(Paper) SSC Stenographers Grade C & D 2014 Exam Paper - 2015 "Reasoning" (held on: 31-01-2016)



(Paper) SSC Stenographers Grade C & D 2014 Exam Paper - 2015 "Reasoning" (held on: 31-01-2016)



1. Optimist : Cheerful : : Pessimist : — ?—

(a) Petty
(b) Helpful
(c) Gloomy
(d) Mean

2. GHJM : QRTW : : CDFL : —?—

(a) XYZE
(b) GHIJ
(c) NOPR
(d) MNPS

3. CIQY : DJRZ : : AGOW : —?—

(a) BHPU
(b) BJRZ
(c) BJPX
(d) BHPX

4. CAFD : IGLJ : OMRP : —?—

(a) UTSR
(b) PONM
(c) ZYXW
(d) USXV

5. 8 : 64 :: 27 : —?—

(a) 212
(b) 125
(c) 64
(d) 81

6. 4 : 20 :: 6 : —?—

(a) 8
(b) 42
(c) 36
(d) 12

7. 27 : 9 :: 64 : —?—

(a) 16
(b) 20
(c) 8
(d) 12

8. Yard : Inch : : Quart : —?—

(a) Milk
(b) Liquid
(c) Gallon
(d) Ounce

9. Pesticide : Crop : : Antiseptic : —?—

(a) Bandage
(b) Bleeding
(c) Wound
(d) Clothing

Directions: In the following Seven questions, find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

10.

(a) Beak
(b) Rudder
(c) Wing
(d) Fin

Click Here To Download Full Paper

DOWNLOAD SSC Stenographers Grade C&D Exam Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL/CHSL GK Notes PDF

E-BOOKS PDF for SSC CGL/CHSL/JE EXAMS

Printed Study Kit for SSC Stenographers (Grade ‘C’ & ‘D’) Examination (Paper -1)

एसएससी स्टेनोग्राफर ग्रेड - सी & डी पेपर - 1 परीक्षा ​​अध्ययन सामग्री (Paper - 1)

11.

(a) LCUF
(b) HJMX
(c) AKWE
(d) PNTO

12.

(a) 99, 99
(b) 36, 33
(c) 28, 82
(d) 24, 44

13.

(a) RQOP
(b) IJSO
(c) CBUV
(d) YXTU

14.

(a) 79, 63
(b) 167, 150
(c) 84, 67
(d) 112, 95

15.

(a) Tend
(b) Inn
(c) Mansion
(d) Lodge

16.

(a) Square
(b) Triangle
(c) Sphere
(d) Circle

17. In the following question, number of letters skipped in between adjacent letters of the series starting from behind increased by one. Which of the following observes the rule?

(a) OIGDC
(b) OKING
(c) ONLKJ
(d) OMJFA

18. Arrange the following words according to the dictionary order:

a. extol
b. extinct
c. extra
d. extort

(a) d, c, a, b
(b) a, d, b, c
(c) a, d, c, d
(d) b, a, d, c

19. Which number is wrong in the given series?

225, 169, 144, 100, 64, 48

(a) 64
(b) 48
(c) 225
(d) 144

20. Which will appear fourth in the dictionary?

(a) deterioration
(b) determination
(c) degrade
(d) density

Directions: In the following Two questions, which one set of the letters when sequentially placed at the gaps in the given letters series shall complete it?

21. bb_aab_caab_ca_

(a) cbba
(b) acab
(c) abbc
(d) bcab

22. _cdb_ddb_db_c_d

(a) bbcbb
(b) ccbcc
(c) bbbcc
(d) cccbc

23. If the following words are arranged in a dictionary order, which will be 3rd word?

Amphibian, Amorphous, Ambiguous, Ambidextrous, Ambivalent

(a) Ambiguous
(b) Ambivalent
(c) Amphibian
(d) Amorphous

Directions: In the following Four questions, a series is given with one (or more) term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

24. 720, 180, 176, 4, 40, 10, —?—, —?—

(a) 6, 4
(b) 8, 6
(c) 6, 2
(d) 4, 2

25. 5, 10, 20, 40, 80, —?—

(a) 150
(b) 160
(c) 120
(d) 140

26. C4X, F9U, I16R, —?—

(a) L27P
(b) K25P
(c) L25P
(d) L25U

27. 15, 21, 57, —?—, 221

(a) 121
(b) 126
(c) 96
(d) 108

28. From the give alternative words, select the word which can be formed using the letters of the given word.

Measurement

(a) Summit
(b) Assure
(c)Master
(d) Mantle

29. A’s mother is sister of B and has a daughter C. How can A be related to B from among the following?

(a) Daughter
(b) Father
(c) Niece
(d) Uncle

30. X is elder than Z, Y is younger than Z, Z is elder than W, W is younger than X, who is the eldest?

(a) W
(b) Z
(c) X
(d) Y

31. If Blue means Pink, Pink means Green, Green means Yellow, Yellow means Red and Red means White, then what is the colour of turmeric.

(a) Pink
(b) Yellow
(c) Red
(d) Green

32. Unscramble the following letters to frame a meaningful word, then find out the correct numerical position of the letters:

I N R D T P E E S
1 2 3 4 5 6 7 8 9

(a) 735124389
(b) 756432189
(c) 639185251
(d) 637914825

33. If DANGER is coded as 11 – 8 – 21 – 14 – 12 – 25, then how will be coded the word MACHINE?

(a) 10 – 21 – 15 – 14 – 26 – 17 – 18
(b) 20 – 8 – 10 – 16 – 17 – 22 – 13
(c) 20 – 10 – 8 – 12 – 15 – 16 – 7
(d) 20 – 8 – 10 – 15 – 16 – 21 – 12

Direction: In Four questions, select the missing number from the given responses.

(a) 11
(b) 12
(c) 22
(d) 33

35.

2      7      14
3      4       5
75    162   ?

(a) 165
(b) 425
(c) 185
(d) 285

(a) 15
(b) 20
(c) 11
(d) 10

(a) 20
(b) 15
(c) 40
(d) 10

38.

If ‘–’ denotes ‘+’
‘+’ denotes ‘×’
‘÷’ denotes ‘–’
‘×’ denotes ‘÷’

Then 27 × 2 ÷ 6 + 9 – 8 = ?

(a) 35
(b) 3.5
(c) 15
(d) 14.5

39. What will be the correct mathematical signs that can be instead in the following?

4 _ 6 _ 2 _ 4 _ 8 = 16

(a) + ÷ – ×
(b) × ÷ – +
(c) – × + ÷
(d) ÷ + × –

40. Babua Chandan started from his house and went 2 km east, then he turned right and went 3 km, again turned right and went 3 km, again he turned right and covered 1 km and finally after turning right and going 1 km he reached point ‘K’. In which direction was Babua Chandan walking when reached?

(a) South
(b) North
(c) West
(d) East

41. 4 friends ABCD are sitting in a coffee shop. A and B are sitting face to face. D is not sitting next to A but can see the facial expression of A clearly. B is talking to C who is sitting opposite to him. Who are sitting together?

(a) D and C
(b) A and B
(c) A and C
(d) A and D

42. Three statements are given followed b three conclusions I, II and III. You have to consider the three statements to be true given if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follow from the given statement.

Statement

1.Mary said, “Ann and I both have cats.”
2. Ann said, “I don’t have a cat.”
3.Mary always tells the truth, but Ann sometimes lies.

Conclusions

I. Ann has a cat.
II.Mary has ca cat
III. Ann is lying

(a) I, II and III
(b) I only
(c) II only
(d) I and II only

43. What do you infer from the following set of statements?

I have observed many plant roots.
All these plant roots were found to grow downward.

(a) A plant roots grows downward.
(b) Most of the plant roots grow downward.
(c) I am botanist.
(d) Some plant roots grow downward.

45. If the number indicates the number of persons, then how many youth graduates are there?

(a) 20
(b) 30
(c) 40
(d) 50

46. Choose the correct figure to complete the matrix:

47. From the given answer figures: select the one in which the question figure is hidden/embedded.

48. A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figure. From the given answer figures, indicates how it will appear when opened.

49. If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?

50. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 3 and that of Matrix II are numbered from 4 to 7. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., ‘D’ can be represented by 01 and ‘R’ can be represented by 44. Similarly, you have to identify the set for the word ‘TALE’.

(a) 64, 00, 31, 32
(b) 46, 13, 00, 23
(c) 00, 31, 64, 32
(d) 30, 76, 23, 32

Click Here To Download Full Paper

DOWNLOAD SSC Stenographers Grade C&D Exam Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL/CHSL GK Notes PDF

E-BOOKS PDF for SSC CGL/CHSL/JE EXAMS

Printed Study Kit for SSC Stenographers (Grade ‘C’ & ‘D’) Examination (Paper -1)

एसएससी स्टेनोग्राफर ग्रेड - सी & डी पेपर - 1 परीक्षा ​​अध्ययन सामग्री (Paper - 1)

Important Links:

SSC Stenographers Syllabus

Study Material for Stenographers Grade 'C' and 'D' Examination

एसएससी स्टेनोग्राफर ग्रेड - सी & डी पेपर - 1 परीक्षा ​​अध्ययन सामग्री

<<Go Back To Main Page


IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL