SSC PHASE VII 2019 EXAM PAPER : Held on 15 October-2019 Shift-2 :: Quantitative Aptitude Basic Arithmetic Skills ::

https://iasexamportal.com/images/Staff-Selection-Commission.gif

SSC PHASE VII 2019 EXAM PAPER : Held on 15 October-2019 Shift-2

:: Quantitative Aptitude Basic Arithmetic Skills ::

Q1. The table given below present the sunrise (SR) and sunset (SS) timing in a city during six consecutive days of the week. It is given the total daylight time =T, and (12 -T) expressed in hours is P.

If all P’s are represented through a pie chart, what will be the central angle of the sector representing D2?

a. 96
b. 108
c. 126
d. 135

Q2. The table given below present the sunrise (SR) and sunset (SS) timing in a city during six consecutive days of the week. It is given the total daylight time =T, and (12 -T) expressed in hours is P.

What is average of P For D6

a. 0.15
b. 0.20
c. 0.12
d. 0.18

Q3. The table given below present the sunrise (SR) and sunset (SS) timing in a city during six consecutive days of the week. It is given the total daylight time =T, and (12 -T) expressed in hours is P.

On which day P is zero?

a. D4
b. D5
c. D2
d. D3

Q4. The selling price of an article is 13/12 of the cost price. What is the profit percentage?

a. 8
b. 25/3
c. 17/2
d. 49/6

Q5. The average of a series of five numbers, in which each term is greater than its previous term by 3, is 12. What is the value of the greatest term?

a. 24
b. 12
c. 20
d. 18

Q6. The simple interest on a principal is one-fifth of the given principal at the end of five year. What is the rate of interest per annum?

a. 2.5%
b. 5%
c. 4%
d. 2%

Q7. ABC is a triangle, where ∠BAC =90°, If BC = 10 cm. What is the length of the median AD, in cm?

a. 8
b. 5
c. 6
d. 4

Q8. The diagonals of a rhombus are respectively 6 cm & 10 cm. What is the area?

a. 15
b. 30
c. 20
d. 60

Click Here for SSC Selection Posts Jobs Study Notes

Q9. The total marks for a subject in an examination was 200. It has three components- theory, practical and project, the percentage weight ages for the first and the third being 50 and 10 respectively. One of the criteria to pass the examination was to secure at least 60%, in practical. A student secured 42 in practical. How much percentage of the total marks should be given to him as grace so that he can pass the exam?

a. 3
b. 5
c. 4
d. 6

Q10. 500 showpieces were bought by a person for Rs. 25000. He spent Rs. 5000 on some modification of the items. Thereafter he sold them at an overall profit of 10%. What was the selling prices of each showpiece?

a. 60
b. 66
c. 63
d. 62

Q11. a, b, c, d, e are five numbers such that their average is 38. The average of b, c, d is 17, and e is less than a by one. What is the value of e?

a. 65
b. 67
c. 69
d. 71

Q12. What is the value of Θ, 0° < Θ < 90°, if cosΘ + sinΘ = √2 ?

a. 30°
b. 45°
c. 15°
d. 60°

Q13. It is given that the 10 digit number 55y1725x00 is exactly divisible by 88. What is the value of (y-x)?

a. 4
b. 3
c. 2
d. 6

Q14. Which among the given numbers are exactly divisible by 7, 11 and 13 ?

a. 127721
b. 125127
c. 122227
d. 127127

Q15. If 15 men can complete a work in 16 days by working 8 hours daily, then in how many days will 10 men complete the work by working 12 hours daily?

a. 15
b. 12
c. 16
d. 10

Q16. If a/b = c/d = e/f = 3/4 , what is the value of a + c + e/ b + d + f ?

a. 9/16
b. ¾
c. ⅔
d. ⅘

Q17. It is given that ▲ABC similar to ▲EDF and Area ▲ABC : Area ▲DEF = 64 : 25, If AB = 16 cm, BC = 18 cm, CA = 20 cm. What is the value of EF ?

a. 15
b. 12.5
c. 11.25
d. 10

Q18. If x : y = 4 : 5, then (2x + 3y) : (8x - 5y) is equal to:

a. 5 : 4
b. 8 : 7
c. 23 : 7
d. 13 : 4

Q19. What is the value of 1/30.31 + 1/31.32 ………. + 1/89.90?

a. 1/45
b. 2/15
c. 2/45
d. 1/15

Q20. A train goes from P to Q with an average speed of u km/hr and returns from Q to P with an average speed v km/hr. What is its average speed for the entire journey in km/hr?

a. 2uv/u + v
b. √u2 + v2/2
c. u + v/2
d. √uv

Q21. A can do a piece of work in certain number of days, while B takes three days more than A to complete the same work. Working together, A and B can complete the work in two days. How many days does B take to complete the work?

a. 8
b. 3
c. 4
d. 6

Q22. What is 0.0024% of 0.005?

a. 6.0 x 10-5
b. 1.2 x 10-7
c. 6.0 x 10-7
d. 1.2 x 10-5

Q23. If x4 + 1/x4 = 2, and x is a positive quantity, then x is equal to:

a. 1
b. 2
c. ½
d. ¼

Q24. What is the discount percentage equivalent to three successive discount of 12%, 10% and 5%?

a. 24.76
b. 26.64
c. 27
d. 26

Q25. A man travels a discount of 4km every day. One day he increase his speed by 0.8 km/hr than usual speed and reaches his destination 15 min earlier. What is the normal speed of the man?

a. 3.6 Km/hr
b. 4.0 Km/hr
c. 3.2 Km/hr
d. 3.0 Km/hr

download

Click Here To Download PDF

Click Here for SSC Selection Posts Jobs Study Notes

Printed Study Materials for SSC - CGL, CHSL, MTS, GOVT Exams

ANSWER:
1. (b), 2. (b), 3. (d), 4. (b), 5. (d), 6. (c), 7. (b), 8. (b), 9. (a), 10. (b)
11. (c), 12. (b), 13. (c), 14. (d), 15. (c), 16. (b), 17. (b), 18. (c), 19. (a), 20. (a)
21.(d), 22. (b), 23. (a), 24. (a), 25. (c)


IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL