SSC PHASE VII 2019 EXAM PAPER : Held on 15 October-2019 Shift-3 :: General Awareness ::

https://iasexamportal.com/images/Staff-Selection-Commission.gif

SSC PHASE VII 2019 EXAM PAPER : Held on 15 October-2019 Shift-3

:: General Awareness ::

Q1. The 'Angikaar Campaign' was launched by which of the following Ministries?

(a) Ministry of Commerce & Industry
(b) Ministry of Housing and Urban Affairs
(c) Ministry of Chemicals & Fertilizers
(d) Ministry of Agriculture and Farmers' Welfare

Q2. Pele came to play in Kolkata in 1977 for a football club. Which is that club?

(a) Flemingo
(b) Santos
(c) Cosmos
(d) Sao Paulo

Q3. Union Human Resource Development Minister Ramesh Pokhriyal launched one of the world's largest Integrated Online Junction for School Education in August 2019, named ______.

(a) Shagun
(b) Sanskriti
(c) Samprati
(d) Sangram

Q4. When will the next US presidential Election be held?

(a) 16th November, 2020
(b) 4th October, 2020
(c) 3rd November, 2020
(d) 14th December, 2020

Q5. Which of the following is a landlocked country?

(a) China
(b) Myanmar
(c) Mongolia
(d) Pakistan

Q6. Which of the following is NOT a Himalayan range?

(a) Satpura
(b) Pir Panjal
(c) Shiwalik
(d) Dhaula Dhar

Q7. Which among the following is NOT a constituent of gun-powder?

(a) Charcoal
(b) Calcium Carbonate
(c) Sulphur
(d) Potassium nitrate

Q8. Santhali and Khasi belong to a language family of ______.

(a) Negroid
(b) Tibeto-Burman
(c) Austro-Asiatic
(d) Indo-Aryan

Q9. In which of the following Performing Arts, Mizhavu is the major musical instrument?

(a) Kuchipudi
(b) Sattariya
(c) Koodiyattam
(d) Odishi

Q10. The defect in image formation for the wandering of the focus on the principal axis of a lens is called ______.

(a) spherical aberration
(b) astigmatism
(c) chromatic aberration
(d) distortion

Q11. In a progressive wave, what is the phase difference (in degrees) between two points whose phases are opposite?

(a) 360
(b) 270
(c) 180
(d) 90

Q12. Who among the following is India’s first Minister of Industry and Supply?

(a) Shyama Prasad Mukherjee
(b) Chakravarti Rajagopalachari
(c) Abul Kalam Azad
(d) Jagjivan Ram

Q13. What is the common name for the chemical compound Sodium bicarbonate?

(a) Vinegar
(b) Detergent
(c) Baking powder
(d) Salt

Q14. On which day the Constituent Assembly of India had adopted Hindi, written in Devanagari script as one of the official languages of the Republic of India?

(a) 15th August
(b) 16th October
(c) 14th September
(d) 2nd October

Q15 As of September 2019, who among the following is the Secretary-General of the UN?

(a) Antonio Guterres
(b) Ban-ki-Moon
(c) Boutrous-Ghali
(d) Kurt Waldheim

Q16. Who among the following is a Sahitya Akademi Awardee in the field of Hindi literature?

(a) Amrita Pritam
(b) Kaifi Azmi
(c) Ghulam Nabi Firaq
(d) Harivansh Rai Bachchan

Q17. Panna National Park is located in ______.

(a) West Bengal
(b) Assam
(c) Madhya Pradesh
(d) Karnataka

Q18. 'Ashtadhyayi', the famous book by Panini is associated with which of the following fields?

(a) Play
(b) Medicine
(c) Poetry
(d) Grammar

Q19. Who among the following spent four years (1615-1619) at the Mughal Court?

(a) Father Pierre Du Jarric
(b) Father Monserrate
(c) Sir Thomas Roe
(d) John de Britto

Q20. The Norwegian Abel Prize is annually awarded in the field of ______.

(a) Space Research
(b) Literature
(c) Architecture
(d) Mathematics

Q21. What does the second 'A' stand for in SWAYAM, an educational initiative of MHRD, GOI?

(a) Active
(b) Aspiring
(c) Augmentation
(d) Audio

Q22. As of September 2019, who among the following is the Army Chief General of India?

(a) Deepak Kapoor
(b) Bipin Rawat
(c) Dalbir Singh Suhag
(d) Bikram Singh

Q23. The hill town of Mahabaleshwar is situated in ______.

(a) Maharashtra
(b) Tamil Nadu
(c) Kerala
(d) Himachal Pradesh

Q24. In the preparation of Oxygen by way of decomposition of Potassium Chlorate which chemical compound acts as a catalyst?

(a) Potassium Permanganate
(b) Manganese dioxide
(c) Potassium Chloride
(d) Manganese Oxide

Q25. With reference to the books and their authors, which of the following pairs is incorrectly matched?

(a) Oliver Twist-Thomas Hardy
(b) King Lear-William Shakespeare
(c) Things Fall Apart-Chinua Achebe
(d) Paradise Lost-John Milton

download

Click Here To Download PDF

Printed Study Materials for SSC - CGL, CHSL, MTS, GOVT Exams

Answer:-
1. (b) 2. (c) 3. (a) 4. (c) 5. (c) 6. (a) 7. (b) 8. (c) 9. (c) 10. (a)
11. (c) 12. (a) 13. (c) 14. (c) 15. (a) 16. (d) 17. (c) 18. (d) 19. (c) 20. (d)
21. (b) 22. (b) 23. (a) 24. (b) 25. (a)

IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL