SSC PHASE VII 2019 EXAM PAPER : Held on 16 October-2019 Shift-3 :: Quantitative Aptitude Basic Arithmetic Skills ::

https://iasexamportal.com/images/Staff-Selection-Commission.gif

SSC PHASE VII 2019 EXAM PAPER : Held on 16 October-2019 Shift-2

:: Quantitative Aptitude Basic Arithmetic Skills ::

Q1. In 2019 if there is a 10% increase in population of city A and a 15% decrease in the population in B as compared to that in 2018, then the population of city A is what percentage more/less than that in B in that year ? (correct to one decimal places)

(a) 8.4% more
(b) 8.4% less
(c) 9.2% more
(d) 9.2% less

Q2. The profit earned by selling an article for Rs. 1083 is equal to the loss incurred by selling the same article for Rs. 762. To gain 25% the same article should be sold for ?

(a) Rs. 1200
(b) Rs. 1080
(c) Rs. 1170
(d) Rs. 1125

Q3. A dealer allows 36% discount on the marked price of an article and still gains 28%. If the cost price of the article is reduced by 10%, how much discount percent should be allowed now so as to get the same percentage of profit as before ?

(a) 45.8 %
(b) 54.2 %
(c) 57.2 %
(d) 42.4 %

Q4. Alloys A and B contain copper and zinc in the ratio 1 : 3 and 3 : 5, respectively. In which ratio A and B be mixed to get a new alloy containing copper and zinc in the ratio 1 : 2 ?

(a) 3 : 4
(b) 2 : 1
(c) 1 : 2
(d) 4 : 5

Q5. If 1 - 3 (cot2 - cos2 ) = sin2 , 00 < < 90° , then what is the value of (2 sin + cos ) ?

(a)
(b)
(c)
(d)

Q6. If 9 + 2 (3x - xy + x2 ) + y2 = 0, then what is the value of (3x2 - xy + x2 ) ?

(a) 45
(b) 54
(c) 60
(d) 63

Q7. In trapezium ABCD, AB ॥ DC . The sides AD and BC are produced to meet at E. If AB = 15 cm, CD = 10 cm, AD = 4 cm and BC = 5 cm, then DE = ?

(a) 9 cm
(b) 10 cm
(c) 6 cm
(d) 8 cm

Q8. If x + 9y is divisible by 5, where x and y are integers, then what is the remainder when 8x + 7y is divided by 5 ?

(a) 2
(b) 3
(c) 1
(d) 0

Q9. The ratio of monthly incomes of A and B is 3 : 4 and the ratio of their monthly savings is 7 : 6, If the income of A is equal to twice the expenditure of B, then what is the ratio of the expenditures of A and B ?

(a) 2 : 1
(b) 3 : 5
(c) 2 : 3
(d) 1 : 2

Q10. In ∠ABC , ∠C = 700 . The bisectors of ∠A and ∠B meet BC and AC in points D and E, respectively. AD and BE interest each other at P. What is the measure of DPB ?

(a) 550
(b) 650
(c) 350
(d) 450

Q11. If the 8-digit number 485x074y is divisible by 72 and the 6-digit number 5z4678 is divisible by 11, then what is the value of (2x + 3y - z) ?

(a) 18
(b) 15
(c) 12
(d) 20

Q12. A can do a certain work in the same time in which B and C together can do it. A and B together can do it in 10 days and C alone in 15 days. B alone can do 200/3 of the same work in

(a) 36 days
(b) 45 days
(c) 30 days
(d) 40 days

Q13. The average of 61 numbers is 54. The average of first 31 numbers is 50.6 and last 31 numbers is 60.4. If the 31st number is excluded, then what is the average of the remaining numbers ?

(a) 53.55
(b) 52.45
(c) 51.65
(d) 51.75

Q14. A sum amounts to 3872 in 2 years and to 4259.20 in 3 years at a certain rate percent p.a, if the interest is compounded annually. What is the simple interest on the same sum for 16/3 year at 6.75% p.a. ?

(a) Rs. 1240
(b) Rs. 1224
(c) Rs. 1152
(d) Rs. 1125

Q15. A and B start moving from a place X to Y and Y to X, respectively, at the same time on the same day. After crossing each other, they complete their meaning journey in 49/4 hours and x hours, respectively. If the ratio of the speeds (in km/h) of A and B is 9 : 7, then what is the value of x ?

(a) 17/2
(b) 9
(c) 7
(d) 15/2

Q16. Anita spends 68% of her monthly income. If her monthly income increases by 40% and the expenditure increases by 30%, then by what percent does her saving increases ?

(a) 61.25%
(b) 54.25%
(c) 48.50%
(d) 62.50%

Q17. The cost price of two articles A and B are in the ratio 3 : 5. Rishu earns a profit of 28% on A and loss 15% on B. What is her overall loss/gain percent ?

(a) Loss, 1.125%
(b) Gain, 1.125%
(c) Gain, 11.25%
(d) Loss, 11.25%

Q18. If x + y +z = 17, xy + yz + zx = 85, then what is the value of √x3 + y3 + z3 - 3xyz ?

(a) 11√3
(b) 17√2
(c) 17√3
(d) 11√2

Q19. When the price of sugar increased by 28%, a family reduced its consumption per month such that the expenditure on sugar was only 12% more than before. If 10 kg sugar was consumed per month before the price rise, then what was new consumption?

(a) 8.50
(b) 8.75
(c) 7.80
(d) 9.25

Q20. The average weight of some children in a group was 48.5 kg. When 6 students having average weight 50.4 kg left the group and 4 students having average weight 56.55 kg joined the group, then the average weight of the children in the group increased by 0.8 kg. The number of children, initially, in the group was

(a) 32
(b) 30
(c) 28
(d) 26

Q21. The average population of city B for all the given years is what less than the total population of city A for 2014, 2016 and 2018 ?

(a) 57
(b) 62
(c) 48
(d) 57

Q22. What is the ratio of the total population of city A for 2013, 2015 and 2017 to the total population of city B for 2015 and 2017 ?

(a) 6 : 5
(b) 7 : 6
(c) 17 : 25
(d) 7 : 8

Q23. If x2 - 3x + 1 = 0, then one of the values of x2 - 8x - 1 / x3 + 1/x is :

(a) √5 + 8 / 7
(b) -7/3
(c) -3
(d) √5-8 / 7

Q24. The sides of a triangular park are 36m, 105m and 111m. What is the cost of leveling the park at Rs. 8.40 per m2 ?

(a) Rs. 15876
(b) Rs. 14112
(c) Rs. 14994
(d) Rs. 17640

Q25. If x = cosec 490 , then tan2 490 + 1/sin2 490 sec2 410 + sin2/ 410 + 1 / cosec2 490 is equal to :

(a) 2 + x2
(b) 2x2
(c) 1 + x2
(d) 1 / x2 + 1

download

Click Here To Download PDF

Printed Study Materials for SSC - CGL, CHSL, MTS, GOVT Exams

Answer:-
1. (b) 2. (d) 3. (d) 4. (c) 5. (a) 6. (b) 7. (d) 8. (d) 9. (d) 10. (a)
11. (a) 12. (d) 13. (b) 14. (c) 15. (b) 16. (a) 17. (b) 18. (b) 19. (b) 20. (c)
21. (b) 22. (b) 23. (d) 24. (a) 25. (c)

IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL