SSC PHASE VII 2019 EXAM PAPER : Held on 16 October-2019 Shift-3 :: General Awareness ::

https://iasexamportal.com/images/Staff-Selection-Commission.gif

SSC PHASE VII 2019 EXAM PAPER : Held on 16 October-2019 Shift-3

:: General Awareness ::

Q1. If a particular religious sect or community has been declared a "National Minority", which of the following is NOT an advantage its members can avail?

(a) Special schemes for enhanced credit support in matters of employment
(b) Setting up of separate institutions only for the members of their Community
(c) Derive benefits from the Prime Minister's 15 point program
(d) Scholarships for meritorious students

Q2. Which massive movement began after 1930 Dandi March?

(a) Non-cooperation
(b) Civil Disobedience
(c) Quit India
(d) Khilafat

Q3. Which of the following two nations share a common border?

(a) Myanmar-Bangladesh
(b) Bhutan-Bangladesh
(c) India-Kazakhstan
(d) Nepal-Bhutan

Q4. Karaga is one of the oldest and widely celebrated festivals of ______.

(a) Jharkhand
(b) Bihar
(c) Karnataka
(d) Sikkim

Q5. Identify the third country in the trilateral naval exercise with India and Singapore that took place in September 2019, along with the place at which the exercise commenced.

(a) Indonesia, Jakarta
(b) Malaysia, Kochi
(c) Thailand, Port Blair
(d) Sri Lanka, Negombo

Q6. ______ range is the largest range of the lower Himalayas.

(a) Dauladhar
(b) Zanskar
(c) Ladakh
(d) Pir Panjal

Q7. Photoreceptors of a printer or a photocopy machine is made of which element?

(a) Amorphous Phosphorous
(b) Caesium
(c) Amorphous Silicon
(d) Berkelium

Q8. ______ was one of the founders of the Hindustan Socialist Republican Association.

(a) Lala Lajpat Rai
(b) Feroz Shah Kotla
(c) Veer Savarkar
(d) Chandrashekhar Azad

Q9. In which of the following Performing Arts, Mizhavu is the major musical instrument?

(a) Kuchipudi
(b) Sattariya
(c) Koodiyattam
(d) Odishi

Q10. Which of the following is NOT a greenhouse gas?

(a) Carbon dioxide
(b) Methane
(c) Nitrogen
(d) Water vapour

Q11. Which of the following musicians is India's only female Shehnai player?

(a) Bageshwari Qamar
(b) Kaushiki Chakraborty
(c) Girija Devi
(d) Gauhar Jaan

Q12. Which of the following is NOT a bacteria used in the process of fermentation?

(a) Streptococcus
(b) Leuconostoc
(c) Lactobacillus
(d) Campylobacter

Q13. Maritime Communication Services to offer broadband services to support those travelling at sea was launched at ______ in September 2019.

(a) Delhi
(b) Mumbai
(c) Chennai
(d) Bengaluru

Q14. Solid form of the element carbon is ______.

(a) Limestone
(b) Diamond
(c) Carbon dioxide
(d) Methane

Q15. Rongali Bihu utsav is the spring festival of ______ celebrated with great fervour.

(a) Manipur
(b) Uttarakhand
(c) Meghalaya
(d) Assam

Q16. The 68th Plenary session of North Eastern Council (NEC) was held in ______ on 8th & 9th September 2019.

(a) Meghalaya
(b) Tripura
(c) Assam
(d) Nagaland

Q17. Who has been appointed as the Interim Chief of Jammu and Kashmir Bank post the removal of Parvez Ahmed?

(a) Anup Sinha
(b) B. P. Sharma
(c) R. K. Chibber
(d) Nasser Munjee

Q18. In 2019, the Vice President of India, Shri. M. Venkaiah Naidu released a book ______ which is a compilation of speeches given by the Shri. Ram Nath Kovind President of India.

(a) Unave Maranthu
(b) Bhashan Kala
(c) Lend Me Your Ears
(d) The Republican Ethic

Q19. The Bhakra Nangal dam is situated on the ______ river.

(a) Sutlej
(b) Chenab
(c) Ravi
(d) Beas

Q20. Which of the following is a Greek travel book listing the ports situated along the Indian coastline?

(a) Oedipus Rex
(b) Periplus Maris Erythraei
(c) The Colossus of Maroussi
(d) Venus Et La Mer

Q21. ______ is a hill pass lying in the middle of India and China.

(a) Bolan Pass
(b) Shilpi Pass
(c) Khyber Pass
(d) Karakoram Pass

Q22. Which Article of the Constitution of India gives the Apex Court absolute power to pass any order or decree as they may deem fit to pursue complete justice?

(a) Article 121
(b) Article 142
(c) Article 127
(d) Article 134

Q23. In 2019, the Prime Minister approved the payment of Productivity Linked Bonus to all Railway Employees. To how many days of labour is the PLB equal to?

(a) 54
(b) 67
(c) 78
(d) 93

Q24. Dominion Status for the entire territory of India was first demanded in ______.

(a) Lucknow Session of Congress, 1916
(b) Gandhi Irwin Pact, 1931
(c) Lahore Session of Congress, 1928
(d) Nehru Report, 1928

Q25. Which school won the International Football Title - U17 Girls Subroto Cup in September 2019?

(a) Nilmani English School
(b) Bangladesh Krida Shiksha Prothishtan
(c) Dhamrai Hardinge High School
(d) Manarat Dhaka International School and College

download

Click Here To Download PDF

Printed Study Materials for SSC - CGL, CHSL, MTS, GOVT Exams

Answer:-
1. (b) 2. (b) 3. (a) 4. (c) 5. (c) 6. (d) 7. (c) 8. (d) 9. (c) 10. (c)
11. (a) 12. (d) 13. (b) 14. (b) 15. (d) 16. (c) 17. (c) 18. (d) 19. (a) 20. (b)
21. (d) 22. (b) 23. (c) 24. (d) 25. (b) 

IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL