM

Q6. Which two signs and two numbers should be interchanged to make the given equation correct ?
28 - 32 ÷ 2 x 8 + 34 = 132

a. x and - : 32 and 34
b. + and - : 28 and 32
c. + and - : 32 and 34
d. x and -: 8 and 2

Q7. Select the letter that can replace the question mark (?) in the following series.
A, T, E, U, I, V, O, W, ?, X

a. Z
b. M
c. U
d. R

Q8. 'Criticise' is related to 'Condemn' in the same way as 'Solidarity' is related to __________.

a. Unity
b. Prosperity
c. Guilty
d. Atrocious

Q9. Select the option in which the numbers are related in the same way as are the numbers in the given set.
(8, 7, 407)

a. (11, 12, 450)
b. (10, 8, 576)
c. (9, 6, 297)
d. (12, 8, 555)

Q10. Arrange the following words in a logical and meaningful order.

1. Colonel
2. Field Marshal
3. Brigadier
4. Lieutenant
5. General

a. 2, 5, 1, 4, 3
b. 2, 5, 3, 1, 4
c. 1, 2, 3, 5, 4
d. 3, 5, 2, 4, 1

Q11. In a certain code language, 'FASTER' is written as 'CDPQHO'. How will 'VIOLIN' be written as in that language?

a. SLIRLM
b. SKIRKO
c. SLRILK
d. RLTILK

Click Here To Download PDF

DOWNLOAD SSC CGL (Tier-1) 2020 SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL (Tier-1) (2012-2016) SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL GK Notes PDF

DOWNLOAD SSC CGL Exam Current Affairs PDF

Subjects: 

SSC CHSL Model Questions (SET-1) : REASONING

https://sscportal.in/sites/default/files/SSC-CHSL-LOGO.gif


SSC CHSL Model Questions (SET-1) : REASONING


1. Directions : A statement followed by two assumptions I & II is given. Which one of the four given alternatives is correct ?

Statement : Imprisonment for 27 years made Nelson Mandela The President.

Assumptions :

I. One who will be imprisoned for 27 years will become The President
II. To become The President imprisonment is a qualification.

(a) Only I is implicit.
(b) Only II is implicit.
(c) Both I & II are implicit.
(d) Neither I nor II is implicit.

2. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

CONVERSATION

(a) Nation
(b) Version
(c) Station
(d) Reason

3. A word is given in capital letters. It is followed by four words. Out of these four words, three cannot be formed from the letters of the word in capital letters. Point out the word which can be formed from the letters of the given word in capital letters.

PREMONITION

(a) ACTION
(b) NATION
(c) MONITOR
(d) REMOVE

4. If A = 1, FAT = 27, then FAITH = ?

(a) 44
(b) 42
(c) 41
(d) 40

5. If the word ‘STOVE’ can be written as ‘FNBLK, how can the word ‘VOTES’ be written in that code?

(a) LBNKF
(b) LNBKF
(c) LKNBF
(d) FLKBN

Printed Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

SSC CGL Tier-1 Exam Printed Study Materials

Subjects: 

SSC CGL 2019 EXAM PAPER : Held on 05-March-2020 Shift-3 (English Comprehension)

SSC CGL LOGO



SSC CGL 2019 EXAM PAPER : Held on 05-March-2020 Shift-3 (English Comprehension)



Q1. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If no substitution is required, select No improvement.
I wish if I was the Principal of my school.

a. No improvement
b. that I am
c. If I had been
d. I were

Correct Answer : I were

Q2. Select the most appropriate word to fill in the blank.
A colour blind person is not able to ______ between colours.

a. observe
b. define
c. glance
d. distinguish

Correct Answer : distinguish

Q3. Select the most appropriate word to fill in the blank.
Health should be our first priority and should never be ______.

a. declined
b. suspended
c. discarded
d. neglected

Correct Answer : neglected

Q4. Select the passive form of the given sentence.
People claim to have seen the wild and mad elephant in several cities.

a. The wild and mad elephant was claimed to be seen by people in several cities.
b. The wild and mad elephant is being claimed to be seen in several cities.
c. The wild and mad elephant is claimed to have been seen in several cities.
d. The wild and mad elephant has been claimed to be seen by the people in several cities.

Correct Answer : The wild and mad elephant is claimed to have been seen in several cities.

Q5. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. There are many gadgets that are operated by a remote control and contain a silicon chip.
B. This produces an infra-red beam, made up of electromagnetic waves.
C. When a button is pressed on the remote control, the chip sets off an electronic vibration.
D. The beam carries a coded signal for operating the systems.

a. ADCB
b. ACDB
c. ACBD
d. BACD

Correct Answer : ACBD

Q6. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.
Lucy has already cut the cake when we reached the party hall.

a. when we reached
b. Lucy has already
c. cut the cake
d. the party hall

Correct Answer : cut the cake

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Corruption is one of the (1)______ problems of our country. It is an act done with (2)______ to gain some undue advantages, inconsistent with official duty. Government has (3)______ many schemes for the welfare of the people but corruption seems impossible to be (4)______ India can become a corruption-free nation only when all the citizens (5)______ rules and regulations with a strong will power and cooperate whole heartedly.

Q7. Select the most appropriate option for blank No. 1.

a. powerful
b. minor
c. strong
d. major

Correct Answer : major

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Corruption is one of the (1)______ problems of our country. It is an act done with (2)______ to gain some undue advantages, inconsistent with official duty. Government has (3)______ many schemes for the welfare of the people but corruption seems impossible to be (4)______ India can become a corruption-free nation only when all the citizens (5)______ rules and regulations with a strong will power and cooperate whole heartedly.

Q8. Select the most appropriate option for blank No. 2.

a. compulsion
b. intention
c. intuition
d. passion

Correct Answer : intention

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Corruption is one of the (1)______ problems of our country. It is an act done with (2)______ to gain some undue advantages, inconsistent with official duty. Government has (3)______ many schemes for the welfare of the people but corruption seems impossible to be (4)______ India can become a corruption-free nation only when all the citizens (5)______ rules and regulations with a strong will power and cooperate whole heartedly.

Q9. Select the most appropriate option for blank No. 3.

a. concealed
b. announced
c. denounced
d. written

Correct Answer : announced

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Corruption is one of the (1)______ problems of our country. It is an act done with (2)______ to gain some undue advantages, inconsistent with official duty. Government has (3)______ many schemes for the welfare of the people but corruption seems impossible to be (4)______ India can become a corruption-free nation only when all the citizens (5)______ rules and regulations with a strong will power and cooperate whole heartedly.

Q10. Select the most appropriate option for blank No. 4.

a. initiated
b. eliminated
c. created
d. permitted

Correct Answer : eliminated

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Corruption is one of the (1)______ problems of our country. It is an act done with (2)______ to gain some undue advantages, inconsistent with official duty. Government has (3)______ many schemes for the welfare of the people but corruption seems impossible to be (4)______ India can become a corruption-free nation only when all the citizens (5)______ rules and regulations with a strong will power and cooperate whole heartedly.

Q11. Select the most appropriate option for blank No. 5.

a. follow
b. reject
c. break
d. disobey

Correct Answer : follow

Q12. Select the most appropriate word that means the same as the group of words given.
Enclosed area where aircraft are kept and repaired

a. Hanger
b. Harbinger
c. Hose
d. Hangar

Correct Answer : Hangar

Q13. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. It is called the atmosphere.
B. All parts of the earth are surrounded by air.
C. Living beings breathe in and breathe out the air all the time.
D. This process is called respiration.

a. ACDB
b. DACB
c. CBAD
d. BACD

Correct Answer : BACD

Printed Study Notes for SSC Exams

Study Kit for SSC CGL EXAM

Q14. Select the most appropriate meaning of the given Idiom.
Hobson's Choice

a. An apparently free choice where there is no real alternative
b. To be in an aggressive mood when facing a challenge
c. To exercise the choice to surrender before the enemy
d. To challenge an unworthy opponent

Correct Answer : An apparently free choice where there is no real alternative

Q15. Select the most appropriate antonym of the given word.
Hostile

a. Violent
b. Adverse
c. Amiable
d. Unfavourable

Correct Answer : Amiable

Q16. Select the most appropriate synonym of the given word.
Catastrophic

a. Tough
b. Disastrous
c. Delicate
d. Mysterious

Correct Answer : Disastrous

Q17. Select the most appropriate antonym of the given word.
Sluggish

a. Weak
b. Dull
c. Sedentary
d. Active

Correct Answer : Active

Q18. Identify the part of the sentence that contains the grammatical error.
One of the greatest responsibilities of a scientist is that his discoveries and inventions are utilized to the overall development of the nation.

a. One of the greatest responsibilities of a scientist
b. is that his discoveries and inventions
c. are utilized to the overall
d. development of the nation

Correct Answer : are utilized to the overall

Q19. Select the correctly spelt word.

a. Commemorate
b. Comemorate
c. Commemmorate
d. Comemmorate

Correct Answer : Commemorate

Q20. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If no substitution is required, select No improvement.
Amit has the good command on English as he was born and brought up in England.

a. a better command of
b. the best command in
c. a good command over
d. No improvement

Correct Answer :  a good command over

Q21. Select the most appropriate synonym of the given word.
Deficiency

a. Inadequacy
b. Efficiency
c. Abundance
d. Sufficiency

Correct Answer : Inadequacy

Q22. Select the indirect narration of the given sentence.
He said to me," What time do the banks open and close?"

a. He asked me what time do the banks open and close.
b. He asked me what time the banks opened and closed.
c. He wanted to know what time the banks open and close.
d. He said me what time did the banks open and close.

Correct Answer : He asked me what time the banks opened and closed.

Q23. Select the most appropriate meaning of the given Idiom.
To add fuel to the fire.

a. Exploit someone
b. To make a bad situation worse
c. Calm down the situation
d. Simplify the problem

Correct Answer : To make a bad situation worse

Q24. Select the correctly spelt word.

a. Definete
b. Definite
c. Definiet
d. Definate

Correct Answer : Definite

Q25. Select the most appropriate word that means the same as the group of words given.
A short story with a moral, usually with animals as characters.

a. Hymn
b. Parody
c. Ode
d. Fable

Correct Answer : Fable

Click Here To Download PDF

DOWNLOAD SSC CGL (Tier-1) 2020 SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL (Tier-1) (2012-2016) SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL GK Notes PDF

DOWNLOAD SSC CGL Exam Current Affairs PDF

Subjects: 

SSC CGL 2019 EXAM PAPER : Held on 05-March-2020 Shift-3 (General Awareness)

SSC CGL LOGO



SSC CGL 2019 EXAM PAPER : Held on 05-March-2020 Shift-3

(General Awareness)



Q1. Who among the following founded the Bombay Stock Exchange?

a. Vikramjit Sen
b. Ashiskumar Chauhan
c. Roychand Deepchand
d. Premchand Roychand

Correct Answer : Premchand Roychand

Q2. What is the ranking of India in the World Economic Forums (WEF)’s World Travel, Tourism Competitiveness Index for the year 2019?

a. 34
b. 31
c. 39
d. 37

Correct Answer : 34

Q3. Who among the following conceived the Kakori train robbery in 1925?

a. Manmath Nath Gupta and Matangini Hazra
b. Baikuntha Shukla
c. Ram Prasad Bismil and Ashfaqullah Khan
d. Ubaidullah Sindhi

Correct Answer : Ram Prasad Bismil and Ashfaqullah Khan

Q4. According to data available as of 2019, how many national parks are situated in India?

a. 131
b. 140
c. 115
d. 104

Correct Answer : 104

Q5. Who was honoured with the 1st recipient of the Muppavarapu National Award for Social Service at Hyderabad on 9th January 2020?

a. Dr. Gutta Muniratnam
b. Uttam Prakash Agarwal
c. Dr. Mankombu Sambasivan Swaminathan
d. Chandra Pal Singh Yadav

Correct Answer :  Dr. Mankombu Sambasivan Swaminathan

Q6. Which of the following is also known as Epsom salt?

a. Calcium Sulphate
b. Ferrous Sulphate
c. Sodium Sulphate
d. Magnesium Sulphate

Correct Answer : Magnesium Sulphate

Q7. In which of the following states was the 12th naval exercise ‘Naseem-Al-Bahr’ between India and Oman held?

a. Tamilnadu
b. Kerala
c. Gujarat
d. Goa

Correct Answer : Goa

Q8. In which of the following years was the Congress Socialist Party (CSP) founded?

a. 1934
b. 1943
c. 1914
d. 1924

Correct Answer : 1934

Q9. Who among the following scientists invented the Cotton Gin?

a. Sonny Perdue
b. George Washington Carver
c. Norman Borlaugh
d. Eli Whitney

Correct Answer : Eli Whitney

Q10. Which of the following authorities launched PPRTMS (Political Parties Registration Tracking Management System)?

a. National Human Rights Commission
b. The Supreme Court
c. Election Commission of India
d. The Union Public Service Commission

Correct Answer : Election Commission of India

Q11. Which of the following is used as a substitute of mercury in thermometers?

a. Selenium
b. Bromine
c. Galinstan
d. Arsenic

Correct Answer : Galinstan

Q12. Which of the following acids is NOT present in grapes?

a. Malic acid
b. Acetic acid
c. Tartaric acid
d. Citric acid

Correct Answer : Acetic acid

Q13. Who among the following Indian weightlifters has been banned for four years by NADA after being found guilty of a doping violation during the 34th Women Senior National Weightlifting Championship held at Vishakhapatnam?

a. Sarbjeet Kaur
b. Sanamacha Thingbaijani Chanu
c. Satheesha Rai
d. Seema

Correct Answer : Sarbjeet Kaur

Printed Study Notes for SSC Exams

Study Kit for SSC CGL EXAM

Q14. Which of the following companies has roped in cricketer Harbhajan Singh as its brand ambassador in 2019?

a. Brune & Bareskin
b. Reebok
c. PUMA
d. TAFE

Correct Answer : Brune & Bareskin

Q15. Which of the following academies organise the Tansen Sangeet Samaroh in Gwalior?

a. Ravindra Jain Sangeet Academy
b. Muntirama Sangeet Academy
c. Ustad Alauddin Khan Kala Evam Sangeet Academy
d. Renuka Sangeet Academy

Correct Answer : Ustad Alauddin Khan Kala Evam Sangeet Academy

Q16. Which of the following Viceroys of India addressed the Bengal famine of 1943 by ordering the army to distribute relief supplies to the starving rural Bengalis?

a. Lord Wavell
b. Lord Linlithgow
c. Lord Willington
d. Lord Mountbatten

Correct Answer : Lord Linlithgow

Q17. Which of the following is used to control pest fish?

a. Piscicides
b. Predacides
c. Ovicides
d. Herbicides

Correct Answer : Piscicides

Q18. Under which Article of the Indian Constitution are special provisions provided to language spoken in a section of the population?

a. Article 357
b. Article 337
c. Article 347
d. Article 374

Correct Answer : Article 347

Q19. In memory of whom is the Madhavpur Mela of Gujarat celebrated?

a. Lord Krishna and Rukmini
b. Lord Shiva and Parvati
c. Lord Krishna and Radha
d. Lord Krishna and Draupadi

Correct Answer : Lord Krishna and Rukmini

Q20. Who among the following is the chairman of the 15th Finance Commission of India?

a. Arvind Mehta
b. Subhash Chandra Garg
c. NK Singh
d. Ramesh Chand

Correct Answer : NK Singh

Q21. How many national highways were merged to form National Highway 44 (NH 44)?

a. 4
b. 5
c. 6
d. 7

Correct Answer : 7

Q22. Who among the following has been appointed as Director of National Book Trust on 11th January 2020?

a. Gobinde Prashad Sharma
b. Lt Col Yuvraj Malik
c. Leela Samson
d. Rita Chowdhury

Correct Answer : Lt Col Yuvraj Malik

Q23. Berach River, a southern-side tributary of Banas River, originates from the hills in which of the following districts of Rajasthan?

a. Jaisalmer
b. Bharatpur
c. Bikaner
d. Udaipur

Correct Answer : Udaipur

Q24. In which of the following cities is the tomb of Rani of Jhansi situated?

a. Jabalpur
b. Gwalior
c. Ujjain
d. Indore

Correct Answer : Gwalior

Q25. The International Naval event 'Milan' is scheduled to be held in ______ in March 2020.

a. Mumbai
b. Visakhapatnam
c. Kolkata
d. Kochi

Correct Answer : Visakhapatnam

Click Here To Download PDF

DOWNLOAD SSC CGL (Tier-1) 2020 SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL (Tier-1) (2012-2016) SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL GK Notes PDF

DOWNLOAD SSC CGL Exam Current Affairs PDF

SSC Courses and Programs: 

Daily Questions Challenge for SSC CGL Exams - 15 MAY 2020

Daily Questions Challenge for SSC CGL Exams - 15 MAY 2020

1. According to the announcement of the Finance Minister, what is the limit of government procurement, for which global tenders will be closed?

a. 200 CRORE
b. 300 CRORE
c. 400 CRORE
d. 500 CRORE

2. What is the liquidity amount allocated for DISCOMs (distribution companies) in the economic stimulus package for COVID-19?

a. 70,000 CRORE
b. 75,000 CRORE
c. 80,000 CRORE
d. 90,000 CRORE

3. According to the economic package, the rates of tax deducted source (TDS) and tax collection at source (TCS) have been reduced by what percentage?

a. 20%
b. 25%
c. 30%
d. 35%

Click Here For Todays SSC Current Affairs

Click Here to Buy Study-Kit for SSC CGL Exam

SSC CGL (Tier-1) Exam Crash Course

Click Here For Archive

SSC CGL 2017 EXAM PAPER : Held on 08-AUG-2017 Shift-1 (Mathematics)

SSC CGL LOGO



SSC CGL 2017 EXAM PAPER : Held on 08-AUG-2017 Shift-1

(Mathematics)



QID : 51 - How many numbers are there from 300 to 650 which are completely divisible by both 5 and 7?

Options:
1) 8
2) 9
3) 10
4) 12
Correct Answer: 10
 
QID : 52 - Raman can do a work in 5 days, Jatin can do the same work in 7 days and Sachin can do the same work in 9 days. If they do the same work together and they are paid Rs 2860, then what is the share (in Rs) of Raman?

Options:
1) 1260
2) 700
3) 900
4) 870
Correct Answer: 1260
 
QID : 53 - If the diameter of a sphere is 14 cm, then what is the surface area (in cm2) of the sphere?

Options:
1) 616
2) 308
3) 462
4) 636
Correct Answer: 616
 
QID : 54 - After two successive discounts of 20% and 35%, an article is sold for Rs 50700. What is the marked price (in Rs) of the article?

Options:
1) 92500

2) 98500

3) 97500

4) 94000
Correct Answer: 97500
 
QID : 55 - Rs 3200 is divided among A, B and C in the ratio of 3 : 5 : 8 respectively. What is the difference (in Rs) between the share of B and C?

Options:
1) 400
2) 600
3) 800
4) 900
Correct Answer: 600 

Click Here To Download PDF

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

General: 
Subjects: 

SSC CGL 2019 EXAM PAPER : Held on 05-March-2020 Shift-1 (Mathematics)

SSC CGL LOGO



SSC CGL 2019 EXAM PAPER : Held on 05-March-2020 Shift-1 (Mathematics)



Q1. If 5 sin Ø = 4, then the value of secØ + 4cotØ / 4tanØ - 5cosØ is:

(a) 3/2
(b) 2
(c) 1
(d) 5/4

Correct Answer : 2

Q2. The given table represents the exports (in `crores) of four items A, B, C and D over a period of six years. Study the table and answer the question that follows.

Year

 Item =>

A B C D
2010   240 128 180 214
2011   250 134 244 282
2012   225 138 230 247
2013   370 169 340 224
2014   425 182 300 309
2015   400 209 306 275

What is the ratio of the total exports of item A in 2014 and 2015 to the total exports of item C in 2011 and 2015?

(a) 4 : 3
(b) 3 : 2
(c) 7 : 5
(d) 5 : 4

Correct Answer : 3 : 2

Q3. The value of sec6Ø - tan6Ø - 3sec2 Øtan2 Ø + 1 / cos4 Ø - sin4 Ø + 2sin2 Ø + 2 is:

(a) 2/3
(b) 1
(c) 3/4
(d) 1/2

Correct Answer : 2/3

Q4. Two chords AB and CD of a circle with centre O intersect each other at P. If ∠APC = 95° and  ∠AOD = 110°, then ∠BOC is :

(a) 55°
(b) 70°
(c) 60°
(d) 65°

Correct Answer : 60°

Q5. The compound interest on a certain sum at 50/3% p.a. for 3 years is 6,350. What will be the simple interest on the same some at the same rate for 17/3 years?

(a) `11,400
(b) `7,620
(c) `9,600
(d) `10,200

Correct Answer : `10,200

Q6. The given table represents the exports (in Rs. crores) of four items A, B, C and D over a period of six years. Study the table and answer the question that follows.

Year

 Item =>

A B C D
2010   240 128 180 214
2011   250 134 244 282
2012   225 138 230 247
2013   370 169 340 224
2014   425 182 300 309
2015   400 209 306 275

The total exports of item A from 2012 to 2014 is what percentage less than the total exports of all the four items in 2015? (correct to one decimal place)

(a) 15.2%
(b) 14.3%
(c) 16.7%
(d) 13.8%

Correct Answer : 14.3%

Q7. If 12cos2 Ø - 2sin2 Ø + 3cosØ = 3 , 0° < Ø < 90° , then what is the value of cosecØ + secØ / tanØ + cotØ?

(a) 1+√3/2
(b) 2+√3/4
(c) 4+√3/4
(d) 1+2√2/2

Correct Answer : 1+√3/2

Q8. Ifx2 - 2√5x + 1 = 0, then what is the value of x5 + 1/x5 ?

(a) 610√5
(b) 406√5
(c) 612√5
(d) 408√5

Correct Answer : 610√5

Q9.Q9. The given table represents the exports (in Rs. crores) of four items A, B, C and D over a period of six years. Study the table and answer the question that follows.
 

Year

 Item =>

A B C D
2010   240 128 180 214
2011   250 134 244 282
2012   225 138 230 247
2013   370 169 340 224
2014   425 182 300 309
2015   400 209 306 275

The total exports of item D in 2010, 2012 and 2014 is what percentage of the total exports of all the four items in 2011 and 2012?

(a) 44%
(b) 46.2%
(c) 44.8%
(d) 45%

Correct Answer : 44%

Q10. A shopkeeper bought 80 kg of rice at a discount of 10%. Besides 1 kg rice was offered free to him on the purchase of every 20kg rice. If he sells the rice at the marked price, his profit percentage will be:

(a) 50.3%
(b) 100/7%
(c) 108/7%
(d) 46/3%

Correct Answer : 50.3%

Q11. In an examination in which the full marks were 500. Ascored 25% more marks than B, B scored 60% more marks than C and C scored 20% less marks than D. If A scored 80% marks, then the percentage of marks obtained by D is :

(a) 54%
(b) 50%
(c) 60%
(d) 65%

Correct Answer : 50%

Q12. The diagonal of a square A is (a + b) units. What is the area (in square units) of the square drawn on the diagonal of square B whose area is twice the area of A?

(a) 2 (a + b)2
(b) 8 (a + b)2
(c) (a + b)2
(d) 4 (a + b)2

Correct Answer :  2 (a + b)2

Q13. If 16a4 + 36a2 b2 + 81b4 = 91 and 4a2 + 9b2 - 6ab = 13, then what is the value of 3ab?

(a) -3/2
(b) 5
(c) 3/2
(d) -3

Correct Answer : -3/2

Q14. Pipes A and B can fill a tank in 10 hours and 40 hours, respectively. C is an outlet pipe attached to the tank. If all the three pipes are opened simultaneously, it takes 80 minutes more time than what A together take to fill the tank. A and B are kept opened for 7 hours and then closed and C was opened, C will now empty the tank in:

(a) 49 hours
(b) 45.5 hours
(c) 42 hours
(d) 38.5 hours

Correct Answer : 49 hours

Q15. The given table represents the exports (in Rs. crores) of four items A, B, C and D over a period of six years. Study the table and answer the question that follows.

Year

 Item =>

A B C D
2010   240 128 180 214
2011   250 134 244 282
2012   225 138 230 247
2013   370 169 340 224
2014   425 182 300 309
2015   400 209 306 275

In which year, the exports of item D were 1.4 times the average exports of item B during six years?

(a) 2011
(b) 2013
(c) 2012
(d) 2014

Correct Answer : 2013

Printed Study Notes for SSC Exams

Study Kit for SSC CGL EXAM

Q16. If the nine-digit number 708x6y8z9 is divisible by 99, then what is the value of x + y + z?

(a) 9 
(b) 27
(c) 5
(d) 16

Correct Answer : 16

Q17. A train takes 5/2 hours less for a journey of 300 km, if its speed is increased by 20 km/h from its usual speed. How much time will it take to cover a distance of 192 km at its usual speed?

(a) 4.8 hours  
(b) 2.4 hours
(c) 6 hours
(d) 3 hours

Correct Answer : 4.8 hours  

Q18. The ratio of the ages of A and B, 8 years ago, was 2:3. Four years ago. the ratio of their ages was 5:7. What will be the ratio of their ages 8 years from now?

(a)  7 : 8
(b) 3 : 4
(c) 4 : 5
(d) 5 : 6

Correct Answer : 4 : 5

Q19. In ▲ABC, ∠C = 90°, AC =5cm and BC = 12cm. The besector of ∠A meets BC at D. What is the length of AD? 

(a) 5√13 / 3cm
(b) 2√13cm
(c) 4/3 √13cm
(d) 2/3 √13cm

Correct Answer : 5√13 / 3cm

Q20. Sides AB and DC of a cyclic quadrilateral ABCD are produced to meet at E, and sides AD and BC are produced to meet at F. If ∠ADC = 75°, and ∠BEC = 52°, then the difference between ∠BAD and ∠AFB is: 

(a) 22°
(b) 31°
(c) 23°
(d) 21°

Correct Answer : 31°

Q21. D is the midpoint of side BC of ▲ABC. Point E lies on AC such that CE = 1/3 AC. BE and AD intersect at G. What is AG/GD? 

(a) 8 : 3
(b) 4 : 1
(c) 3 : 1
(d) 5 : 2

Correct Answer : 4 : 1

Q22. The value of 11/3 ÷ 11/30 of 2/3-1/4 of 5/2÷3/5x24/5 / 2/3 of 15/2÷3/4-3/4x3/2÷9/4 is :

(a) 20/7
(b) 20/9
(c) 10/21
(d) 25/7

Correct Answer : 20/7

Q23. Sudha sold an article to Renu for Rs. 576 at a loss of 20%. Renu spent a sum of Rs.224 on its transportation and sold it to Raghu at a price which would have given Sudha a profit of 24%. The percentage of gain for Renu is: 

(a) 10.5%
(b) 11.6%
(c) 13.2%
(d) 12.9%

Correct Answer : 11.6%

Q24. If P = x2 + y2 / (x-y)2 + 3xy, Q = (x+y)2 - 3xy / x2-y2 and R = (x+y)2 + (x-y)2 / x2-y2, then what is the value of (P÷Q) x R?

(a) 2xy
(b) x2 + y2
(c) 4xy
(d) 2 (x2 + y2)

Correct Answer : 2 (x2 + y2)

Q25. The average of 24 numbers is 56. The average of the first 10 numbers is 71.7 and that of the next 11 numbers is 42. The next three numbers (i.e., 22nd, 23rd, and 24th) are in the ratio 1/2 : 1/3 : 5/12, What is the average of the 22nd and 24th numbers?

(a) 55
(b) 49.5
(c) 60.5
(d) 58

Correct Answer : 60.5

Click Here To Download PDF

DOWNLOAD SSC CGL (Tier-1) 2020 SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL (Tier-1) (2012-2016) SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL GK Notes PDF

DOWNLOAD SSC CGL Exam Current Affairs PDF

Subjects: 
SSC Courses and Programs: 

SSC CGL 2019 EXAM PAPER : Held on 06-March-2020 Shift-2 (Mathematics)

SSC CGL LOGO



SSC CGL 2019 EXAM PAPER : Held on 06-March-2020 Shift-2 (Mathematics)



Q1. The following table shows the daily earnings of 45 skilled workers.

Earnings 700 to 800 800 to 900 900 to 1000 1000 to 1100 1100 to 1200 1200 to 1300
Number of Workers 4 15 10 10 4 2

How many workers earn less than 1100 in a day?

a. 29
b. 10
c. 43
d. 39

Correct Answer: 39

Q2. The largest number which should replace * in the number 2365*4 to make the number divisible by 4 is:

a. 0
b. 8
c. 2
d. 9

Correct Answer: 8

Q3. In a school, 4% of the students did not appear for the annual exams. 10% of the students who appeared for the exams could not pass the exam. Out of the remaining students, 50% got distinction marks and 432 students passed the exam but could not get distinction marks. The total number of students in the school is:

a. 1200
b. 878
c. 1000
d. 960

Correct Answer: 1200

Q4. Amit borrowed a sum of Rs. 25000 on simple interest. Bhola borrowed the same amount on compound interest. At the end of 2 years, Bhole had to pay 160 more interest than Amit. The rate of interest charged per annum is:

a. 8%
b. 9%
c. 12%
d. 16%

Correct Answer: 8%

Q5. 24 students collected money for donation. The average contribution was 50. Later on, their teacher also contributed some money. Now the average contribution is 56. The teacher's contribution is:

a. 194
b. 200
c. 66
d. 106

Correct Answer: 200

Q6. Solve the following.
 4/3 ÷ 1/6 x 2 - 1 = ?

a. 15
b. 3
c. 8
d. -2

Correct Answer: 15

Q7. If [cos2Θ - 1][1 + tan2Θ] + 2tan2Θ = 1, 0° < Θ < 90° then Θ is:

a. 60°
b. 45°
c. 90°
d. 30°

Correct Answer: 45°

Q8. The coefficient of x in [x - 3y]3 is:

a. -3y2
b. 3y2
c. 27y2
d. -27y2

Correct Answer: 27y2

Q9. Amit and Sunil together can complete a work in 9 days, Sunil and Dinesh together can complete the same work in 12 days, and Amit and Dinesh together can complete the same work in 18 days. In how many days will they complete the work if Amit, Sunil and Dinesh work together?

a. 8 days
b. 16 days
c. 14 days
d. 12 days

Correct Answer: 8 days

Q10. A manufacturer sells cooking gas stoves to shopkeepers at 10% profit, and in turn they sell the cooking gas stoves to customer to earn 15% profit. If a customer gets a cooking gas stove for 7590, then what is its manufacturing cost?

a. 6000
b. 5000
c. 5090
d. 6500

Correct Answer: 6000

Q11. Two cyclists X and Y start at the same time from place A and go towards place B at a speed of 6 km/hr and 8 km/hr, respectively. Despite stopping for 15 minutes during the journey, Y reaches 10 minutes earlier than X. The distance between the places A and B is:

a. 16.5 km
b. 10 km
c. 6 km
d. 8 km

Correct Answer: 10 km

Q12. Solve the following 113 x 87 = ?

a. 10000
b. 9831
c. 10169
d. 10026

Correct Answer: 9831

Q13. Solve the following. sin0°sin30°sin45°sin60°sin90° = ?

a. 1
b. 1/6
c. 4
d. 0

Correct Answer: 0

Q14. During a medical check-up, the heights of 40 students in a class were recorded as shown in the following table.

Height [in cm] less than 175 less than 170 less than 165 less than 160 less than 155 less than 150
Number of students 40 35 25 16 8 4

How many students have a height of 165 cm or more?

a. 16
b. 25
c. 10
d. 15

Correct Answer: 15

Q15. The lengths of the diagonals of a rhombus are 16cm and 12cm. Its area is:

a. 96 cm2
b. 48 cm2
c. 69 cm2
d. 28 cm2

Correct Answer: 96 cm2

Q16. In a wallet, there are notes of the denominations 10 and 50. The total number of notes is 12. The number of 10 and 50 notes are in the ratio of 1 : 2. Total money in the wallet is:

a.
b.
c.
d.

Correct Answer:

Q17. The value of sin30°sin60° / cos60°cos30° - tan45° is:

a. 5
b. 2
c. 0
d. 1

Correct Answer: 0

Q18. A shopkeeper marked a computer table for 7200. He allows a discount  of 10% on it and yet makes profit of 8%. What will be his gain percentage if he does NOT allow any discount?

a. 9%
b. 18%
c. 20%
d. 2%

Correct Answer: 20%

Q19. The following table shows the income for a particular month, together with their source, in respect of 5 employees.

  A B C D E
SALARY 52000 48500 42000 31000 25000
OVERTIME 0 0 1500 2500 3200
ARREARS 5500 4500 4000 3000 1500
BONUS 3500 3000 2500 2000 2000
MISCELLANEOUS INCOME 5000 3000 2000 1500 0
TOTAL 66000 59000 52000 40000 31700

How many employees got more than a total of Rs. 10000 as income other than salary?

a. 1
b. 2
c. 3
d. 4

Correct Answer: 2

Q20. The number of students enrolled in different streams in a college is shown in the following table.

SCIENCE ARTS COMMERCE VOCATIONAL
GIRLS BOYS GIRLS BOYS GIRLS BOYS GIRLS BOYS
35 18 25 47 45 40 10 30

a. 27 : 23
b. 1 : 1
c. 13 : 12
d. 23 : 27

Correct Answer: 27 : 23

Q21. In the given figure, if ∠APO = 35°, then which of the following options is correct?

a. ∠BPO = 55°
b. ∠BPO = 35°
c. ∠APB = 60°
d. ∠APB = 80°

Correct Answer: ∠BPO = 35°

Q22. If a + 1/a = 5 then a3 + 1/a3 is:

a. 140
b. 110
c. 80
d. 10

Correct Answer: 110

Q23. In the given figure, if AB = 8 cm, AC = 10 cm, ∠ABD = 90° and AD = 17 cm, then the measure of CD is:

a. 11 cm
b. 9 cm
c. 10 cm
d. 8 cm

Correct Answer: 9 cm

Q24. In the given figure, if AB = 10 cm, CD = 7 cm, SD = 4 cm and AS = 5 cm, then BC = ?

a. 8 cm
b. 9 cm
c. 6 cm
d. 7.5 cm

Correct Answer: 8 cm

Q25. In a triangle, if the measures of two sides are 5 cm and 8 cm, then the third side can be:

a. 3 cm
b. 14 cm
c. 4 cm
d. 2 cm

Correct Answer: 4 cm

Click Here To Download PDF

DOWNLOAD SSC CGL (Tier-1) 2020 SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL (Tier-1) (2012-2016) SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL GK Notes PDF

DOWNLOAD SSC CGL Exam Current Affairs PDF

Subjects: 

SSC CGL 2019 EXAM PAPER : Held on 06-March-2020 Shift-2 (Reasoning)

SSC CGL LOGO



SSC CGL 2019 EXAM PAPER : Held on 06-March-2020 Shift-2 (Reasoning)



Q1. Select the option in which the number are related in the same way are as the the number in the given set.
[343, 98, 21]

a. [1728, 288, 24]
b. [512, 126, 27]
c. [217, 72, 18]
d. [1331, 242, 33]

Correct Answer: [1331, 242, 33]

Q2. Which of the option figures is the exact mirror image of the given figure when the mirror is held at the right side?

Q3. Select the set of letters that when sequentially placed in the blanks of the given letter series will complete the series _m_ln_mlmnk_k_nl

a. k, l, k, l, m
b. l, n, k, l, n
c. m, n, k, l, m
d. k, n, k, l, m

Correct Answer: k, n, k, l, m

Q4. Select the letter-cluster that can replace the question mark in the following series.
qDx, nHs, kLn, hPi, ?

a. EtD
b. eSd
c. fTe
d. eTd

Correct Answer: eTd

Q5. The sequence of folding a piece of paper and the manner in which the folded paper has been cutis shown in the following figures. How would this paper look when unfolded?

Q6. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word.
Crop : Farmer :: Food : ?

a. Chef
b. Utensil
c. Kitchen
d. Vegetable

Correct Answer: Chef

Q7. In a certain code language, 'VERBAL' is written as 'QNMYXK' and 'REACH' is written as 'MNXZF'. How will 'BRAVE' be written as in that language?

a. KMQXN
b. KQNMX
c. YMXQN
d. YNXQM

Correct Answer: YMXQN

Q8. Select the option figure in which the given figure is embedded [rotation is NOT allowed].

Q9. Read the given statements and conclusions carefully. Assuming that the information given in the statements is true, even if it appears to be at variance with commonly known facts, decide which of the given conclusions logically follow from the statements.

Statements:

1. All books are magazines.
2. Some books are novels.

Conclusion:

I. Some magazine are books.
II. No magazine is a book.
III. No novel is a magazines.
IV. Some novels are books.

a. Some Conclusion II and III follow.
b. Only Conclusion I, II and IV follow.
c. Only conclusion I and II follow.
d. Only conclusion I and IV follow.

Correct Answer: Only conclusion I and IV follow.

Q10. Four number - pairs have been given, out of which three are alike in some manner and one is different. Select the number  - pairs that is different.

a. 16, 7
b. 14, 8
c. 28, 5
d. 56, 2

Correct Answer: 28, 5

Q11. A + B means 'A is the father of B';
A - B means 'A is the sister of B';
A x B means 'A is the brother of B';
A ÷ B means 'A is the daughter of B'.
If, R + S x T - V ÷ U, then how is S related to U?

a. Husband
b. Daughter
c. Son
d. Brother

Correct Answer:  Son

Q12. Select the combination of letters that when sequentially placed in the blanks of the given series will complete the series.
_uvwuv_wvtuw_uvwuv_wv_uw

a. t v w t t
b. t t u t v
c. t u t u t
d. t t t t t

Correct Answer:  t t t t t

Printed Study Notes for SSC Exams

Study Kit for SSC CGL EXAM

Q13. Select the number that can replace the question make in the following series.
11, 12, 36, 41, ?, 296

a. 286
b. 248
c. 250
d. 287

Correct Answer: 287

Q14. In a certain code language, BREATHER is coded as 29512859. How will AVIATION be coded as in that language?

a. 14912956
b. 14912965
c. 12910965
d. 12912954

Correct Answer: 14912965

Q15. Four words have been given, out of which three are alike in some manner, while one is different. Select the odd word.

a. Iron
b. Copper
c. Silver
d. Brass

Correct Answer: Brass

Q16. Study the given pattern carefully and select the number that can replace the question marks in it.

10 4 7 5
15 7 8 25
14 3 6 12
10 ? 14 65

a. 16
b. 14
c. 10
d. 18

Correct Answer: 16

Q17. Select the cube that can be formed by folding the given sheet along the lines.

Q18. In the following words are arranged as per their order in the English dictionary, which word will come fifth in the sequence?

  1. Weekly
  2. Weather
  3. Weird
  4. Weaver
  5. Weight
  6. Wielded

a. Weekly
b. Weird
c. Weight
d. Wielded

Correct Answer: Weird

Q19. How many triangles are present in the given figure?

a. 22
b. 23
c. 20
d. 18

Correct Answer: 22

Q20. Four letters clusters have been given, out of which three are alike in some manner, while one is different. Select the odd letter clusters

a. LAIM
b. NOHA
c. SWJK
d. VINE

Correct Answer: SWJK

Q21. A group of three friends, K, L and M, are sitting in a cafe. Their average age is 24 years. Another friend 'N' joins the group and the new average age of the group becomes 23 years. If another friend 'R', whose age is 2 years more than that of 'N', replaces 'K', then the average age of L, M, N and R becomes 22.5 years. What is the age of K?

a. 20 years
b. 24 years
c. 25 years
d. 22 years

Correct Answer: 24 years

Q22. The two given expressions on both the side of the '=' sign will have the same value if two numbers from either side or both side are interchanged. select the correct numbers to be interchanged from the given options.
4 + 6 x 7 - 27 ÷ 3 = 7 x 8 - 4 + 39 ÷ 3

a. 8, 7
b. 6, 4
c. 3, 4
d. 6, 8

Correct Answer: 6, 8

Q23. Which of the following sets is best represented by the given Venn diagram.

a. Weeks, Years, Months
b. House, Window, Tenant
c. Paragraph, Sentence, Pen
d. Truck, Ships, Transport

Correct Answer: Weeks, Years, Months

Q24. Select the figure that can replace the question mark in the following series.

Q25. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number and the sixth number is related to the fifth number.
78 : 117 :: ? :: 108 : 162

a. 114
b. 135
c. 117
d. 126

Correct Answer: 135

Click Here To Download PDF

DOWNLOAD SSC CGL (Tier-1) 2020 SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL (Tier-1) (2012-2016) SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL GK Notes PDF

DOWNLOAD SSC CGL Exam Current Affairs PDF

Subjects: 

SC CGL 2019 EXAM PAPER : Held on 06-March-2020 Shift-2 (English Comprehension)

SSC CGL LOGO



SSC CGL 2019 EXAM PAPER : Held on 06-March-2020 Shift-2

(English Comprehension)



Q1. Select the correct passive form of the given sentence.
A child could understand his theory.

a. His theory can be understood by a child.
b. His theory could be understood by a child.
c. His theory was understood by a child.
d. His theory is being understood by a child.

Correct Answer: His theory could be understood by a child.

Q2. Select the most appropriate option to fill in the blank.
The poor man was ______ entry to the restaurant.

a. denied
b. derived
c. deluded
d. devoid

Correct Answer: deluded

Q3. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.
We had a long discussion at a cup of coffee.

a. We had
b. of coffee
c. a long discussion
d. at a cup

Correct Answer: at a cup

Q4. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. These lotteries organised by State Governments sell dreams.
B. Lured by this, millions of poor people waste their hard-earned money.
C. Crores of rupees and gold are offered as prizes.
D. People buy lotteries hoping to become rich overnight.

a. DACB
b. CABD
c. CBAD
d. DBCA

Correct Answer: DACB

Q5. Select the most appropriate antonym of the given word.
FICKLE

a. Subtle
b. Crafty
c. Stable
d. Flighty

Correct Answer: Stable

Q6. Select the most appropriate meaning of the given idiom.
Pull a fast one

a. Trick someone
b. Believe someone easily
c. Progress fast
d. Take quick action

Correct Answer: Trick someone

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Agra's marble-marvel has such an overwhelming presence (1)______ other monuments in the town have been relegated (2) ______ oblivion. Amongst such 60 odd monuments in (3) ______ town, the Red Taj is the most (4) ______ and relatively well-preserved. The tomb in red sandstone was (5) ______ by Ann Hessing, widow of a Dutch officer, after his death in 1803.

Q7. Select the correct option to fill in blank 1.

a. If
b. but
c. that
d. than

Correct Answer: than

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Agra's marble-marvel has such an overwhelming presence (1)______ other monuments in the town have been relegated (2) ______ oblivion. Amongst such 60 odd monuments in (3) ______ town, the Red Taj is the most (4) ______ and relatively well-preserved. The tomb in red sandstone was (5) ______ by Ann Hessing, widow of a Dutch officer, after his death in 1803.

Q8. Select the correct option to fill in blank 2.

a. to
b. on
c. with
d. by

Correct Answer: to

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Agra's marble-marvel has such an overwhelming presence (1)______ other monuments in the town have been relegated (2) ______ oblivion. Amongst such 60 odd monuments in (3) ______ town, the Red Taj is the most (4) ______ and relatively well-preserved. The tomb in red sandstone was (5) ______ by Ann Hessing, widow of a Dutch officer, after his death in 1803.

Q9. Select the correct option to fill in blank 3.

a. an
b. a
c. their
d. the

Correct Answer: the

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Agra's marble-marvel has such an overwhelming presence (1)______ other monuments in the town have been relegated (2) ______ oblivion. Amongst such 60 odd monuments in (3) ______ town, the Red Taj is the most (4) ______ and relatively well-preserved. The tomb in red sandstone was (5) ______ by Ann Hessing, widow of a Dutch officer, after his death in 1803.

Q10. Select the correct option to fill in blank 4.

a. elegant
b. active
c. efficient
d. adequate

Correct Answer: elegant

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Agra's marble-marvel has such an overwhelming presence (1)______ other monuments in the town have been relegated (2) ______ oblivion. Amongst such 60 odd monuments in (3) ______ town, the Red Taj is the most (4) ______ and relatively well-preserved. The tomb in red sandstone was (5) ______ by Ann Hessing, widow of a Dutch officer, after his death in 1803.

Q11. Select the correct option to fill in blank 5.

a. built
b. building
c. build
d. to build

Correct Answer: built

Q12. Select the INCORRECTLY spelt word.

a. Obsolete
b. Omision
c. Opportunity
d. Obscure

Correct Answer: Omision

Printed Study Notes for SSC Exams

Study Kit for SSC CGL EXAM

Q13. Select the most appropriate one word substitution for the given group of words.
Pertaining to an individual from birth

a. Congenital
b. Anomaly
c. Habitual
d. Chronic

Correct Answer: Congenital

Q14. Select the most appropriate synonym of the given word.
DISHEARTENED

a. disgusted
b. disliked
c. depressed
d. disgraced

Correct Answer: depressed

Q15. Select the correct indirect form of the given sentence.
Mahesh said to Rita, "Don't play in the sun."

a. Mahesh told to Rita to not play in the sun.
b. Mahesh ordered Rita that not play in the sun.
c. Mahesh requested Rita that don't play in the sun.
d. Mahesh advised Rita not to play in the sun.

Correct Answer: Mahesh advised Rita not to play in the sun.

Q16. Select the most appropriate meaning of the given idiom.
See eye to eye

a. See clearly
b. Stare at someone
c. Agree with someone
d. Be suspicious

Correct Answer:  Agree with someone

Q17. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement.
They stopped to laugh as soon as the teacher entered the classroom.

a. No improvement
b. stop laughing
c. stopped laugh
d. stopped laughing

Correct Answer: stopped laughing

Q18. Select the INCORRECTLY spelt word.

a. Rebel
b. Edible
c. Delegait
d. Monarch

Correct Answer:  Delegait

Q19. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.
The both children go to the same school.

a. The both
b. same school
c. children go
d. to the

Correct Answer: The both

Q20. Select the most appropriate one word substitution for the given group of words.
To increase the speed

a. Accelerate
b. Exhilarate
c. Activate
d. Assimilate

Correct Answer: Accelerate

Q21. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. These are generated by a violent undersea disturbance or ocean activity.
B. Once generated, they travel outward on the ocean surface in all directions.
C. A tsunami is made up of a series of very long waves.
D. Spreading thus, they look like ripples caused by throwing a rock in a pond.

a. BDCA
b. CBDA
c. BADC
d. CABD

Correct Answer: CABD

Q22. Select the most appropriate synonym of the given word.
CORDIAL

a. warm
b. rude
c. hard
d. cold

Correct Answer: warm

Q23. Select the most appropriate option to fill in the blank.
Have you ______ for a job in this company?

a. approved
b. appointed
c. applied
d. supplied

Correct Answer: applied

Q24. Select the most appropriate antonym of the given word.
HASTE

a. Dash
b. Rush
c. Lose
d. Delay

Correct Answer: Delay

Q25. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement.
If they will get married , they will probably settle in Mumbai.

a. If they will be getting married
b. If they get married
c. No improvement
d. If they had got married

Correct Answer: If they get married

Click Here To Download PDF

DOWNLOAD SSC CGL (Tier-1) 2020 SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL (Tier-1) (2012-2016) SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL GK Notes PDF

DOWNLOAD SSC CGL Exam Current Affairs PDF

Subjects: 

SSC CGL 2019 EXAM PAPER : Held on 06-March-2020 Shift-2 (General Awareness)

SSC CGL LOGO



SSC CGL 2019 EXAM PAPER : Held on 06-March-2020 Shift-2

(General Awareness)



Q1. Ozone at the higher level of the atmosphere is a product of ______ acting on oxygen molecules.

a. IR radiation
b. UV radiation
c. gamma rays
d. x-rays

Correct Answer: UV radiation

Q2. Which ISO certification pertains to Environmental Management Systems?

a. 27001
b. 22000
c. 9001
d. 14001

Correct Answer: 14001

Q3. Which country hosted the 13th South Asian Games?

a. Bhutan
b. India
c. Maldives
d. Nepal

Correct Answer:  Nepal

Q4. In January 2020, with which country did India sign a MoU for content exchange programme between All India Radio and Betar?

a. Sri Lanka
b. Nepal
c. Bhutan
d. Bangladesh

Correct Answer: Bangladesh

Q5. Who is the author of the book 'Hazaar Chaurasi Ki Maa'?

a. Rita Kothari
b. Krishna Sobti
c. Sugathakumari
d. Mahasweta Devi

Correct Answer: Mahasweta Devi

Q6. Which of the following states does NOT share its boundary with Bhutan?

a. Sikkim
b. Arunachal Pradesh
c. Meghalaya
d. West Bengal

Correct Answer: Meghalaya

Q7. Which female Indian cricketer won the BCCI C.K. Nayudu Lifetime Achievement Award for 2019?

a. Shantha Rangaswamy
b. Jhulan Goswami
c. Anjum Chopra
d. Diana Edulji

Correct Answer: Anjum Chopra

Q8. Which among the following is the food tube?

a. Aorta
b. Larynx
c. Thymus
d. Oesophagus

Correct Answer: Oesophagus

Q9. The Battle of Chausa was fought between Humayun and ______.

a. Nadir Shah
b. Sher Shah Suri
c. Hemu
d. Krishnadeva Raya

Correct Answer: Sher Shah Suri

Q10. In July 2019, which among the following operations was launched by the BSF to fortify the Pakistan border in Punjab and Jammu?

a. Sudarshan
b. Garuda
c. Vayuputra
d. Chakravyuh

Correct Answer: Sudarshan

Q11. The SASTRA - Ramanujan Prize is awarded in the field of:

a. Dance
b. Mathematics
c. Literature
d. Chemistry

Correct Answer: Mathematics

Q12. Which of the following is an east flowing river?

a. Sharavati
b. Brahmani
c. Mahi
d. Sabarmati

Correct Answer:  Brahmani

Printed Study Notes for SSC Exams

Study Kit for SSC CGL EXAM

Q13. The Act that transferred the power from the British East India Company to the British Crown in India was:

a. Government of India Act, 1833
b. Government of India Act, 1947
c. Government of India Act, 1858
d. Government of India Act, 1835

Correct Answer: Government of India Act, 1858

Q14. In the context of rivers and their tributaries, which of the following pairs is correct?

a. Godavari – Kabini
b. Krishna – Manjra
c. Indus – Subansiri
d. Alaknanda – Pindar

Correct Answer: Alaknanda – Pindar

Q15. Which of the following monuments is NOT a part of the Qutub Complex?

a. Quwwat-ul-Islam Mosque
b. Buland Darwaza
c. Qutub Minar
d. Alai Darwaza

Correct Answer: Buland Darwaza

Q16. Which of the following statements is correct with reference to the Karachi Session of the Congress (1931)?

a. Mahatma Gandhi presided over the session
b. The Khilafat movement was launched at this event
c. The Gandhi-Irwin Pact was ratified
d. The Quit-India Resolution was passed

Correct Answer: The Gandhi-Irwin Pact was ratified

Q17. With which sport is Archana Kamath associated?

a. Squash
b. Table Tennis
c. Badminton
d. Lawn Tennis

Correct Answer: Table Tennis

Q18. How many degrees does the Earth rotate about its own axis in one hour?

a. 15
b. 10
c. 20
d. 24

Correct Answer: 15

Q19. The first electron shell which is the nearest to the nucleus never holds more than 'n' electrons, where 'n' is equal to:

a. 8
b. 6
c. 4
d. 2

Correct Answer: 2

Q20. Under which Article can the Parliament amend the Constitution?

a. Article 74
b. Article 374
c. Article 269
d. Article 368

Correct Answer: Article 368

Q21. Which of the following pairs is associated with the taxation system of the Marathas?

a. Iqta and Jagir
b. Chauth and Sardeshmukhi
c. Zat and Sawar
d. Polaj and Parauti

Correct Answer: Chauth and Sardeshmukhi

Q22. Under which of the following Amendments to the Constitution of India is defection to another party after election made illegal?

a. 86th
b. 52nd
c. 92nd
d. 61st

Correct Answer:  52nd

Q23. In which year was NABARD established?

a. 1981
b. 1982
c. 1978
d. 1979

Correct Answer: 1982

Q24. Which of the following is a heritage site of Madhya Pradesh?

a. Sasaram
b. Bhimbetka
c. Hampi
d. Lepakshi

Correct Answer: Bhimbetka

Q25. The Arid Forest Research Institute is located in ______.

a. Ahmedabad
b. Dehradun
c. Jaipur
d. Jodhpur

Correct Answer: Jodhpur

Click Here To Download PDF

DOWNLOAD SSC CGL (Tier-1) 2020 SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL (Tier-1) (2012-2016) SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL GK Notes PDF

DOWNLOAD SSC CGL Exam Current Affairs PDF

Daily Questions Challenge for SSC CGL Exams - 19 MARCH 2020

Daily Questions Challenge for SSC CGL Exams - 19 MARCH 2020

1. Union Defense Minister Rajnath Singh launched a book called 'Invincible', which is based on which former Union Minister ?

a. Arun Jaitley
b. George Fernandes
c. Manohar Parrikar
d. Jaswant Singh

2. With reference to the recently passed Aircraft (Amendment) Bill) 2020, how many regulatory institutions will be converted into statutory bodies?

a. 2
b. 3
c. 4
d. 5

3. Which tech firm started the 'Innovate for Accessible India' campaign with the Nasscom Foundation?

a. GOOGLE
b. AMAZON
c. IBM
d. MICROSOFT

Click Here For Todays SSC Current Affairs

Click Here to Buy Study-Kit for SSC CGL Exam

SSC CGL (Tier-1) Exam Crash Course

Click Here For Archive

Model Questions for SSC CGL (SET-113) ARITHMETIC

Model Questions for SSC CGL (SET-113) ARITHMETIC

1. The average mathematics marks of two Sections A and B of Class IX in the annual examination is 74. The average marks of Section A is 77.5 and that of Section B is 70. The ratio of the number of students of Section A and B

(a) 7: 8
(b) 7: 5
(c) 8: 7
(d) 8: 5

2. The average weight of a group of 20 boys was calculated to be 89.4 kg and it was later discovered that one weight was misread as 78kg instead of 87 kg. The correct average weight is

(a) 88.95kg
(b) 89.25kg
(c) 89.55kg
(d) 86.85Kg

3. The diameter of a wheel is 98 cm. The number of revolutions in which it will have to cover a distance of 1540 m is

(a) 500
(b) 600
(c) 700
(d) 800

4. In an equilateral triangle ABC of side 10cm, the side BC is trisected at D. Then the length (in cm) of AD is

(a)  3√7
(b) 7√3
(c) 10√7/3
(d) 7√10/3

5. The cost price of an article is Rs. 800. After allowing a discount of 10%, a gain of 12.5% was made. Then the marked price of the article is

(a) Rs. 1,000
(b) Rs. 1,100
(c) Rs. 1,200
(d) Rs. 1,300

Printed Study Kit for SSC CGL (Tier-1) Exam

एसएससी CGL(Tier-1) HINDI परीक्षा ​​अध्ययन सामग्री

Answers:
1. (c) 2. (d) 3. (a) 4. (c) 5. (a)

 

Model Questions For एसएससी - सीजीएल परीक्षा (SET-68) संख्याकी अभिक्षमता

Model Questions For एसएससी - सीजीएल परीक्षा (SET-68)  संख्याकी अभिक्षमता

1. एक काम 10 पुरुषों के एक दल द्वारा 12 दिनों में सम्पन्न किया जाता है। वही काम 10 स्त्रियों के दल द्वारा 6 दिनों में पूरा कर लिया जाता है। यदि दोनों मिलकर काम करें तो यही काम कितने दिनों में पूरा किया जा सकता है ?

(a) 4
(b) 6
(c) 9
(d) 18

2. निम्नलिखित में से कौन-सी संख्या सबसे बड़ी है ?
0.1, 0.01, (0.11)2 , 0.0001

(a) 0.1
(b) 0.01
(c) (0.11)2
(d) 0.0001

3. 20 पृष्ठों की एक पुस्तक का एक पन्ना लुप्त हो गया है। बाकी पृष्ठों की पृष्ठ संख्याओं का योगफल 195 है। लुप्त पन्ने के दोनों ओर की पृष्ठ संख्याएँ होगी |

(a) 9, 10
(b) 5, 6
(c) 11, 12
(d) 7, 8

4. अनुक्रम 1/2, -1/4, 1/8, -1/16............ का कौनसा पद होगा ?

(a) नौवां
(b) आठवां
(c) सातवां
(d) पांचवा

5. [(81)0.25×(9)0.5×(27)15 × (243)0.5] बराबर है |

(a) 81
(b) 83
(c) 85
(d) 87

SSC सीजीएल परीक्षा - QUICKER Study Notes (HINDI)

Printed Study Kit for SSC CGL (Tier-1) Exam

एसएससी CGL(Tier-1) HINDI परीक्षा ​​अध्ययन सामग्री

 Answer

1. (a) 2. (a) 3. (d) 4. (b)  5. (a)

Daily Questions Challenge for SSC CGL Exams - 18 MARCH 2020

Daily Questions Challenge for SSC CGL Exams - 18 MARCH 2020

1. Which city of Rajasthan is also known as the 'Marble City of India', which was recently connected to Indore under the RCS-Udan scheme?

A. JAIPUR
B. JODHPUR
C. KISHANGARH
D. BIKANER

2. Which European country has fined Apple 1.1 billion euros for its anti-competitive behavior?

a. GERMANY
b. FRANCE
c. GREECE
d. ITALY

3. Which former Chief Justice of India has been nominated to the Rajya Sabha in 2020?

a. DIPAK MISHRA
b. JAGDISH SINGH KHEHAR
c. T.S.THAKUR
d. RANJAN GOGOI

Click Here For Todays SSC Current Affairs

Click Here to Buy Study-Kit for SSC CGL Exam

SSC CGL (Tier-1) Exam Crash Course

Click Here For Archive

SSC CGL 2019 EXAM PAPER : Held on 05-March-2020 Shift-1 (General Awareness)

SSC CGL LOGO



SSC CGL 2019 EXAM PAPER : Held on 05-March-2020 Shift-1

(General Awareness)



Q1. The police of which state was honoured with the President's Colours award in December 2019?

a. Tamil Nadu
b. Maharashtra
c. Gujarat
d. Kerala

Correct Answer : Gujarat

Q2. VISHWAS, which is a major e-governance initiative launched by the government in January 2020, is the acronym for which of the following?

a. Video Integration and State Wide Advanced System
b. Video Interface and State Wide Advanced Security
c. Video Integration and State Wide Advanced Security
d. Video Integration and System Wide Advanced Security

Correct Answer : Video Integration and State Wide Advanced Security

Q3. In January 2020, B. Sai Deepak set a Guinness World Record for most side lunges in 60 seconds. How many lunges did he do?

a. 50
b. 59
c. 40
d. 30

Correct Answer : 59

Q4. The 23rd National Youth Festival (NYF) 2020 was celebrated in Lucknow to commemorate the birth anniversary of ______.

a. Mahatma Gandhi
b. Sami Vivekananda
c. Jawaharlal Nehru
d. Sardar Vallabhbhai Patel

Correct Answer : Sami Vivekananda

Q5. Which dynasty built the pancha rathas of Mahabalipuram?

a. Chera
b. Chola
c. Pallava
d. Satavahana

Correct Answer : Pallava

Q6. The famous 11-day long ‘Dhanu Jatra’, considered as the largest open-air theatre of the world is celebrated in which state?

a. Manipur
b. Meghalaya
c. Odisha
d. Assam

Correct Answer : Odisha

Q7. What was the theme of the 107th Indian Science Congress held in Bengaluru?

a. Reaching the Unreached through Science and Technology
b. Science and Technology: Rural Development
c. Science and Technology for National Development
d. Future India : Science and Technology

Correct Answer : Science and Technology: Rural Development

Q8. Jasprit Bumrah has been selected to receive which of the following awards for his performance in international cricket in the 2018-19 season?

a. M.A. Chidambaram
b. Polly Umrigar
c. Madhavrao Scindia
d. C.K. Nayudu

Correct Answer : Polly Umrigar

Q9. Chiropody is a branch of science related to which part of the body?

a. Feet
b. Lungs
c. Liver
d. Kidney

Correct Answer : Feet

Q10. Ishwar Sharma has been honoured with the Global Child Prodigy Award 2020. What is this award associated with?

a. Science
b. Yoga
c. Sports
d. Literature

Correct Answer : Yoga

Q11. In which year was the Nahargarh Fort in Jaipur built by Maharaja Sawai Jai Singh II ?

a. 1734
b. 1800
c. 1780
d. 1805

Correct Answer : 1734

Q12. What is the colour of the light emitted by the Sun?

a. Red
b. Yellow
c. White
d. Orange

Correct Answer : White

Printed Study Notes for SSC Exams

Study Kit for SSC CGL EXAM

Q13. Pongal festival is celebrated for four days in Tamil Nadu. What is the fourth day of Pongal called?

a. Kaanum Pongal
b. Thai Pongal
c. Bhogi Pongal
d. Mattu Pongal

Correct Answer : Kaanum Pongal

Q14. Which National Park among the following is the largest protected area in the Eastern Himalayan sub-region?

a. Jim Corbett National Park
b. Bandipur National Park
c. Keibul Lamjao National Park
d. Namdapha National Park

Correct Answer : Namdapha National Park

Q15. In which year was the Currency Building in the BBD Bagh or Dalhousie area of Kolkata constructed?

a. 1900
b. 1910
c. 1850
d. 1833

Correct Answer : 1833

Q16. Which of the following rivers flows through Tiruttani a famous pilgrimage place of South India?

a. Vaigai
b. Palar
c. Kaveri
d. Nandi

Correct Answer : Nandi

Q17. Which is the first Indian company to hit the ₹10 lakh crore mark in market capitalisation?

a. Tata Consultancy Services
b. HDFC Bank
c. ICICI Bank
d. Reliance Industries

Correct Answer : Reliance Industries

Q18. As per the government rules, how much percentage of advance tax needs to be paid by 15th June by an individual who is liable to pay advance tax?

a. 10%
b. 25%
c. 30%
d. 15%

Correct Answer : 15%

Q19. G. Babita Rayudu took charge as an Executive Director for which of the following organisations in January 2020?

a. The Securities and Exchange Board of India
b. Bombay Stock Exchange
c. Small Industries Development Bank of India
d. Insurance Regulatory and Development Authority of India

Correct Answer : The Securities and Exchange Board of India

Q20. The Indian Railways has integrated its helpline numbers into a single number. What is the number?

a. 160
b. 145
c. 139
d. 150

Correct Answer : 139

Q21. In which of the following locations was the Quit India Movement launched by Mahatma Gandhi in 1942?

a. Pragati Maidan
b. Jallianwala Bagh
c. Shivaji Park
d. August Kranti Maidan

Correct Answer : August Kranti Maidan

Q22. Which district has been awarded the Plastic Waste Management Award -2020 for being the best district of India in the plastic waste management category during Swachhta Hi Seva 2019?

a. Dibrugarh
b. Majuli
c. Jorhat
d. Hojai

Correct Answer : Dibrugarh

Q23. In terms of area, which state has the largest forest cover in India?

a. Madhya Pradesh
b. Odisha
c. Maharashtra
d. Kerala

Correct Answer : Madhya Pradesh

Q24. The researchers of which academic institution employed the nanoscale phenomenon called 'Electrokinetic streaming potential' to harvest energy from flowing water on a small scale like water flowing through household water taps?

a. IIT Guwahati
b. IIT Bombay
c. IIT Delhi
d. IIT Madras

Correct Answer : IIT Guwahati

Q25. Name the law in Physics which states that equal volume of all gases under the same conditions of temperature and pressure contain equal number of molecules.

a. Charles's Law
b. Ohm’s Law
c. Avogadro’s Law
d. Boyles's Law

Correct Answer : Avogadro’s Law

Click Here To Download PDF

DOWNLOAD SSC CGL (Tier-1) 2020 SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL (Tier-1) (2012-2016) SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL GK Notes PDF

DOWNLOAD SSC CGL Exam Current Affairs PDF

SSC Courses and Programs: 

SSC CGL 2019 EXAM PAPER : Held on 05-March-2020 Shift-1 (English Comprehension)

SSC CGL LOGO



SSC CGL 2019 EXAM PAPER : Held on 05-March-2020 Shift-1

(English Comprehension)



Q1. Select the most appropriate word to fill in the blank.
I like both tea and coffee but prefer the ______.

a. later
b. least
c. last
d. latter

Correct Answer : Latter

Q2. Select the correct passive form of the given sentence.
They offered me a chair

a. A chair is offered to me by them.
b. I was offered a chair by them.
c. I offered a chair to them.
d. A chair was being offered to me.

Correct Answer : I was offered to me by them.

Q3. Select the most appropriate meaning of the given idiom
A bed of roses

a. A pleasant perfume
b. An easy and happy situation
c. A difficult path
d. A valley full of flowers

Correct Answer : An easy and happy situation

Q4. Select the most appropriate meaning of the given idiom
A close-fisted person

a. A strong person
b. A kind person
c. A miserly person
d. A cruel person

Correct Answer : Amiserly person

Q5. Select the correct indirect form of the given sentence.
"What a good idea!", Seema remarked.

a. Seema exclaimed that the idea is good.
b. Seema exclaimed that it was a very good idea.
c. Seema told what an idea!
d. Seema said what a good idea it is.

Correct Answer : Seema exclaimed that it was a very good idea.

Q6. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.
Modern man is completely engross in the mad pursuit of material pleasures and luxuries.

a. mad pursuit of
b. Modern man is
c. material pleasures and luxuries
d. completely engross

Correct Answer : Completely engross

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

A (1)______ of trucks carrying soldiers was coming down the mountain road. The trucks (2) ______ slowly as there had been heavy snowfall in that area . Suddenly, with a (3) ______ a huge tree on the hill side fell bringing along with it boulders and mud. (4) ______, the driver of first truck stopped in time. The soldiers got down and started (5) ______ the road.

Q7. Select the most appropriate option for blank no. 1

a. flock
b. convoy
c. bevy
d. crew

Correct Answer : Convoy

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

A (1)______ of trucks carrying soldiers was coming down the mountain road. The trucks (2) ______ slowly as there had been heavy snowfall in that area . Suddenly, with a (3) ______ a huge tree on the hill side fell bringing along with it boulders and mud. (4) ______, the driver of first truck stopped in time. The soldiers got down and started (5) ______ the road.

Q8. Select the most appropriate option for blank no. 2

a. are moving
b. was moving
c. were moving
d. has moved

Correct Answer : Were moving

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

A (1)______ of trucks carrying soldiers was coming down the mountain road. The trucks (2) ______ slowly as there had been heavy snowfall in that area . Suddenly, with a (3) ______ a huge tree on the hill side fell bringing along with it boulders and mud. (4) ______, the driver of first truck stopped in time. The soldiers got down and started (5) ______ the road.

Q9. Select the most appropriate option for blank no. 3

a. buzz
b. crash
c. splash
d. scream

Correct Answer : Crash

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

A (1)______ of trucks carrying soldiers was coming down the mountain road. The trucks (2) ______ slowly as there had been heavy snowfall in that area . Suddenly, with a (3) ______ a huge tree on the hill side fell bringing along with it boulders and mud. (4) ______, the driver of first truck stopped in time. The soldiers got down and started (5) ______ the road.

Q10. Select the most appropriate option for blank no. 4

a. Logically
b. Similarly
c. Fortunately
d. Magically

Correct Answer : Fortunately

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

A (1)______ of trucks carrying soldiers was coming down the mountain road. The trucks (2) ______ slowly as there had been heavy snowfall in that area . Suddenly, with a (3) ______ a huge tree on the hill side fell bringing along with it boulders and mud. (4) ______, the driver of first truck stopped in time. The soldiers got down and started (5) ______ the road.

Q11. Select the most appropriate option for blank no. 5

a. changing
b. clearing
c. altering
d. moving

Correct Answer : Clearing

Q12. Select the wrongly spelt word.

a. Choir
b. Chouffer
c. Champion
d. Charisma

Correct Answer : Chouffer

Printed Study Notes for SSC Exams

Study Kit for SSC CGL EXAM

Q13. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. Aesop was one of them who lived in Greece about 2500 years ago.
B. He told many interesting stories to the people.
C. There were many talented people in ancient Greece.
D. Although he was ugly, he had a very clever brain.

a. BADC
b. BDAC
c. CADB
d. CDBA

Correct Answer : CADB

Q14. Select the most appropriate word to substitute the underlined word of the given sentence. If no substitution is required, select ‘No improvement’.
The diver dive in the pool from a great height.

a. dived at the pool
b. No improvement
c. dived into the pool
d. dives to a pool

Correct Answer : Dived into the pool

Q15. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. He is a gifted volleyball player.
B. But now a days he does not play international matches.
C. It is because he had an accident last year.
D. Sanjay is my best friend.

a. ABCD
b. DCAB
c. CDBA
d. DABC

Correct Answer : DABC

Q16. Select synonym of the given word.
RETAIN

a. Convey
b. Destroy
c. Maintain
d. Gain

Correct Answer : Maintain

Q17. Select synonym of the given word.
EXPENSIVE

a. Mild
b. Sober
c. Gentle
d. Dear

Correct Answer : Dear

Q18. Select the most appropriate word to fill in the blank.
He tried to ______ my ring.

a. stile
b. still
c. steel
d. steal

Correct Answer : Steal

Q19. Select the wrongly spelt word.

a. Cremator
b. Cracker
c. Cricketer
d. Creater

Correct Answer : Creater

Q20. Select the most appropriate segment to substitute the underlined segment of the given sentence. If no substitution is required, select ‘No substitution’.
Hardly had he sit on the chair than it broke.

a. sat on the chair when
b. No substitution
c. sat onto a chair then
d. sit in the chair when

Correct Answer : Sat on the chair when

Q21. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.
My brother, who live in Delhi, has written me a letter.

a. me a letter
b. has written
c. who live in Delhi
d. My brother

Correct Answer : Who live in Delhi

Q22. Select antonym of the given word.
DEXTERITY

a. Ignorance
b. Skill
c. Mastery
d. Agility

Correct Answer : Ignorance

Q23. Select the word which means the same as the group of words given.
Incapable of paying debts

a. Obsolete
b. Insolvent
c. Corrupt
d. Extravagant

Correct Answer : Insolvent

Q24. Select one word for the following group of words.
One who loves his country

a. Conspirator
b. Patriot
c. Collaborator
d. Traitor

Correct Answer : Patriot

Q.25 Select antonym of the given word.
DIVIDE

a. Split
b. Unite
c. Break
d. Engulf

Correct Answer : Unite

Click Here To Download PDF

DOWNLOAD SSC CGL (Tier-1) 2020 SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL (Tier-1) (2012-2016) SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL GK Notes PDF

DOWNLOAD SSC CGL Exam Current Affairs PDF

Subjects: 
SSC Courses and Programs: 

SSC CGL 2019 EXAM PAPER : Held on 05-March-2020 Shift-1 (Reasoning)

SSC CGL LOGO



SSC CGL 2019 EXAM PAPER : Held on 05-March-2020 Shift-1 (Reasoning)



Q1. Shaan has a total of RS.5,500 with him. He busy product 'Z' at RS.5,000 from this sum and then sells it to another person, thus making a profit  of 15% on it. with all the money he has now, he busy product 'X' and then sells it to another person making a profit of 25% on it. What is the total money Shaan has now?

(a) RS.7,812.50
(b) RS.6,325.50
(c) RS.7,187.50
(d) RS.7,815.50

ANSWER : RS.7,812.50

Q2. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words.
Blunder : Error

(a) Euphoria : Happiness
(b) War : Peace
(c) Anger : Rage
(d) Speak : Hear

ANSWER : Euphoria : Happiness

Q3. Select the figure that can replace the question mark (?) in the following series.

Q4. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number and the sixth number is related to the fifth number.
72 : 108 :: 84 : ? :: 102 : 153

(a) 135
(b) 126
(c) 144
(d) 117

Correct Answer : 126

Q5. There is a family of five members: K, L, M, N and O. Among them, there is one married couple. O is unmarried and is the brother of K. N is the sister of O. M is the only married female and the mother of N. L and O are the only males in the group.
Who is the father of K?

(a) O
(b) K
(c) L
(d) M

Correct Answer : L

Q6. Select is a letter-cluster that can replace the question mark (?) in the following series.
aYd, fTi, kOn, pJs, ?

(a) uEw
(b) VeX
(c) uEx
(d) uFw

Correct Answer : uEx

Q7. Four letter-clusters have been given. out of which three are alike in some manner, while one is different, Select the odd letter-cluster.

(a) FHJ
(b) DFH
(c) LNP
(d) TVW

Correct Answer : TVW

Q8. Arrange the following in a logical sequence from small to big.

1. Crocodile
2. Lizard
3. Whale
4. Housefly
5. Monkey

(a) 4, 3, 2, 1, 5
(b) 4, 5, 2, 1, 3
(c) 4, 2, 5, 1, 3
(d) 3, 5, 4, 1, 2

Correct Answer : 4, 2, 5, 1, 3

Q9. Four words have been given, out of which three are alike in some manner, while one is different. Select the odd word.

(a) Penury
(b) Indigence
(c) Plenty
(d) Destitution

Correct Answer :  Plenty

Q10. If each letter of the English alphabet is assigned an odd numerical value in increasing order, such as A = 1, B = 3 and so on, then what will be the code of HONEY?

(a) 132725747
(b) 152927949
(c) 152927947
(d) 132725745

Correct Answer : 152927949

Q11. Read the given statements and conclusions carefully. Assuming that the information given in the statements is true, even if it appears to be at variance with commonly known facts, decide which of the given conclusions logically follow from the statements.

Statements :

1. All parakeets are cuckoos.
2. All cuckoos are rabbits.
3. All rabbits are snakes.

Conclusion :

I. All parakeets are snakes.
II. All snakes are cuckoos.
III. All rabbits are parakeets.
IV. All cuckoos are snakes.

(a) Only conclusions I and IV follow.
(b) Only conclusions I and II follow.
(c) All the conclusions follow.
(d) Only conclusions II and III follow.

Correct Answer :  Only conclusions I and IV follow.

Q12. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series.
40, 37, 43, 34, 46, ?

(a) 41
(b) 51
(c) 61
(d) 31

Correct Answer : 31

Q13. Study the given pattern carefully and select the number that can replace the question mark (?) in it.

10 4 14 35
15 3 5 25
14 7 6 12
18 ? 8 16

(a) 6
(b) 7
(c) 9
(d) 8

Correct Answer : 9

Q14. How many triangles are present in the given figure?

(a) 23
(b) 22
(c) 20
(d) 21

Correct Answer : 23

Q15. Which of the option figures is the exact mirror of the given figure when the mirror is held at the right side?

Printed Study Notes for SSC Exams

Study Kit for SSC CGL EXAM

Q16. Select the set of letters that when sequentially placed in the blanks of the given letter series will complete the series.
f_hg_fh_gf_hg_fh_g

(a) g, f, g, f, h, f
(b) f, g, h, f, g, h
(c) g, h, f, g, h, f
(d) h, f, g, h, f, g

Correct Answer : g, h, f, g, h, f

 Q17. In the given Venn digram, the triangle represents students playing table tennis, the rectangle represents students playing badminton, the circle represents female students, and the pentagon represents students playing football. The numbers given in the diagram represent the number of persons in that particular category.

How many female students play both table tennis and badminton?

(a) 7
(b) 18
(c) 9
(d) 22

Correct Answer : 7

Q18. In a certain code language, U is written as C. K is written as H, L is written as U, N is written as E, S is written as L, E is written as K, and C is written as N, How will 'KNUCKLES' be written as in that language?

(a) KECNKUHL
(b) CHUECKN
(c) HECNHULK
(d) HECNHUKL

Correct Answer : HECNHUKL

Q19. The two given expressions on both the side of the '=' sign will have the same value if two numbers from either side or both side are interchanged. Select the correct numbers to be interchanged from the given option.
3 + 5 x 4 - 24 ÷ 3 = 7 x 4 - 3 + 36 ÷ 6

(a) 4,7
(b) 24, 36
(c) 5, 7
(d) 6, 3

Correct Answer : 5, 7

Q20. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word.
Ministers : Council :: Sailors : ?

(a) Sea
(b) Captain
(c) Crew
(d) Ship

Correct Answer : Crew

Q21. The sequence of folding a piece of paper and the manner in which the foded paper has been cut is shown in the following figures, How would this paper look when unfolded? 

Q22. Four number-pairs have been given, out of which thre are alike in some manner and one is different. Select the number-pair that is different.

(a) 289-325
(b) 169-197
(c) 225-241
(d) 121-145

Correct Answer : 225-241

Q23. Four positions of the same dice are shown. Select the number that will be on the face opposite to the one showing '3'.

(a) 4
(b) 2
(c) 6
(d) 5

Correct Answer : 5

Q24. Select the option figure in which the given figure is embedded (rotation is NOT allowed).

Q25. Select the option in which the numbers are related in the same way as are the numbers in the given set.
(13, 65, 117)

(a) (12, 55, 109)
(b) (14, 70, 127)
(c) (17, 85, 163)
(d) (15, 75, 135)

Correct Answer : (15, 75, 135)

Click Here To Download PDF

DOWNLOAD SSC CGL (Tier-1) 2020 SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL (Tier-1) (2012-2016) SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL GK Notes PDF

DOWNLOAD SSC CGL Exam Current Affairs PDF

Subjects: 
SSC Courses and Programs: 

SSC CGL 2019 EXAM PAPER : Held on 06-March-2020 Shift-1 (Mathematics)

SSC CGL LOGO



SSC CGL 2019 EXAM PAPER : Held on 06-March-2020 Shift-1 (Mathematics)



Q1. If [2sinA + cosec A] = 2√2, 0° < A < 90°, then the value of 2[sin4A + cos4A] is:

a. 4
b. 0
c. 1
d. 2

Correct Answer: 1

Q2. A metallic sphere of diameter 40 cm is melted into smaller spheres of radius 0.5 cm. How many such small balls can be made?

a. 32,000
b. 64,000
c. 3200
d. 6400

Correct Answer: 64,000

Q3. If '+' means '-', '-' means '+', 'x' means '÷' and '÷' means 'x', then the value of [(30 x 5) + (84 x 6)] ÷ 5/[2/3 ÷ 18] - [4 ÷ 2] is:

a. 2
b. -2
c. -1
d. 1

Correct Answer: -2

Q4. If a + b + c = 9 and ab + bc + ca = -22, then the value of a3 + b3 + c3 - 3abc is:

a. 487
b. 1571
c. 1323
d. 783

Correct Answer: 1323

Q5. If the number 678x29 is divisible by 9, then the value of 2x is:

a. 4
b. 3
c. 8
d. 2

Correct Answer: 8

Q6. Solve the following: Sin40°/Cos50° + Cosec50°/Sec40° - 4Cos50°Cosec40°

a. -1
b. -2
c. 1
d. 2

Correct Answer: -2

Q7. ABC is an equilateral triangle. P, Q and R are the midpoints of sides AB, BC and CA, respectively. If the length of the side of the triangle ABC is 8 cm, then the area of ▲PQR is:

a. 8√3 cm2
b. 4√3 cm2
c. √3/3 cm2
d. √3/4 cm2

Correct Answer: 4√3 cm2 

Q8. Two tangents PA and PB are drawn to a circle with centre O from an external point P. If ∠OAB = 30°, then ∠APB is:

a. 120°
b. 15°
c. 30°
d. 60°

Correct Answer: 60°

Q9. If the value of (a + b -2)2 + (b + c -5)2 + (c + a - 5)2 = 0, then the value of √(b + c)a + (c + a)b - 1 is:

a. 0
b. 1
c. 2
d. 3

Correct Answer: 3

Q10. A, B and C can individually complete a task in 24 days, 20 days and 18 days, respectively. B and C start the task, and they work for 6 days and leave. The number of days required by A alone to finish the remaining task, is:

a. 47/3 days
b. 10 days 
c. 44/5 days 
d. 25/2 days

Correct Answer: 44/5

Q11. The population of a city increased by 30% in the first year and decreased by 15% in the next year. If the present population is 11050 then the population 2 years ago was:

a. 10000
b. 99000
c. 10500
d. 99500

Correct Answer: 10000

Q12. A student takes 1.25 hours to travel from home to school at a speed of 4km/hr. By what percentage should he increase his speed to reduce the time by 25% to cover the same distance from school to home?

a. 100/3 %
b. 25 %
c. 50 % 
d. 45 % 

Correct Answer: 100/3 %

Q13. If 3a = 27b = 81c and and abc = 144, then the value of 12[1/a + 1/2b + 1/5c] is:

a. 18/120
b. 33/10
c. 17/120
d. 18/10

Correct Answer: 33/10

Printed Study Notes for SSC Exams

Study Kit for SSC CGL EXAM

Q14. If the following table, the production of various crops is given from 2015 to 2019. Study the table and answer the questions that follow.

The average production of wheat in the period given in the table is:

a. 3600
b. 3482
c. 3300
d. 4218

Correct Answer: 3600

Q15. What will be the difference in compound interest on a sum of 7800 at 8% for 1 year, when the interest is paid yearly and half yearly?

a. 29.18
b. 12.48
c. 24.72
d. 19.46

Correct Answer: 12.48

Q16. If a sum of Rs. 1180 is to be divided among A, B and C, such that 2 times A's share, 5 times B's share and 7 times C's share, are equal, then A's share is:

a. 700
b. 500
c. 750
d. 650 

Correct Answer: 700

Q17. If xcosA - ysinA = 1 and xsinA + ycosA = 4, then the value of 17x2 + 17y2 is:

a. 7
b. 289
c. 60
d. 90

Correct Answer:  289

Q18. If the following table, the production of various crops is given from 2015 to 2019. Study the table and answer the questions that follow.

The difference between the average production of barley and average production of rice is:

a. 231
b. 780
c. 471
d. 549

Correct Answer: 231

Q19. If the following table, the production of various crops is given from 2015 to 2019. Study the table and answer the questions that follow.

The highest growth of sugarcane production over its previous year is recorded in the year:

a. 2017
b. 2019
c. 2016
d. 2018

Correct Answer: 2016

Q20. If the area of an equilateral triangle is 36√3 cm2 ,then the perimeter of the triangle is:

a. 36 cm
b. 36√3 cm
c. 18√3 cm
d. 12 cm

Correct Answer: 36 cm

Q21. If the following table, the production of various crops is given from 2015 to 2019. Study the table and answer the questions that follow.

The percentage growth of maize in the year 2019 over the year 2015 is:

a. 71.43%
b. 60.28%
c. 77.77%
d. 65.12%

Correct Answer: 71.43%

Q22. A circular disc of area 0.64π m2 rolls down a length of 1.408 km. The number of revolutions it makes is:

a. 140
b. 360
c. 280
d. 180

Correct Answer: 280

Q23. The average of the marks of 30 boys is 88, and when the top two scores were excluded, the average marks reduced to 87.5. If the top two scores differ by 2, then the highest mark is:

a. 90
b. 96
c. 94
d. 92

Correct Answer: 96

Q24. A shopkeeper marks the price of an article in such a way that after allowing a discount of 22%, he get a gain of 11%. If the marked price is Rs. 888, then the cost price of the article is:

a. 600
b. 630
c. 550
d. 624

Correct Answer: 624

Q25. An article was sold at a gain of 18%. If it had been sold for Rs. 49 more, then the gain would have been 25%. The cost price of the article is:

a. 650
b. 570
c. 700
d. 890

Correct Answer: 700

Click Here To Download PDF

DOWNLOAD SSC CGL (Tier-1) 2020 SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL (Tier-1) (2012-2016) SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL GK Notes PDF

DOWNLOAD SSC CGL Exam Current Affairs PDF

Subjects: 

SSC CGL 2019 EXAM PAPER : Held on 06-March-2020 Shift-1 (Reasoning)

SSC CGL LOGO



SSC CGL 2019 EXAM PAPER : Held on 06-March-2020 Shift-1 (Reasoning)



Q1. Select the figure that can replace the question mark (?) in the following series.

Q2. Select the option in which the given figure is embedded (rotation is not allowed).

Q3. Which two signs should be interchanged to make the given equation correct?
12 + 81 - 27 x 9 ÷ 3 = 36

a.  ÷ and x
b. + and x
c. - and ÷
d. x and -

Correct Answer: - and ÷

Q4. Select the number that can replace the question mark in the following series.
5, 10, 26, ?, 122, 170

a. 77
b. 82
c. 50
d. 65

Correct Answer: 50

Q5. Select the option that depicts how the given transparent sheet of paper would appear if it is folded at the dotted line.

Q6. Study the given pattern carefully and select the number that can replace the question marks in it.

23 5 110
56 9 121
49 3 ?

a. 95
b. 133
c. 117
d. 77

Correct Answer: 77

Q7. Four words have been given, out of which three are alike in some manner and one is different. Select the odd word.

a. Xylophone
b. Saxophone
c. Clarient
d. Trumpet

Correct Answer: Xylophone

Q8. Study the given pattern carefully and select the number that can replace the question marks in it.

15 3 24
21 6 30
49 5 ?

a. 92
b. 98
c. 82
d. 88

Correct Answer: 88

Q9. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words.
North : South

a. Integrity : Honesty
b. Ductile : Bendable
c. Whole : Total
d. Frown  : Smile

Correct Answer: Frown  : Smile

Q10. In the given Venn diagram the 'rectangle' represents 'travellers who like to travel by plance', the 'circle' represents 'travellers who like to travel by bus', and the 'triangle' ' represents travellers who like to travel by train'. The numbers given in the given in the diagram represent the number of travellers in that particular cateogory.

How many travellers like to travel either by train or plane but NOT by bus?

a. 30
b. 27
c. 29
d. 16

Correct Answer: 30

Q11. Select the number that can replace the question mark in the following series.
62, 66, 74, 90, ?

a. 106
b. 116
c. 122
d. 120

Correct Answer: 122

Q12. Read the given statements and conclusions carefully. Assuming that the information given in the statements is true, even if it appears to be at variance with commonly known facts, decide which of the given conclusions logically follow from the statements.

Statement:

1. Some machines are kites.
2. No machine is a pigeon.

Conclusions:

I.  Some machines are pigeons
II. All kites are pigeons.
III. Some kites are not pigeons.

a. Only Conclusions II follows.
b. Only conclusion III follows.
c. Only conclusion I and II follows.
d. Only conclusion I and III follows.

Correct Answer: Only conclusion III follows

Q13. 'Astronomy' is related to 'Stars' in the same way as 'Agronomy' is related to '______________________'

a. Emotions
b. Plants
c. Mines
d. Crops

Correct Answer: Crops

Q14. Four letter -cluster have been given, out of which three are alike in some manner and one is different. Select the odd letter - cluster

a. GCV
b. BJT
c. DDP
d. FBL

Correct Answer: GCV

Printed Study Notes for SSC Exams

Study Kit for SSC CGL EXAM

Q15. How many triangles are there in the given figure?

a. 16
b. 22
c. 25
d. 28

Correct Answer: 25

Q16. Select the letter-cluster that can replace the question mark in the following series.
ADG, CGK, EJO, ?, IPW

a. GNZ
b. GMS
c. GMZ
d. GNS

Correct Answer: GMS

Q17. A + B means 'A is the husband of B';
A - B means 'B is the sister of A';
A x B means 'A is the mother of B';
A ÷ B means 'B is the son of A'.
If, P + R x T - Q ÷ S + U, then how is P related to S?

a. Father in Law
b. Paternal Grandfather
c. Maternal Grandfather
d. Uncle

Correct Answer: Maternal Grandfather

Q18. In a certain code language, 'DKQX' is written as 'WPJC'. How will 'AFKP' be written as in that language?

a. ZVQL
b. ZUPK
c. ZUQJ
d. ZTOK

Correct Answer: ZUPK

Q19. Three different positions of the same dice are shown. Select the symbol that will be on the face opposite to the one showing '+'.

a. *
b. $
c. @
d. #

Correct Answer: @

Q20. In a certain code language, 'PAGE' is coded as '161495'. How will 'PART' be coded as in that language?

a. 16132420
b. 16125020
c. 16128620
d. 16136220

Correct Answer: 16132420

Q21. Select the letter that can replace the question mark in the following series.
A, E, I, ?. Q, U

a. N
b. K
c. M
d. O

Correct Answer: M

Q22. Four number-pairs have been given, out of which three are alike in some manner and one is different. Select the number-pair that is different from the rest.

a. 17 : 289
b. 13 : 169
c. 11 : 121
d. 15 : 250

Correct Answer: 15 : 250

Q23. Arrange the following words in a logical and meaningful order.

  1. Quadrillion
  2. Quintillion
  3. Million
  4. Octillion
  5. Trillion

a. 4-3-5-1-2
b. 2-3-5-1-4
c. 3-5-1-4-2
d. 3-5-1-2-4

Correct Answer: 3-5-1-2-4

Q24. Select the correct mirror image of the given figure when a mirror is placed on the right of the figure.

Q25. In a certain group of men and horses, the total number of legs is 14 more than twice the number of heads. How many horses are therein the group?

a. 5
b. 7
c. 9
d. 11

Correct Answer: 7

Click Here To Download PDF

DOWNLOAD SSC CGL (Tier-1) 2020 SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL (Tier-1) (2012-2016) SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL GK Notes PDF

DOWNLOAD SSC CGL Exam Current Affairs PDF

Subjects: 

Pages


IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL

comments powered by Disqus
Subscribe to RSS - user6's blog