Model Questions for Scientific Assistant (IMD) Exam (Paper-2) PHYSICS - Set 35

Model Questions for Scientific Assistant (IMD) Exam (Paper-2) PHYSICS - Set 35

Write and Discuss Your Answer with Q.No in Comment Box at the Bottom of Post.

1. Intensity of a wave is directly proportional to the

A. amplitude
B. square of amplitude
C. cube of amplitude
D. frequency

2. Maximum displacement from equilibrium position is

A. frequency
B. amplitude
C. wavelength
D. period

3. Number of oscillations per unit time is

A. amplitude
B. wavelength
C. frequency
D. period

4. Oscillatory motion has a

A. straight lined graph
B. randomly lined graph
C. sinusoidal graph
D. asymptotic graph

5. Gradual decrease in x-ray beam intensity as it passes through material is called

A. attenuation
B. decay
C. radioactivity
D. imaging

Study Kit for SSC Scientific Assistant (IMD) EXAM 2017

6. Attenuation coefficient of bone is 600 m-1 for x-rays of energy 20 keV and intensity of beam of x-rays is 20 Wm-2, then intensity of beam after passing through a bone of 4mm is

A. 3 Wm-2
B. 2.5 Wm-2
C. 2.0 Wm-2
D. 1.8 Wm-2

7. Bones look white in x-ray photograph because

A. they are bad absorbers of x-rays
B. they reflect x-rays
C. they are good absorbers of x-rays
D. they are bad absorbers of ultraviolet rays

8. Attenuation coefficient depends on

A. frequency of x-ray photons
B. wavelength of x-ray photons
C. energy of x-ray photons
D. amplitude of x-ray photons

9. As x-rays pass through matter, it’s intensity

A. increases
B. decreases
C. remains constant
D. may increase or decrease depending on object

10. mong four, highest wavelength is of

A. radio waves
B. infrared
C. ultraviolet
D. gamma rays

Answer

1. (b) 2. (b) 3. (c) 4. (c) 5. (a) 6. (d) 7. (c) 8. (c) 9. (b) 10. (a)

Study Kit for SSC Scientific Assistant (IMD) EXAM 2017

IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL