SSC PHASE VII 2019 EXAM PAPER : Held on 15 October-2019 Shift-2 :: General Awareness ::

https://iasexamportal.com/images/Staff-Selection-Commission.gif

SSC PHASE VII 2019 EXAM PAPER : Held on 15 October-2019 Shift-2

:: General Awareness ::

Q1. Which one of the following is the longest beach of India?

a. Nevada Beach
b. Marina Beach
c. Calangute Beach
d. Kovalam Beach

Q2. The 'Mongmong festival' is a harvest festival of which Indian state?

a. Assam
b. Jharkhand
c. Nagaland
d. Chhattisgarh

Q3. The _______ crystal system is present in diamond.

a. Orthorhombic
b. Monoclinic
c. Triclinic
d. Cubic

Q4. The Non-Cooperation Movement, which started in September 1920, was withdrawn in _________ .

a. 1922-February
b. 1921-January
c. 1922-December
d. 1921-October

Q5. What is the common name for the chemical compound Sodium bicarbonate?

a. Vinegar
b. Detergent
c. Baking powder
d. Salt

Q6. Harihar and Bukka were founders of which one of the following empires?

a. Pratihara
b. Rashtrakuta
c. Chola
d. Vijaynagar

Q7. Gajendra Singh Shikhavat is in charge of the Ministry of ________ as of September 2019.

a. Finance
b. Coal and Mines
c. Minority affairs
d. Jal Shakti

Q8. The ________ presides over the Lok Sabha when the Speaker is absent from the sitting of the House.

a. Leader of the Opposition
b. Deputy Speaker
c. Prime Minister
d. Vice President

Q9. ________ was the head of the Jury for feature films in 66th National Awards 2019.

a. Rahul Rawail
b. Javed Akhtar
c. Shekhar Kapoor
d. Prashoon Joshi

Q10. ________ secured gold at the BWF Para-Badminton World Championships 2019.

a. Manasi Joshi
b. P.V Sindhu
c. Aswini Ponappa
d. Saina Nehwal

Q11. In 2019, who has been named the director of London's Nehru Centre, which is under the Indian Council for Cultural Relations?

a. Durjoy Dutta
b. Amish Tripathi
c. Ravinder Singh
d. Chetan Bhagat

Q12. At the time of the Sepoy Mutiny, in Kanpur, Nana Sahib was proclaimed as the Peshwa and ________ led his troops.

a. Chandrashekhar Azad
b. Bakht Khan
c. Kanwar Singh
d. Tantya Tope

Click Here for SSC Selection Posts Jobs Study Notes

Q13. Which Indian Tennis player became the most successful Davis cup doubles player with 43 wins?

a. Yuki Bhambri
b. Mahesh Bhupati
c. Leander Paes
d. Rohan Bopanna

Q14. In 2018 World Economic Forum Conference held at Davos Switzerland, which Indian actor was given the Crystal Award?

a. Salman Khan
b. Amir Khan
c. Akshay Kumar
d. Shah Rukh Khan

Q15. 'Sua Nach' is a traditional dance form of which Indian state?

a. Maharashtra
b. Madhya Pradesh
c. Jharkhand
d. Chhattisgarh

Q16. The human skull is a collection of ________ bones.

a. 18
b. 22
c. 30
d. 25

Q17. Which crop grows best on well-drained fertile acidic soil on highlands?

a. Jute
b. Coffee
c. Cotton
d. Tea

Q18. Uttar Pradesh shares boundary with some states. Which of the following is NOT one of them?

a. Haryana
b. Himachal Pradesh
c. Odisha
d. Madhya Pradesh

Q19. In which year did Tamerlane invade India?

a. 1362
b. 1287
c. 1398
d. 1249

Q20. What is the SI unit for measuring 'Noise'?

a. Ampere
b. Kelvin
c. Decibel
d. Candela

Q21. 'Kawnpui' is a traditional textile variety in the state of ______.

a. Punjab
b. Mizoram
c. Arunachal Pradesh
d. Himachal Pradesh

Q22. Which President of India wrote the book 'Ignited Minds'?

a. A.P.J.Abdul Kalam
b. Pratibha Patil
c. Pranab Mukherjee
d. Ram Nath Kovind

Q23. ________ became the first Indian woman track and field athlete to clinch a gold medal in 100 m dash at the World Universiade 2019.

a. Hima Das
b. P.U.Chitra
c. M R Poovamma
d. Dutee Chand

Q24. Which of the following is the state bird of Haryana?

a. Black Drongo
b. Barn Owl
c. Great Hornbill
d. Black francolin

Q25. Under article 100(3) of the Constitution the quorum to constitute a sitting of Lok Sabha is ________ of the total number of Members of the House.

a. One Fifth
b. One Fourth
c. Half
d. One Tenth

download

Click Here To Download PDF

Click Here for SSC Selection Posts Jobs Study Notes

Printed Study Materials for SSC - CGL, CHSL, MTS, GOVT Exams

ANSWER:
1. (b), 2. (c), 3. (d), 4. (a), 5. (c), 6. (d), 7. (d), 8. (b), 9. (a), 10. (a)
11. (b), 12. (d), 13. (c), 14. (d), 15. (d), 16. (b), 17. (d), 18. (c), 19. (c), 20. (c)
21.(b), 22. (a), 23. (d), 24. (d), 25. (d)


IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL