SSC PHASE VII 2019 EXAM PAPER : Held on 15 October-2019 Shift-3 ::GENERAL INTELLIGENCE::

https://iasexamportal.com/images/Staff-Selection-Commission.gif

SSC PHASE VII 2019 EXAM PAPER : Held on 15 October-2019 Shift-3 ::GENERAL INTELLIGENCE::

Q1. Which option represents the correct order of the given words as they would appear in English dictionary?

1. Persecute
2. Personal
3. Persistent
4. Performance
5. Perfection

(a) 5, 4, 3, 1, 2
(b) 5, 4, 1, 3, 2
(c) 5, 4, 2, 3, 1
(d) 4, 5, 1, 3, 2

Q2. In a code language, 'SERVICE' is written as 'RESVECI'. How will ‘NAUGHTY’ be written as in that language?

(a) UANGTYH
(b) GUANYTH
(c) UANGYTH
(d) UNAGYHT

Q3. Three different positions of the same dice are shown, the six faces of which are shown in dots numbered 1 to 6. How many dots will be on the face opposite the face showing’ 3 dots’ ?

(a) 2
(b) 5
(c) 4
(d) 1

Q4. A & B means ‘A is mother of B’
A % B means ‘A is daughter of B’
A # B means ‘A is sister of B’
A $ B means ‘A is son of B’
If U & T & K # C % Z $ S, then how is T related to S?

(a) Son's daughter
(b) Daughter's husband
(c) Son's wife's mother
(d) Son's wife

Q5. In a code language, 'SURGE' is written as 'GITWU'. How will ‘LIGHT’ be written as in that language?

(a) VJIKN
(b) UJIMN
(c) VKIJM
(d) VJILM

Q6. Geeta said, 'Prateek is my husband's only daughter Sreeja's brother.' Amit said, 'Prateek is my son's mother's mother's son.' How is Sreeja related to Amit?

(a) Sister
(b) Daughter
(c) Mother
(d) Wife

Q7. Three statements are given followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. Assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusions logically follows from the statements.

Statements:
Some bulbs are tube lights.
No tubelight is switch.
No bulb is watch.

Conclusions:
I. No watch is tubelight.
II. Some bulbs are switches
III. Some tubelights are bulbs.
IV. No watch is bulb.

(a) Either Conclusion I or III follows.
(b) Only Conclusion II and III follow.
(c) Only Conclusion I and III follow.
(d) Only Conclusion III and IV follow

Q8. ‘Egg’ is related to ‘Yolk’ in the same way as ‘Coconut’ is related to ‘________’.

(a) Nutritious
(b) Water
(c) Eating
(d) Tree

Q9. Select the option in which figure is embedded. (Rotation is not allowed)

Q10. Select the combination of letters that when sequentially placed in the gaps of the given letter series will complete the series.
K _ C T _ B L U C _ M _ M _ C _ M B

(a) UMTBUT
(b) BMTUBT
(c) UMTUUT
(d) UMTUBT

Q11. In a code language, if 'SCENERY is coded as '3861028103650' then how will 'HUMID' be coded in the same language?

(a) 16212698
(b) 164226188
(c) 8211394
(d) 16426918

Q12. Select the correct mirror image of the given letter-number cluster when the mirror is placed at line ‘AB’ as shown below .

Q13. In a code language, if 'PLAYER' is coded as '119', then how will 'OPTIONS' be coded in the same language?

(a) 111
(b) 121
(c) 131
(d) 141

Q14. Select the correct alternative to indicate the arrangement of the following words in a logical and meaningful order.

1. Kuala Lumpur
2. Malaysia
3. World
4. Asia
5. Petronas Tower

(a) 1, 5, 2, 3, 4
(b) 5, 1, 2, 4, 3
(c) 5, 1, 4, 2, 3
(d) 5, 1, 2, 3, 4

Q15. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word.
Engineering : Mechanical : : Management : ?

(a) Marketing
(b) Authority
(c) Colleague
(d) Manager

Q16. Which of the option figure will replace the question mark (?) to continue the figure series given below ?

Q17. Which sequence of signs will correctly solve the given equation by replacing A, B, C, D in the same sequence?
98 A 80 B 40 C 36 D 9 = 18

(a) +, –, ×, ÷
(b) ×, +, –, ÷
(c) +, ÷, –, ×
(d) ×, ÷, –, +

Q18. Which letter cluster will replace the question mark (?) to complete the given series?
CEG, LNP, UWY, DFH, ?

(a) MNQ
(b) MOQ
(c) NPQ
(d) NOP

Q19. In a code language, 'PERTURB' is written as 'UTRRPEB'. How will ‘FREEZER’ be written as in that language?

(a) ZRRFEER
(b) ZRFEEEE
(c) ZRRRFEE
(d) ZRRFEEE

Q20. Three statements are given followed by three conclusions numbered I, II and III. Assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusions logically follow(s) from the statements.

Statements:
All insects are birds.
All reptiles are birds.
No crab is bird.

Conclusions:
I. No insect is reptile.
II. Some insects are reptile.
III. No crab is reptile.

(a) Only Conclusion I and either II or III follows.
(b) Only Conclusion I and II follow.
(c) Only Conclusion II and III follows.
(d) Only Conclusion III and either I or II follows.

Q21. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number.
17 : 290 : : 18 : ?

(a) 324
(b) 326
(c) 325
(d) 323

Q22. Which number will replace the question mark (?) in the following series?
17, 19, 24, 34, 51, ?

(a) 77
(b) 79
(c) 75
(d) 78

Q23. Which letter cluster will replace the question mark (?) to complete the given series?
TRKM, XVIK, BZGI, ?, JHCE

(a) FEGG
(b) FDFG
(c) FDEG
(d) EDFH

Q24. Select the combination of letters that when sequentially placed in the gaps of the given letter series will complete the series.
T _ C _ _ H _ Q T _ C Q

(a) HQCTH
(b) HQTHC
(c) HQTCH
(d) HTQHC

Q25. In a code language, if 'MOON' is coded as '5229', 'FILM' is coded as '6315', 'ARE' is coded as '487' then how will 'INFORMER' be coded in the same language?

(a) 39611578
(b) 39162258
(c) 79627578
(d) 39628578

download

Click Here To Download PDF

Printed Study Materials for SSC - CGL, CHSL, MTS, GOVT Exams

Answer:-
1. (b) 2. (c) 3. (c) 4. (d) 5. (a) 6. (d) 7. (d) 8. (b) 9. (c) 10. (a)
11. (b) 12. (b) 13. (a) 14. (b) 15. (a) 16. (d) 17. (a) 18. (a) 19. (d) 20. (d)
21. (c) 22. (a) 23. (c) 24. (c) 25. (d)

 

IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL