SSC PHASE VII 2019 EXAM PAPER : Held on 16 October-2019 Shift-3 :: English Language Basic Knowledge ::

https://iasexamportal.com/images/Staff-Selection-Commission.gif

SSC PHASE VII 2019 EXAM PAPER : Held on 16 October-2019 Shift-3

:: English Language Basic Knowledge ::

Q1. Choose the option that is the correct passive form of the given sentence.
The teacher told Meera to recite the poem.

(a) Meera was told to recite the poem by the teacher.
(b) Meera is told to recite the poem by the teacher.
(c) Meera will be told to recite the poem by the teacher.
(d) Meera was told to reciting the poem by the teacher.

Comprehension:
Read the passage and answer the questions given below it.

Tornadoes are large, destructive columns of spinning air that stretch from a thunderstorm to the ground. They can have wind speeds over 300 miles per hour (mph), grow over a mile wide, and travel over 50 miles before dissolving. Tornadoes are incredibly dangerous and should be avoided at all costs. Tornadoes, also known as twisters, need a few ingredients in order to form. They require warm, moist winds in the lower atmosphere; cold, dry winds in the upper atmosphere; and a thunderstorm’s updraft, or an upward current of air. A tornado forms when the warm, moist winds meet the cold, dry winds. This causes the warm and cold air to spin around each other in an invisible horizontal tube. The updraft then tilts the horizontal spinning winds vertical, causing the winds to spin more violently and form a funnel cloud. Once this funnel cloud grows longer and touches the Earth’s surface, it becomes a tornado. Scientists can’t go inside tornadoes which means that they are extremely hard to research. As a result, we know surprisingly little about them. In order to tell how powerful a tornado is, scientists look at how much destruction it causes. Scientists then rank the tornado on the Enhanced Fujita Scale (EF-Scale), which ranges from EF0 to EF5. For example, a tornado that only damages trees but doesn’t significantly damage buildings would be rated EF0 with wind speeds between 65 and 85 mph. A tornado that blows away buildings and rips up sidewalks, on the other hand, would be rated EF5 with wind speeds over 200 mph. The most powerful tornado in United States history occurred near Oklahoma City in 1999. It had wind speeds over 310 mph, the highest wind speed ever record on Earth. A tornado with wind speeds that high can not only pick up and throw automobiles, it can also knock over trains and tear up roadways. Luckily for anyone living in an area that experiences the occasional tornado, they usually only last one to 10 minutes. More powerful tornadoes can last over an hour in the right conditions, but they are very rare. If you find yourself experiencing a tornado, find a safe place inside, like an interior hall, basement, or closet. Stay away from windows and heavy objects that could fall on you, and lay on your stomach with your hands protecting the back of your head. Having a tornado emergency plan is extremely important as tornadoes can appear very quickly. Make sure to listen to the radio or television to stay updated on severe weather patterns in your area.

Q2. Choose the option that completes the statement correctly.
EF scale tells us about:

(a) how a tornado is going to strike.
(b) where a tornado is going to strike.
(c) what the intensity of a tornado is.
(d) when a tornado is going to strike.

Comprehension:
Read the passage and answer the questions given below it.

Tornadoes are large, destructive columns of spinning air that stretch from a thunderstorm to the ground. They can have wind speeds over 300 miles per hour (mph), grow over a mile wide, and travel over 50 miles before dissolving. Tornadoes are incredibly dangerous and should be avoided at all costs. Tornadoes, also known as twisters, need a few ingredients in order to form. They require warm, moist winds in the lower atmosphere; cold, dry winds in the upper atmosphere; and a thunderstorm’s updraft, or an upward current of air. A tornado forms when the warm, moist winds meet the cold, dry winds. This causes the warm and cold air to spin around each other in an invisible horizontal tube. The updraft then tilts the horizontal spinning winds vertical, causing the winds to spin more violently and form a funnel cloud. Once this funnel cloud grows longer and touches the Earth’s surface, it becomes a tornado. Scientists can’t go inside tornadoes which means that they are extremely hard to research. As a result, we know surprisingly little about them. In order to tell how powerful a tornado is, scientists look at how much destruction it causes. Scientists then rank the tornado on the Enhanced Fujita Scale (EF-Scale), which ranges from EF0 to EF5. For example, a tornado that only damages trees but doesn’t significantly damage buildings would be rated EF0 with wind speeds between 65 and 85 mph. A tornado that blows away buildings and rips up sidewalks, on the other hand, would be rated EF5 with wind speeds over 200 mph. The most powerful tornado in United States history occurred near Oklahoma City in 1999. It had wind speeds over 310 mph, the highest wind speed ever record on Earth. A tornado with wind speeds that high can not only pick up and throw automobiles, it can also knock over trains and tear up roadways. Luckily for anyone living in an area that experiences the occasional tornado, they usually only last one to 10 minutes. More powerful tornadoes can last over an hour in the right conditions, but they are very rare. If you find yourself experiencing a tornado, find a safe place inside, like an interior hall, basement, or closet. Stay away from windows and heavy objects that could fall on you, and lay on your stomach with your hands protecting the back of your head. Having a tornado emergency plan is extremely important as tornadoes can appear very quickly. Make sure to listen to the radio or television to stay updated on severe weather patterns in your area.

Q3. Choose the option that correctly answers the question.
Which of the following should NOT be done during a tornado?

(a) Be indoors
(b) Take shelter in the basement
(c) Lie down on your stomach
(d) Be close to heavy objects.

Comprehension:
Read the passage and answer the questions given below it.

Tornadoes are large, destructive columns of spinning air that stretch from a thunderstorm to the ground. They can have wind speeds over 300 miles per hour (mph), grow over a mile wide, and travel over 50 miles before dissolving. Tornadoes are incredibly dangerous and should be avoided at all costs. Tornadoes, also known as twisters, need a few ingredients in order to form. They require warm, moist winds in the lower atmosphere; cold, dry winds in the upper atmosphere; and a thunderstorm’s updraft, or an upward current of air. A tornado forms when the warm, moist winds meet the cold, dry winds. This causes the warm and cold air to spin around each other in an invisible horizontal tube. The updraft then tilts the horizontal spinning winds vertical, causing the winds to spin more violently and form a funnel cloud. Once this funnel cloud grows longer and touches the Earth’s surface, it becomes a tornado. Scientists can’t go inside tornadoes which means that they are extremely hard to research. As a result, we know surprisingly little about them. In order to tell how powerful a tornado is, scientists look at how much destruction it causes. Scientists then rank the tornado on the Enhanced Fujita Scale (EF-Scale), which ranges from EF0 to EF5. For example, a tornado that only damages trees but doesn’t significantly damage buildings would be rated EF0 with wind speeds between 65 and 85 mph. A tornado that blows away buildings and rips up sidewalks, on the other hand, would be rated EF5 with wind speeds over 200 mph. The most powerful tornado in United States history occurred near Oklahoma City in 1999. It had wind speeds over 310 mph, the highest wind speed ever record on Earth. A tornado with wind speeds that high can not only pick up and throw automobiles, it can also knock over trains and tear up roadways. Luckily for anyone living in an area that experiences the occasional tornado, they usually only last one to 10 minutes. More powerful tornadoes can last over an hour in the right conditions, but they are very rare. If you find yourself experiencing a tornado, find a safe place inside, like an interior hall, basement, or closet. Stay away from windows and heavy objects that could fall on you, and lay on your stomach with your hands protecting the back of your head. Having a tornado emergency plan is extremely important as tornadoes can appear very quickly. Make sure to listen to the radio or television to stay updated on severe weather patterns in your area.

Q4. Choose the option that answers the question correctly.
Which of the following is NOT a requirement for the formation of a tornado?

(a) warm and humid winds down below
(b) cold and dry wind up above
(c) upward draft
(d) funnel cloud

Comprehension:
Read the passage and answer the questions given below it.

Tornadoes are large, destructive columns of spinning air that stretch from a thunderstorm to the ground. They can have wind speeds over 300 miles per hour (mph), grow over a mile wide, and travel over 50 miles before dissolving. Tornadoes are incredibly dangerous and should be avoided at all costs. Tornadoes, also known as twisters, need a few ingredients in order to form. They require warm, moist winds in the lower atmosphere; cold, dry winds in the upper atmosphere; and a thunderstorm’s updraft, or an upward current of air. A tornado forms when the warm, moist winds meet the cold, dry winds. This causes the warm and cold air to spin around each other in an invisible horizontal tube. The updraft then tilts the horizontal spinning winds vertical, causing the winds to spin more violently and form a funnel cloud. Once this funnel cloud grows longer and touches the Earth’s surface, it becomes a tornado. Scientists can’t go inside tornadoes which means that they are extremely hard to research. As a result, we know surprisingly little about them. In order to tell how powerful a tornado is, scientists look at how much destruction it causes. Scientists then rank the tornado on the Enhanced Fujita Scale (EF-Scale), which ranges from EF0 to EF5. For example, a tornado that only damages trees but doesn’t significantly damage buildings would be rated EF0 with wind speeds between 65 and 85 mph. A tornado that blows away buildings and rips up sidewalks, on the other hand, would be rated EF5 with wind speeds over 200 mph. The most powerful tornado in United States history occurred near Oklahoma City in 1999. It had wind speeds over 310 mph, the highest wind speed ever record on Earth. A tornado with wind speeds that high can not only pick up and throw automobiles, it can also knock over trains and tear up roadways. Luckily for anyone living in an area that experiences the occasional tornado, they usually only last one to 10 minutes. More powerful tornadoes can last over an hour in the right conditions, but they are very rare. If you find yourself experiencing a tornado, find a safe place inside, like an interior hall, basement, or closet. Stay away from windows and heavy objects that could fall on you, and lay on your stomach with your hands protecting the back of your head. Having a tornado emergency plan is extremely important as tornadoes can appear very quickly. Make sure to listen to the radio or television to stay updated on severe weather patterns in your area.

Q4. Choose the option that completes the statement correctly.
Tornados stretch from

(a) upward winds to downward winds
(b) sky to earth
(c) warm winds to cold winds
(d) one side to another side

Comprehension:
Read the passage and answer the questions given below it.

Tornadoes are large, destructive columns of spinning air that stretch from a thunderstorm to the ground. They can have wind speeds over 300 miles per hour (mph), grow over a mile wide, and travel over 50 miles before dissolving. Tornadoes are incredibly dangerous and should be avoided at all costs. Tornadoes, also known as twisters, need a few ingredients in order to form. They require warm, moist winds in the lower atmosphere; cold, dry winds in the upper atmosphere; and a thunderstorm’s updraft, or an upward current of air. A tornado forms when the warm, moist winds meet the cold, dry winds. This causes the warm and cold air to spin around each other in an invisible horizontal tube. The updraft then tilts the horizontal spinning winds vertical, causing the winds to spin more violently and form a funnel cloud. Once this funnel cloud grows longer and touches the Earth’s surface, it becomes a tornado. Scientists can’t go inside tornadoes which means that they are extremely hard to research. As a result, we know surprisingly little about them. In order to tell how powerful a tornado is, scientists look at how much destruction it causes. Scientists then rank the tornado on the Enhanced Fujita Scale (EF-Scale), which ranges from EF0 to EF5. For example, a tornado that only damages trees but doesn’t significantly damage buildings would be rated EF0 with wind speeds between 65 and 85 mph. A tornado that blows away buildings and rips up sidewalks, on the other hand, would be rated EF5 with wind speeds over 200 mph. The most powerful tornado in United States history occurred near Oklahoma City in 1999. It had wind speeds over 310 mph, the highest wind speed ever record on Earth. A tornado with wind speeds that high can not only pick up and throw automobiles, it can also knock over trains and tear up roadways. Luckily for anyone living in an area that experiences the occasional tornado, they usually only last one to 10 minutes. More powerful tornadoes can last over an hour in the right conditions, but they are very rare. If you find yourself experiencing a tornado, find a safe place inside, like an interior hall, basement, or closet. Stay away from windows and heavy objects that could fall on you, and lay on your stomach with your hands protecting the back of your head. Having a tornado emergency plan is extremely important as tornadoes can appear very quickly. Make sure to listen to the radio or television to stay updated on severe weather patterns in your area.

Q6. Choose the option that completes the statement correctly.
A tornado can affect the area of ______ before it subsides.

(a) only at one spot
(b) One mile
(c) unlimited area
(d) 50 miles

Q7. Given below are four jumbled sentences. Pick the option that gives their correct order.

A. It took us a long time to make the ladder but we finished it before nightfall.
B. We had to fix the ladder to the lower branches of our tree.
C. The ladder was then pulled up and fixed in place.
D. We did this by shooting an arrow, with a rope attached to it, over the branch.

(a) CDBA
(b) ABCD
(c) BDCA
(d) CBDA

Comprehension:

In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

The (1)______ of Kaziranga National Park in Assam are (2)______ a new plan to save the endangered rhino. Nearly 50 school children from the neighbouring villages will take part in a training programme on (3)______. The three-day programme (4)______ trekking in the park and (5)______ with experts.

Q8. Select the most appropriate option to fill in blank No.1.

(a) delegation
(b) people
(c) government
(d) authorities

Comprehension:

In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

The (1)______ of Kaziranga National Park in Assam are (2)______ a new plan to save the endangered rhino. Nearly 50 school children from the neighbouring villages will take part in a training programme on (3)______. The three-day programme (4)______ trekking in the park and (5)______ with experts.

Q9. Select the most appropriate option to fill in blank No.2

(a) adapting
(b) adopting
(c) fostering
(d) thinking

Comprehension:

In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

The (1)______ of Kaziranga National Park in Assam are (2)______ a new plan to save the endangered rhino. Nearly 50 school children from the neighbouring villages will take part in a training programme on (3)______. The three-day programme (4)______ trekking in the park and (5)______ with experts.

Q10.Select the most appropriate option to fill in blank No.3

(a) conservation
(b) endangerment
(c) compensation
(d) tourism

Comprehension:

In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

The (1)______ of Kaziranga National Park in Assam are (2)______ a new plan to save the endangered rhino. Nearly 50 school children from the neighbouring villages will take part in a training programme on (3)______. The three-day programme (4)______ trekking in the park and (5)______ with experts.

Q11.Select the most appropriate option to fill in blank No.4

(a) inspires
(b) includes
(c) extends
(d) exudes

Comprehension:

In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

The (1)______ of Kaziranga National Park in Assam are (2)______ a new plan to save the endangered rhino. Nearly 50 school children from the neighbouring villages will take part in a training programme on (3)______. The three-day programme (4)______ trekking in the park and (5)______ with experts.

Q12.Select the most appropriate option to fill in blank No.5

(a) disputes
(b) declamations
(c) discrepancies
(d) discussions

Q13. Choose the option that is the correct active form of the given sentence.
He was ordered by his boss to finish the project soon.

(a) His boss ordered him to finished his project soon.
(b) His boss ordered him to finish his project soon.
(c) His boss order him to finish his project soon.
(d) His boss has ordered him to finish his project soon.

Q14. Identify the segment in the sentence, which contains the grammatical error.
The monster in the film was the most ugliest I ever saw.

(a) The monster
(b) in the film was
(c) the most ugliest
(d) I ever saw

Q15. Select the most appropriate alternative to the given group of words.
One who works for the good of others

(a) antagonist
(b) atheist
(c) altruist
(d) Agnostic

Q16. Choose the option that is the correct direct form of the given sentence.
My professor told me that I was selected to represent our college in the debate competition.

(a) My professor said to me, "You are selected to represent our college in the debate competition."
(b) My professor said to me, "I am selected to represent our college in the debate competition."
(c) My professor said to me, "You are selected to represent their college in the debate competition."
(d) My professor said to me, "You have been selected to represent our college in the debate competition."

Q17. Select the alternative that will improve the underlined part of the sentence in case there is no improvement select “No improvement”.
Please don't do this mistake again.

(a) No improvement
(b) make
(c) create
(d) demonstrate

Q18. Select the most appropriate antonym of the given word.
ARID

(a) parched
(b) barren
(c) fertile
(d) dry

Q19. Select the alternative that is appropriate to fill the blank.
She was ______ to have such a wonderful family.

(a) fortunate
(b) favourable
(c) fortuitous
(d) Fastidious

Q20. Select the alternative which is the correct spelling.

(a) ilegible
(b) illegible
(c) ilegibel
(d) illegbal

Q21. Choose the option that is the correct indirect form of the given sentence.
The director said to the actor, "Please memorise your lines properly."

(a) The director request the actor to memorise his lines properly.
(b) The director requested the actor to memorise his lines properly.
(c) The director requested the actor to memorise your lines properly.
(d) The director requested the actor memorised his lines properly

Q22. Select the most appropriate synonym of the given word.
INSIPID

(a) delicious
(b) appetizing
(c) exciting
(d) bland

Q23. Select the alternative that will improve the underlined part of the sentence in case there is no improvement select “No improvement”.
We had very strong rainfall this week.

(a) large
(b) No improvement
(c) heavy
(d) bulky

Q24. Select the most appropriate meaning of the underlined idiom in the given sentence.
We bought a beautiful painting but it cost us an arm and a leg.

(a) an accident
(b) a lot of money
(c) bad luck
(d) good luck

Q25. Select the most appropriate option to fill in the blank.
His relinquishment ______ his post deprived him of his chances of promotion.

(a) with
(b) from
(c) for
(d) of

download

Click Here To Download PDF

Printed Study Materials for SSC - CGL, CHSL, MTS, GOVT Exams

Answer:-
1. (a) 2. (c) 3. (d) 4. (d) 5. (c) 6. (d) 7. (c) 8. (d) 9. (b) 10. (c)
11. (b) 12. (d) 13. (b) 14. (c) 15. (c) 16. (d) 17. (b) 18. (c) 19. (a) 20. (b)
21. (b) 22. (d) 23. (c) 24. (b) 25. (d)

IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL