SSC PHASE VII 2019 EXAM PAPER : Held on 15 October-2019 Shift-1 ::GENERAL INTELLIGENCE::

https://iasexamportal.com/images/Staff-Selection-Commission.gif

SSC PHASE VII 2019 EXAM PAPER : Held on 15 October-2019 Shift-1 ::GENERAL INTELLIGENCE::

Q1. In a certain code, 'E' is written as 'O', 'I' as 'W' 'C' as 'F' and' D' is written as 'Y'. How will 'DECIDE' be written in that code?

(a) YFOWOY
(b) YOFWYO
(c) YFOWYO
(d) OYFWYO

Q2. V is the mother of S and also sister of X. Y is wife of X and daughter-in-law of W who is wife of Z and has only two children. How is W related to S?

(a) Grandfather
(b) Maternal grandmother
(c) Paternal grandmother
(d) Father

Q3. Which of the option figure will replace the question mark (?) to continue the figure series given below ?

Q4. Which two signs should be interchanged to make the given mathematical equation correct?
24 ÷ 4 – 18 + 2 × 5 = 14

(a) ÷ and ×
(b) × and +
(c) + and ÷
(d) + and –

Q5. In a code language, if 'SAW' is coded as '427, and 'REEF' is written as 3556, then how will 'WAFERS' be coded in the same language?

(a) 726534
(b) 267534
(c) 426537
(d) 726453

Q6. Two statements are given followed by two conclusions numbered I and II. Assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusions logically follows from the statements.

Statements:
Some plants are songs.
All songs are trees.

Conclusions:
I. Some songs are plants.
II Some trees are plants.

(a) Both conclusions I and II follow.
(b) Neither conclusion I nor conclusion II follows
(c) Only conclusion II follows.
(d) Only conclusion I follows.

Q7. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word.
Dinosaur : Reptile : : Granite : ?

(a) Marble
(b) Wood
(c) House
(b) Stone

Q8. If G=7, and SHORT = 16, then how will you code FEAT?

(a) 5
(b) 4
(c) 8
(d) 6

Q9. Which of the option figure will replace the question mark (?) to continue the figure series given below ?

Q10. Which letter will replace the question mark (?) in the following letter series:
W, R, ? , K, I, H

(a) M
(b) R
(c) O
(d) N

Q11. In a code language, if 'NUMBER ' is coded as '1724165821' then how will 'PSEUDO' be coded in the same language?

(a) 1922824718
(b) 1822824718
(c) 1922824717
(d) 1922624718

Q12. In a code language, 'PULSE' is written as 'UZQXJ'. How will ‘FIRST’ be written as in that language?

(a) KNVYZ
(b) KNWXY
(c) KMWXY
(d) JNWXY

Q13. Two statements are given followed by two conclusions numbered I and II. Assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusions logically follow(s) from the statements.

Statements:
No monkey is baboon.
All baboons are donkeys.

Conclusions:
I. No donkey is monkey.
II. Some donkeys are baboons.

(a) Only conclusion II follows.
(b) Only conclusion I follows.
(c) Neither conclusion I nor conclusion II follows
(d) Both conclusions I and II follow.

Q14. Select the correct option to indicate the arrangement of the following words in a logical and meaningful order.

1) Stomach
2) Forehead
3) Neck
4) Chin
5) Chest
6) Nose

(a) 2, 6, 4, 3, 1, 5
(b) 2, 6, 4, 3, 5, 1
(c) 2, 4, 6, 3, 5, 1
(d) 6, 2, 4, 3, 5, 1

Q15. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number.
7 : 52 : : 11 : ?

(a) 120
(b) 121
(c) 144
(d) 124

Q16. In a code language, if '546173' is coded as '788296' then how will '6314523' be coded in the same language?

(a) 8639745
(b) 8638746
(c) 8638745
(d) 7638745

Q17. ‘Height’ is related to ‘Meters’ in the same way as ‘Weight’ is related to ‘________’.

(a) Obesity
(b) Kilograms
(c) Feet
(d) Body

Q18. If 'YRALAS' is the code of 'SALARY', then which of the following is coded as 'TIDERC'?

(a) CRDEIT
(b) DIRECT
(c) CREDIT
(d) CERDIT

Q19. A + B means ‘A is son of B’; A - B means 'A is daughter of B', A × B means 'A is mother of B', A ÷ B means ‘A is husband of B’.
If R - V ÷ T × W, then how is V related to W?

(a) Son
(b) Mother
(c) Brother
(d) Father

Q20. Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?
l _ mm _ n l l _ m _n l _ mm n_

(a) l n m n l n
(b) l n m n l m
(c) l m m n l n
(b) n m n l n l

Q21. Which option represents the correct order of the given words as they would appear in English dictionary?

1) Nuclear
2) Notional
3) National
4) Netizen
5) Nascent

(a) 5, 3, 4, 2, 1
(b) 5, 4, 3, 1, 2
(c) 5, 3, 4, 1, 2
(d) 5, 4, 3, 2, 1

Q22. Select the option that is related to the third letter cluster in the same way as the second letter is related to the first letter cluster.
PBXD : KYCW :: AOVM : ?

(a) YLEN
(b) ZKNE
(c) ZLEN
(d) LZNE

Q23. Select the option that is related to the third letter cluster in the same way as the second letter cluster is related to the first letter cluster.
EBK : GZM : : JDR : ?

(a) LCT
(b) KBS
(c) LBT
(d) LBS

Q24. In a code language, 'ROTATE' is written as 'TNVZVD'. How will ‘MIRAGE’ be written as in that language?

(a) NHTZIG
(b) NJSBHF
(c) OHTZID
(d) OHTZIG

Q25. Which number will replace the question mark (?) in the following series?
168, 160, ?, 138, 124, 108

(a) 144
(b) 152
(c) 151
(d) 150

download

Click Here To Download PDF

Printed Study Materials for SSC - CGL, CHSL, MTS, GOVT Exams

Answer:-
1. (b) 2. (b) 3. (a) 4. (d) 5. (a) 6. (a) 7. (d) 8. (c) 9. (d) 10. (d)
11. (a) 12. (b) 13. (a) 14. (b) 15. (d) 16. (c) 17. (b) 18. (c) 19. (d) 20. (a)
21. (a) 22. (c) 23. (c) 24. (c) 25. (d)

IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL