SSC PHASE VII 2019 EXAM PAPER : Held on 15 October-2019 Shift-3 :: Quantitative Aptitude Basic Arithmetic Skills ::

https://iasexamportal.com/images/Staff-Selection-Commission.gif

SSC PHASE VII 2019 EXAM PAPER : Held on 15 October-2019 Shift-2

:: Quantitative Aptitude Basic Arithmetic Skills ::

Q1. What is 0.008% of 0.02 ?

(a) 1.6 x 10-6
(b) 1.6 x 10-7
(c) 1.6 x 10-4
(d)1.6 x 10-5

Q2. If X=sin Ø, then which among the following correctly represents the range of x ?

(a) -1 ≤ x ≤ 1
(b) -1< x < 1
(c) 0 < x < 1
(d) 0 ≤ x ≤ 1

Q3. An article is sold for Rs.  3724 after two successive discounts of 5% and 2%. What was the marked price ?

(a) Rs.  3825
(b) Rs.  4225
(c) Rs.  3960
(d) Rs.  4000

Q4. In a right angled triangle, the hypotenuse is 65 cm and one of its sides is equal to 16 cm. What is its area (in cm2 ) ?

(a) 450
(b) 324
(c) 360
(d) 504

Q5. Seven copies of a book can bought for certain sum payable at the end of year and eight copies of the same book can be bought for the same sum in ready money; what is the percentage (correct up two decimal places ) of interest ?

(a) 11.56
(b) 14.29
(c) 12.25
(d) 15.04

Q6. The area of the curved surface of a right circular cylinder is 17.5 m2 and its volume is 14 m3. What is the radius of its base ?

(a) 0.8 m
(b) 2m
(c) 1.6m
(d) 2.5m

Q7. Expenses (in multiples of 10,000/-) on consumption of fuel for the official car at a regional office (RO) of a national organization during 2006-2010 is given below in a tabular form along with the National Averages (NA) during the said period. It is given that there are five ROs.

If the data of the RO is represented through a pie chart, then what would be the central angle (nearest to degree) of the sector corresponding to the year 2008 ?

(a) 680
(b) 700
(c) 760
(d) 730

Q8. If 0 ≤ Ø ≤ 90° , and cosØ + secØ, then is equal to :

(a) 900
(b) 300
(c) 00
(d) 600

Q9. When the price of sugar gets raised by 20% , a person increases his expenditure on sugar only by 12% . By what percentage (correct up to two decimal places ) should be reduced his consumption of sugar so as to be able to maintain the same level of expenditure ?

(a) 6.25%
(b) 6.67%
(c) 7.05%
(d) 5.25%

Q10. In an innings, the average of the first 6 batsmen is 50, while the letter 5 batsmen is 20. If the scores of three batsmen from the first lot and three from the latter are swapped, the average of its first six becomes 40, then what would the average of the latter five become ?

(a) 32
(b) 28
(c) 25
(d) 30

Q11. The profit percentage by way of selling an article for Rs. 180/- is the same as the loss percentage by selling it for Rs. 120/- How much is the profit or loss percentage ?

(a) 12
(b) 16
(c) 15
(d) 20

Q12. If x - 1/x = 7, then what is the value of (x3 - 1/x3) ?

(a) 350
(b) 336
(c) 343
(d) 364

Q13. If 4 men can reap a field in 5 days working 12 hours a day, in how many can 10 men raep the same field working 8 hours a day ?

(a) 3
(b) 2
(c) 4
(d) 6

Q14. Expenses (in multiples of 10,000/-) on consumption of fuel for the official car at a regional office (RO) of a national organization during 2006-2010 is given below in a tabular form along with the National Averages (NA) during the said period. It is given that there are five ROs.

In Which year is the difference in expenses on fuel between the given RO and the NA is the maximum ?

(a) 2008
(b) 2009
(c) 2007
(d) 2010

Q15. The mean proportional between 54 and 6 is x, and the fourth proportional of 2,3,12…..Is y. What is x : y ?

(a) 2 : 1
(b) 1 : 1
(c) 1 : 2
(d) 1 : 3

Q16. If = 1/ a + b + 7 = and a + b ≠and a + b ≠ -7, then the possibilities are :-

(a) a = 7 or b = 7
(b) a = 7 and b = -7
(c) a = -7 or b = 7
(d) a = -7 or b = -7

Q17. A train takes 1 hour 10 min to travel between two stations P and Q If it travels at 5/7 of its usual speed, what time will it take to travel between P and Q ?

(a) 1 hr, 40 min
(b) 1 hr, 50 min
(c) 1 hr, 38 min
(d) 50

Q18. If x = 1/20.21 + 1/21.22 + …. + 1/29.30 and y = 1/30.31 + 1/31.32 + …. + 1/39.40 , Then what is the value of x/y ?

(a) 1/2
(b) 2
(c) 4
(d) 1/4

Q19. If the 9-digit number 5x82y6588 is exactly divisible by 99 (x+y<10), what is the value of y-x ?

(a) 4
(b) -4
(c) 1
(d) 1

Q20. What is the average of all natural numbers from 101 to 200 ?

(a) 150.5
(b) 150
(c) 151
(d) 149.5

Q21. If x : y : z = 2 : 3 : 4, what is the value of (x2 + 2y2 + z2/ 3x2 - 2y2 + 4z2) ?

(a) 3/4
(b) 21/49
(c) 5/6
(d) 19/29

Q22. Expenses (in multiples of 10,000/-) on consumption of fuel for the official car at a regional office (RO) of a national organization during 2006-2010 is given below in a tabular form along with the National Averages (NA) during the said period. It is given that there are five ROs.

If the data of RO, given in the table, is not taken into account, then what would be the NA (in multiple of Rs. 10,000/-) in 2006

(a) 17
(b) 16.5
(c) 17.5
(d) 18

Q23. If the 6-digit number 479xy9 is divisible by each of 7,11,13, then (x-y) is equal to -

(a) -3
(b) 2
(c) 3
(d) -2

Q24. The selling price of an article is ⅚ times the cost price, What is the loss percentage (Correct up to two decimal places) ?

(a) 16.67%
(b) 15.48%
(c) 13.67%
(d) 12.50 %

Q25. It is given that ㄥABC ∽ ㄥYZX = 256 : 25 . If AB = 12 cm, BC = 10 cm, CA = 15 cm, then what is the value of YZ (in cm) ?

(a) 10/3
(b) 75/16
(c) 25/8
(d) 15/4

download

Click Here To Download PDF

Printed Study Materials for SSC - CGL, CHSL, MTS, GOVT Exams

Answer:-
1. (a) 2. (a) 3. (d) 4. (d) 5. (b) 6. (c) 7. (d) 8. (c) 9. (b) 10. (a)
11. (d) 12. (d) 13. (a) 14. (b) 15. (b) 16. (d) 17. (c) 18. (b) 19. (c) 20. (a)
21. (d) 22. (c) 23. (a) 24. (a) 25. (d)

IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL