SSC PHASE VII 2019 EXAM PAPER : Held on 16 October-2019 Shift-3 ::GENERAL INTELLIGENCE::

https://iasexamportal.com/images/Staff-Selection-Commission.gif

SSC PHASE VII 2019 EXAM PAPER : Held on 16 October-2019 Shift-3 ::GENERAL INTELLIGENCE::

Q1. Which letter cluster will replace the question mark (?) to complete the given series?
VKQ, XMS, APV, ETZ, ?

(a) JYE
(b) KXE
(c) JXD
(d) KYE

Q2. Which number will replace the question mark (?) in the following series?
20, 20, 22, ?, 40, 60, 90

(a) 26
(b) 25
(c) 28
(d) 27

Q3. Select the combination of letters that when sequentially placed in the gaps of the given letter series will complete the series.
V _ B _ _ T B W _ T _ W

(a) TWVVB
(b) TWVBV
(c) WTVBV
(d) TVWBB

Q4. Which of the option figure is embedded in the figure given below. (Rotation is not allowed)

Q5. In a code language, 'ROLLER' is written as 'TQNJCP'. How will ‘DOCILE’ be written as in that language?

(a) FPEHID
(b) FPFGJC
(c) FQEGJC
(d) EPFGKD

Q6. Which of the option figure will replace the question mark (?) to continue the figure series given below ?

Q7. Devki is sister of Ankur. Vinayak is married to Diptee's only daughter, Kruti. Arnab is maternal grandfather of Devki. Diptee is daughter of Mala. Kruti is mother of Ankur. Which of the following statement is correct?

(a) Arnab is son of Mala.
(b) Vinayak is son of Arnab.
(c) Kruti is daughter of Mala.
(d) Devki is daughter of Vinayak.

Q8. Which of the following patterns of the dices can be formed when the sheet given below is folded ?

(a) Only A and D
(b) Only B and D
(c) Only A and C
(d) Only A

Q9. A + B means ‘A is father of B’
A ÷ B means ‘A is wife of B’
If M ÷ Q + R + O, then which of the following statement is NOT correct?

(a) R is father of O.
(b) M is maternal grandmother of R.
(c) Q is paternal grandfather of O.
(d) R is son of M.

Q10. Which two numbers should be interchanged to make the given equation correct?
40 × 2 – (5 × 13) + 15 (4 × 2) + 156 ÷ 12 = 152

(a) 15 and 13
(b) 40 and 4
(c) 12 and 13
(d) 12 and 40

Q11. In a code language, if 'MOUNT' is coded as '166', then how will 'ROUND' be coded in the same language?

(a) 146
(b) 142
(c) 144
(d) 140

Q12. Select the combination of letters that when sequentially placed in the gaps of the given letter series will complete the series.
Z O M _ Q _ Y O _ S Q _ X _ M S _ N

(a) SNMOQO
(b) QMSNOQ
(c) SNMNOQ
(d) SMNOQM

Q13. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number.
3 : 26 : : 5 : ?

(a) 124
(b) 121
(c) 123
(d) 122

Q14. In a code language, 'PARCEL' is written as 'BQDSMF'. How will ‘DESIRE’ be written as in that language?

(a) EFJQFT
(b) FEJTFS
(c) FEJUGS
(d) GFKTFS

Q15. Select the correct mirror image of the given figure when the mirror is placed to its right side.

Q16. Three statements are given followed by three conclusions numbered I, II and III. Assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusions logically follow(s) from the statements.

Statements:
No businessman is farmer.
Some officers are businessman.
All mechanics are officers.

Conclusions:
I. No mechanic is farmer.
II. Some businessmen are farmers.
III. Some mechanics are not officers.

(a) Only Conclusion II and III follows.
(b) None of the conclusions follow.
(c) All the conclusions follow.
(d) Only Conclusion I and II follow.

Q17. In a code language, if 'MANDATE is coded as '2612881405' then how will 'TECHNIQUE' be coded in the same language?

(a) 40106162893442
(b) 40561614917215
(c) 20561628183422
(d) 40561628934215

Q18. Which option represents the correct order of the given words as they would appear in English dictionary?

1. Magnetic
2. Magician
3. Magnifier
4. Magnitude
5. Magically

(a) 5, 2, 3, 4, 1
(b) 5, 2, 3, 1, 4
(c) 5, 2, 1, 3, 4
(d) 4, 5, 2, 3, 1

Q19. Select the correct alternative to indicate the arrangement of the following words in a logical and meaningful order.

1. Sleeping
2. Alarm Ringing
3. Morning breakfast
4. Setting-up Alarm
5. Awakening

(a) 4, 1, 2, 5, 3
(b) 3, 1, 5, 2, 4
(c) 4, 1, 3, 5, 2
(d) 2, 1, 3, 4, 5

Q20. In a code language, 'GOSPEL' is written as 'SOGLEP'. How will ‘DOCKET’ be written as in that language?

(a) CODKTE
(b) ODKETE
(c) TEKCOD
(d) CODTEK

Q21. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word.
Bricks : House : : Bones : ?

(a) Tissues
(b) Organs
(c) Skeleton
(d) Doctor

Q22. In a code language, if 'VERY' is coded as '52292', then how will 'SAME' be coded in the same language?

(a) 8261321
(b) 9261422
(c) 8251421
(d) 8261422

Q23. Which letter cluster will replace the question mark (?) to complete the given series?
PRICE, RRICE, RTICE, RTKCE, ?, RTKEG

(a) RTKFE
(b) RTKEE
(c) RTKCE
(d) RTKDG

Q24. ‘Persia’ is related to ‘Iran’ in the same way as ‘Burma’ is related to ‘________’.

(a) Asia
(b) Rangoon
(c) Tehran
(d) Myanmar

Q25. Three statements are given followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. Assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusions logically follow(s) from the statements.

Statements:
Some horses are camels.
Some mouses are camels..
All mouses are ants.

Conclusions:
I. No horses are ants.
II. Some ants are mouses.
III. Some ants are camels.
IV. No mouse is horse.

(a) Only Conclusion I and II follows.
(b) Only Conclusion II and III follow.
(c) Only Conclusion III and IV follow.
(d) Only Conclusion I and III follow.

download

Click Here To Download PDF

Printed Study Materials for SSC - CGL, CHSL, MTS, GOVT Exams

Answer:-
1. (a) 2. (c) 3. (a) 4. (b) 5. (c) 6. (a) 7. (d) 8. (d) 9. (b) 10. (c)
11. (c) 12. (c) 13. (a) 14. (b) 15. (c) 16. (b) 17. (d) 18. (c) 19. (a) 20. (d)
21. (c) 22. (d) 23. (b) 24. (d) 25. (b)

IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL