SSC PHASE VII 2019 EXAM PAPER : Held on 15 October-2019 Shift-1 :: Quantitative Aptitude Basic Arithmetic Skills ::

https://iasexamportal.com/images/Staff-Selection-Commission.gif

SSC PHASE VII 2019 EXAM PAPER : Held on 15 October-2019 Shift-1

:: Quantitative Aptitude Basic Arithmetic Skills ::

Q1. Some toffees are bought at the rate of 11 for Rs. 10 and the same numbers at the rate of 5 for Rs. 6, If the whole lot is sold at one rupee per toffee, then the gain/loss percent, correct to one decimal place, on the whole transaction is:

(a) 5.2 % loss
(b) 5.2 % gain
(c) 5.5 % loss
(d) 5.5 % gain

Q2. A field in the shape of a trapezium whose parallel sides are 260 m and 100 m. and non-parallel sides are each of length 100 m. what is the area ( in m2) of the field ?

(a) 11700
(b) 10800
(c) 9900
(d) 9000

Q3. When article is sold for Rs. 582, there is a loss of 3%. To gain 12%, it should be sold for:

(a) Rs. 616
(b) Rs. 640
(c) Rs. 672
(d) Rs. 654

Q4. The average of six consecutive odd numbers is 36. If the next four consecutive odd numbers are included, then what is the average of all the number ?

(a) 42
(b) 44
(c) 40
(d) 39

Q5. A is 60% more than B, C is 35% less than D and D is 30% more than A, Which of the following is true ?

(a) 169 B = 125 C
(b) 25 B = 13 C
(c) 13 B = 25 C
(d) 125 B = 169 C

Q6. A and B obtained 441 marks and 558 marks, respectively. If B got 62% marks, then percentage of marks obtained by A is:

(a) 49
(b) 52
(c) 48
(d) 51

Q7. By selling an article at 9/11 of its actual selling price, a trader incurs a loss of 10%. What will be the profit percentage , if the article is sold 5% less than its actual selling price ?

(a) 5
(b) 9/2
(c) 11/2
(d) 4

Q8. The average weight of certain number of children in a group was 27 kg. If 12 students of average weight 28.5 kg joined the group, then the average weight of all the children increased 0.45 kg. The number of children, initially, in the group was:

(a) 28
(b) 23
(c) 18
(d) 13

Q9. The number of seats in a cinema hall is increased by 20% and the price of a ticket is also increased by 8% what is the percentage increase in the revenue collected ?

(a) 30
(b) 29.6
(c) 28
(d) 28.4

Q10. When (236 - 1 ) is divided by 9, the remainder is :

(a) 0
(b) 1
(c) 8
(d) 2

Q11. If 27(x + y)3 + (x - y)3 = 2 (2x + y) (Ax2 + Bxy + Cy2), then what is the value of (A- B + C) ?

(a) 11
(b) 7
(c) 4
(d) 21

Q12. Four years ago, the ratio of the ages (in years ) of A and B was 8 : 9. The ratio of their ages, 8 years from now, will be 11 : 12 what is the sum of their present ages in years ?

(a) 84
(b) 68
(c) 59
(d) 76

Q13. A person covered 50% of a certain distance at 2 km/h , 25% of the distance at 4 km/h and the remaining distance at 8 km/h. His average speed (in km/h) for the entire journey was :

(a) 32/13
(b) 16/3
(c) 32/11
(d) 14/3

Q14. The average of students in a school is 16.2 years. The average age of boys is 17.4 years and that of girls 15.2 years. The ratio of the number of boys to girls is

(a) 5 : 6
(b) 3 : 4
(c) 4 : 3
(d) 7 : 5

Q15. How long (in second) will a train of a length 320 m, running at a speed of 67 km/h, take to cross a man moving in opposite at a speed of S ?

(a) 18.5
(b) 16
(c) 15
(d) 17.5

Q16. Pipes A and B can fill a tank in 30 and 20 minutes, respectively. There is also an emptying C attached to the tank. If all the three pipes are opened together, the tank is filled in 15 minutes. If the tank is one-third empty then C alone will empty the tank completely in:

(a) 20 minutes
(b) 30 minutes
(c) 40 minutes
(d) 60 minutes

Q17. Which of the following is divisible by 11 ?

(a) 8597314652
(b) 8957314652
(c) 9857136425
(d) 9857314625

Q18. What is the compound interest on a sum Rs. 10000 for 11/4 years at 12% p.a, the interest in compounded annually ? (nearest integer)

(a) Rs. 4049
(b) Rs. 3637
(c) Rs. 3673
(d) Rs. 3649

Q19. If a + b + c = 8 and ab + bc + ca = 11 , then what is the value of a3 + b3 + c3 - 3abc ?

(a) 248
(b) 254
(c) 256
(d) 236

Q20. The marked price of a washing machine is Rs. 18500. A dealer allows two successive discounts of 20 % and x% on the marked price and sells it for Rs. 14060. What is the value of x ?

(a) 4
(b) 5
(c) 10
(d) 6

Q21. A sum of Rs. 7500 amounts of Rs. 11000 in 16/3 years at a certain rate percent per annum simple interest. The same sum will amount of Rs. x in 8/3 years at the same rate of simple interest. The value of x is.

(a) Rs. 92.30
(b) Rs. 9240
(c) Rs. 9250
(d) Rs. 9180

Q22. The compound interest on a sum of Rs. 18400 at 10% p.a. For a certain period of time is Rs. 3864. What is the simple interest on the same sum at the same rate for double the time ?

(a) Rs.9200
(b) Rs.7340
(c) Rs.7360
(d) Rs.7280

Q23. If x is added to each of 11, 17, 23, 33, then the numbers so obtained in the order are in proportion. What is the value of (5x - 3) ?

(a) 37
(b) 42
(c) 27
(d) 32

Q24. A certain number of men can do a piece of work in 54 days. If there were 30 more men, it would take 18 days less to complete the work. The number of men, initially, is :

(a) 50
(b) 54
(c) 72
(d) 60

Q25. A trader his goods 42% above the cost price and allows a discount of 24%. His gain percent is :

(a) 7.92
(b) 18
(c) 9
(d) 8.24

download

Click Here To Download PDF

Printed Study Materials for SSC - CGL, CHSL, MTS, GOVT Exams

Answer:-
1. (a) 2. (b) 3. (c) 4. (c) 5. (a) 6. (a) 7. (b) 8. (a) 9. (b) 10. (a)
11. (c) 12. (d) 13. (c) 14. (a) 15. (b) 16. (c) 17. (b) 18. (c) 19. (a) 20. (b)
21. (c) 22. (c) 23. (d) 24. (d) 25. (a)

IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL