SSC PHASE VII 2019 EXAM PAPER : Held on 15 October-2019 Shift-2 :: English Language Basic Knowledge ::

https://iasexamportal.com/images/Staff-Selection-Commission.gif

SSC PHASE VII 2019 EXAM PAPER : Held on 15 October-2019 Shift-2

:: English Language Basic Knowledge ::

Q1. Choose the option that is the passive form of the sentence.
The doctor gave her an injection yesterday.

a. The doctor had given an injection for her yesterday.
b. She is given an injection by the doctor yesterday.
c. She was given an injection by the doctor yesterday.
d. She was given an injection by the doctor yesterday.

Q2. Identify the segment in the sentence, which contains a grammatical error.
Those whose have lost their identity cards can get new ones issued from the office.

a. Issued from the office
b. Those whose have
c. lost their identity cards
d. can get new ones

Q3. Choose the option that is the direct form of the sentence.
Anurag requested his employer for permission to leave office a little early that day.

a. Anurag asked his employer, "Please I can leave office a little early today?"
b. Anurag asked his employer, "Please, I will leave the office a little early today?"
c. Anurag asked his employer, "Please may I leave office a little early today?"
d. Anurag asked his employer, "Please may I left office a little early that day?"

Q4. Select the most appropriate option to fill in the blank.
The officer insisted ______ his paying the fine for riding his bike without a helmet.

a. On
b. In
c. Against
d. over

Q5. Choose the option that is the indirect form of the sentence.
"Have you heard this story?" Neelu asked me.

a. Neelu asked me if I had heard this story.
b. Neelu asked me if I had heard that story.
c. Neelu asked me if I had heard this story.
d. Neelu asked me if I had heard that story.

Q6. Choose the option that is the active form of the sentence.
All the children who were selected for the dance were asked to bring their costumes the next day.

a. The teacher asked all the children who are selected for the dance to bring their costumes the next day.
b. The teacher asked all the children who are going to be selected for the dance to bring their costumes the next day.
c. The teacher asked all the children select for the dance to bring their costumes the next day.
d. The teacher asked all the children who were selected for the dance to bring their costumes the next day.

Q7. Select the word with the correct spelling

a. Territory
b. Discipel
c. Intentionel
d. viscius

Comprehension:

Read the passage and answer the questions given below it.

Construction and trade are the two sectors that share a dominant part of informal employment with 76 per cent and 72 per cent respectively of all the workers in the non-agriculture, informal sector. Nearly 25 per cent of India's urban employment is dominated by four informal trades: domestic workers, home-based workers, street vendors, and waste pickers. Over 90 per cent of workers in India are in the informal segment, which gives a significant share to the economy. More than 90 per cent of women workers are employed in the informal sector. Some of the reasons for this could be the flexibility of time and work in the home-based units. Further, women are employed in the informal sector because they are considered to be a cheap source of labour. However, the informal sector does not guarantee economic security, legal protection, equal and fair wages and workers' rights. The workers in this sector therefore land in a very vulnerable situation as the labour legislation or trade union organisation cannot reach there.

Q8. The greatest disadvantage of the informal sector is that ______.

a. it pays lower and unequal salaries.
b. workers do not get security of work.
c. it has fewer opportunities for movement.
d. labour legislation does not reach workers.

Q9. Which sectors have the largest share of informal employment?

a. Agriculture and domestic workers
b. street vendors and trade
c. construction and trade
d. home-based workers and construction

Q10. Which one of the following is NOT a reason why more women are found in the informal sector?

a. flexible time
b. greater demand
c. flexible work
d. higher wage

Q11. What is the percentage of women workers in the informal sector?

a. 1. about 72
b. less than 25
c. less than 76
d. more than 90

Q12. Which statement is NOT true according to the passage?

a. The workers in the informal sector face several types of inequalities
b. In India, the contribution of the informal sector to the economy is large
c. Only women workers are employed as domestic workers and waste pickers
d. In India, informal trades form one-fourth of the urban employment sphere

Q13. Select the most appropriate meaning of the underlined phrase in the given sentence.
Heera and her cousin are peas in a pod.

a. both plump
b. very friendly
c. very similar
d. equally fair

Q14. Select the most appropriate antonym of the given word.
WIDESPREAD

a. Intense
b. Distributed
c. Popular
d. limited

Click Here for SSC Selection Posts Jobs Study Notes

Q15. Given below are four jumbled sentences. Pick the option that gives their correct order.

A. It was there that he and his colleagues performed several experiments on light.
B. His curiosity was aroused and he got off the tram.
C. One day, when riding to work on a tram, Raman spotted a signboard with the words "Indian Association for the Cultivation of Science."
D. He walked into the building that was to become his laboratory.

a. ABDC
b. CBDA
c. CDAB
d. BACD

Q16. Select the word which means the same as the group of words given.
The study of nerves

a. Nephrology
b. Neurology
c. Numerology
d. neontology

Q17. Select the most appropriate synonym of the given word.
PROXIMITY

a. Closeness
b. Heaviness
c. Laziness
d. tiredness

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Interviews have an internal structure that consists of a beginning, a middle, and an end. The first part (1)______ to preliminaries, such as greetings, introductions (2)______ opening remarks of a general nature. The (3)______ part involves the real exchange of (4)______ and answers that will allow the people (5)______ the interview to assess the candidate.

Q18. Select the most appropriate option to fill in blank No.1.

a. Repeats
b. Relates
c. Reminds
d. reveals

Q19. Select the most appropriate option to fill in blank No.2.

a. But
b. Though
c. And
d. also

Q20. Select the most appropriate option to fill in blank No.3.

a. Actual
b. Last
c. Middle
d. normal

Q21. Select the most appropriate option to fill in blank No.4.

a. Responses
b. Questions
c. Replies
d. statements

Q22. Select the most appropriate option to fill in blank No.5.

a. Carrying
b. Applying
c. Conducting
d. employing

Q23. Select the word which means the same as the group of words given.
Fear of small things

a. Astraphobia
b. Pyrophobia
c. Megalophobia
d. microphobia

Q24. Select the most appropriate meaning of the underlined phrase in the given sentence.
The ball missed the wicket by a whisker.

a. by a small margin
b. by using her hands
c. by hitting the bat
d. by a sudden fall

Q25. Select the alternative that will improve the underlined part of the sentence. In case there is no improvement select “No improvement”
He walked very slowly down a narrow path from his hut to the well.

a. No improvement
b. walking very slow
c. was walked so slowly
d. walked very slowly

download

Click Here To Download PDF

Click Here for SSC Selection Posts Jobs Study Notes

Printed Study Materials for SSC - CGL, CHSL, MTS, GOVT Exams

ANSWER:
1. (d), 2. (b), 3. (c), 4. (a), 5. (b), 6. (d), 7. (a), 8. (d), 9. (c), 10. (d)
11. (d), 12. (c), 13. (c), 14. (d), 15. (b), 16. (b), 17. (a), 18. (b), 19. (c), 20. (c)
21.(b), 22. (c), 23. (d), 24. (a), 25. (d)


IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL