SSC PHASE VII 2019 EXAM PAPER : Held on 15 October-2019 Shift-1 :: English Language Basic Knowledge ::

https://iasexamportal.com/images/Staff-Selection-Commission.gif

SSC PHASE VII 2019 EXAM PAPER : Held on 15 October-2019 Shift-1

:: English Language Basic Knowledge ::

Comprehension:
Read the passage and answer the questions given below it.

The Manipur government has appointed a nine-year-old girl as the State’s Green Ambassador, less than a week after a video of her crying for two trees axed for a road widening project went viral. An order from H. Balkrisna Singh, Manipur’s Director of Information and Public Relations, on August 7 said Valentina Devi of Kakching district had been made the brand ambassador for the Chief Minister’s Green Manipur Mission and all official tree-plantation activities taken up in the State. This, the order said, was in recognition of her immense love and affection for trees and for generating mass awareness on conservation of the environment for a “period of one year from the date of issuing the order.”  A class V student of Amutombi Divine Life English School in Kakching town, about 45 km Southeast of Manipur’s capital Imphal, she had planted the saplings of two Gulmohar (royal poinciana) trees by the side of a river when she was in class I. She had been tending to the saplings, which grew up into healthy trees in about four years. On Saturday, the two trees, along with other vegetation, were axed for a project to widen a road beside the river. A videographer filmed her crying over the trees. “I saw the video of this girl crying like anything, as if someone very close to her had passed away. Her feelings for two felled trees, which we adults would probably not think much about, moved me. I asked Victoria, the district’s Superintendent of Police to meet her, console her and give her at least 20 saplings to plant at a suitable place,” Manipur’s Chief Minister told The Hindu on Thursday. But he felt this was not enough. “Later, I realised there could not be a better ambassador than her for the Green Manipur Mission we had launched in June. Her passion for trees at such a young age was so infectious that I took a decision to have an order issued and hand it over through government officials to her,” he said. The order says Valentina, the daughter of Premkumar Singh, will be part of all such advertisements and campaigns that promote an increase in Manipur’s green cover. “She will be provided honorarium at government rates, transportation facilities, food and lodging facilities at admissible rates by the sponsoring government department,” the order said.

Q1. Select the option that correctly completes the statement. Valentina has been appointed as the Green Ambassador

(a) till she passed out of school
(b) till the road widening project was scrapped
(c) permanently
(d) for one year

Comprehension:
Read the passage and answer the questions given below it.

The Manipur government has appointed a nine-year-old girl as the State’s Green Ambassador, less than a week after a video of her crying for two trees axed for a road widening project went viral. An order from H. Balkrisna Singh, Manipur’s Director of Information and Public Relations, on August 7 said Valentina Devi of Kakching district had been made the brand ambassador for the Chief Minister’s Green Manipur Mission and all official tree-plantation activities taken up in the State. This, the order said, was in recognition of her immense love and affection for trees and for generating mass awareness on conservation of the environment for a “period of one year from the date of issuing the order.”  A class V student of Amutombi Divine Life English School in Kakching town, about 45 km Southeast of Manipur’s capital Imphal, she had planted the saplings of two Gulmohar (royal poinciana) trees by the side of a river when she was in class I. She had been tending to the saplings, which grew up into healthy trees in about four years. On Saturday, the two trees, along with other vegetation, were axed for a project to widen a road beside the river. A videographer filmed her crying over the trees. “I saw the video of this girl crying like anything, as if someone very close to her had passed away. Her feelings for two felled trees, which we adults would probably not think much about, moved me. I asked Victoria, the district’s Superintendent of Police to meet her, console her and give her at least 20 saplings to plant at a suitable place,” Manipur’s Chief Minister told The Hindu on Thursday. But he felt this was not enough. “Later, I realised there could not be a better ambassador than her for the Green Manipur Mission we had launched in June. Her passion for trees at such a young age was so infectious that I took a decision to have an order issued and hand it over through government officials to her,” he said. The order says Valentina, the daughter of Premkumar Singh, will be part of all such advertisements and campaigns that promote an increase in Manipur’s green cover. “She will be provided honorarium at government rates, transportation facilities, food and lodging facilities at admissible rates by the sponsoring government department,” the order said.

Q2. Select the option that correctly answers the question. Why did the police officer meet Valentina?

(a) to offer her 20 saplings for the trees cut down
(b) to make a video on her life
(c) to inform her about her becoming the green ambassador.
(d) to tell her about the importance of the road widening.

Comprehension:
Read the passage and answer the questions given below it.

The Manipur government has appointed a nine-year-old girl as the State’s Green Ambassador, less than a week after a video of her crying for two trees axed for a road widening project went viral. An order from H. Balkrisna Singh, Manipur’s Director of Information and Public Relations, on August 7 said Valentina Devi of Kakching district had been made the brand ambassador for the Chief Minister’s Green Manipur Mission and all official tree-plantation activities taken up in the State. This, the order said, was in recognition of her immense love and affection for trees and for generating mass awareness on conservation of the environment for a “period of one year from the date of issuing the order.”  A class V student of Amutombi Divine Life English School in Kakching town, about 45 km Southeast of Manipur’s capital Imphal, she had planted the saplings of two Gulmohar (royal poinciana) trees by the side of a river when she was in class I. She had been tending to the saplings, which grew up into healthy trees in about four years. On Saturday, the two trees, along with other vegetation, were axed for a project to widen a road beside the river. A videographer filmed her crying over the trees. “I saw the video of this girl crying like anything, as if someone very close to her had passed away. Her feelings for two felled trees, which we adults would probably not think much about, moved me. I asked Victoria, the district’s Superintendent of Police to meet her, console her and give her at least 20 saplings to plant at a suitable place,” Manipur’s Chief Minister told The Hindu on Thursday. But he felt this was not enough. “Later, I realised there could not be a better ambassador than her for the Green Manipur Mission we had launched in June. Her passion for trees at such a young age was so infectious that I took a decision to have an order issued and hand it over through government officials to her,” he said. The order says Valentina, the daughter of Premkumar Singh, will be part of all such advertisements and campaigns that promote an increase in Manipur’s green cover. “She will be provided honorarium at government rates, transportation facilities, food and lodging facilities at admissible rates by the sponsoring government department,” the order said.

Q3. Select the option that correctly answers the question.
As a Green Ambassador, which of the following will Valentina NOT be entitled to?

(a) will get a monthly salary
(b) will receive an honorarium
(c) will get transport, food and lodging
(d) will feature in advertisements

Comprehension:
Read the passage and answer the questions given below it.

The Manipur government has appointed a nine-year-old girl as the State’s Green Ambassador, less than a week after a video of her crying for two trees axed for a road widening project went viral. An order from H. Balkrisna Singh, Manipur’s Director of Information and Public Relations, on August 7 said Valentina Devi of Kakching district had been made the brand ambassador for the Chief Minister’s Green Manipur Mission and all official tree-plantation activities taken up in the State. This, the order said, was in recognition of her immense love and affection for trees and for generating mass awareness on conservation of the environment for a “period of one year from the date of issuing the order.”  A class V student of Amutombi Divine Life English School in Kakching town, about 45 km Southeast of Manipur’s capital Imphal, she had planted the saplings of two Gulmohar (royal poinciana) trees by the side of a river when she was in class I. She had been tending to the saplings, which grew up into healthy trees in about four years. On Saturday, the two trees, along with other vegetation, were axed for a project to widen a road beside the river. A videographer filmed her crying over the trees. “I saw the video of this girl crying like anything, as if someone very close to her had passed away. Her feelings for two felled trees, which we adults would probably not think much about, moved me. I asked Victoria, the district’s Superintendent of Police to meet her, console her and give her at least 20 saplings to plant at a suitable place,” Manipur’s Chief Minister told The Hindu on Thursday. But he felt this was not enough. “Later, I realised there could not be a better ambassador than her for the Green Manipur Mission we had launched in June. Her passion for trees at such a young age was so infectious that I took a decision to have an order issued and hand it over through government officials to her,” he said. The order says Valentina, the daughter of Premkumar Singh, will be part of all such advertisements and campaigns that promote an increase in Manipur’s green cover. “She will be provided honorarium at government rates, transportation facilities, food and lodging facilities at admissible rates by the sponsoring government department,” the order said.

Q4. Select the option that correctly answers the question.
Which of these would be the primary role of a Green Ambassador?

(a) to promote awareness about the conservation of the environment.
(b) to supervise tree planting
(c) to stop trees from being cut down
(d) to make films about environment

Comprehension:
Read the passage and answer the questions given below it.

The Manipur government has appointed a nine-year-old girl as the State’s Green Ambassador, less than a week after a video of her crying for two trees axed for a road widening project went viral. An order from H. Balkrisna Singh, Manipur’s Director of Information and Public Relations, on August 7 said Valentina Devi of Kakching district had been made the brand ambassador for the Chief Minister’s Green Manipur Mission and all official tree-plantation activities taken up in the State. This, the order said, was in recognition of her immense love and affection for trees and for generating mass awareness on conservation of the environment for a “period of one year from the date of issuing the order.”  A class V student of Amutombi Divine Life English School in Kakching town, about 45 km Southeast of Manipur’s capital Imphal, she had planted the saplings of two Gulmohar (royal poinciana) trees by the side of a river when she was in class I. She had been tending to the saplings, which grew up into healthy trees in about four years. On Saturday, the two trees, along with other vegetation, were axed for a project to widen a road beside the river. A videographer filmed her crying over the trees. “I saw the video of this girl crying like anything, as if someone very close to her had passed away. Her feelings for two felled trees, which we adults would probably not think much about, moved me. I asked Victoria, the district’s Superintendent of Police to meet her, console her and give her at least 20 saplings to plant at a suitable place,” Manipur’s Chief Minister told The Hindu on Thursday. But he felt this was not enough. “Later, I realised there could not be a better ambassador than her for the Green Manipur Mission we had launched in June. Her passion for trees at such a young age was so infectious that I took a decision to have an order issued and hand it over through government officials to her,” he said. The order says Valentina, the daughter of Premkumar Singh, will be part of all such advertisements and campaigns that promote an increase in Manipur’s green cover. “She will be provided honorarium at government rates, transportation facilities, food and lodging facilities at admissible rates by the sponsoring government department,” the order said.

Q5. Select the option that correctly completes the statement.
Valentina Devi has been appointed as Manipur's Green Ambassador because

(a) she loves trees immensely
(b) she planted two gulmohar trees when she was in class 2.
(c) the trees she planted were cut down.
(d) a videographer filmed her crying over the trees

Q6. Select the most appropriate synonym of the given word.
Mandatory

(a) optional
(b) compulsory
(c) secondary
(d) free

Q7. Select the word which means the same as the group of words given.
A long sea journey

(a) trip
(b) voyage
(c) excursion
(d) expedition

Q8. Select the most appropriate antonym of the given word.
Obese

(a) fat
(b) overweight
(c) thin
(d) plump

Q9. Select the most appropriate meaning of the underlined phrase in the given sentence.
In our office it is the Chief Accountant who calls the shots.

(a) to be in control
(b) one who keeps the secrets
(c) to be rational
(d) to be aggressive

Q10. Select the alternative that is appropriate to fill the blank.
In case it rains, what ______ arrangements have been made?

(a) alternate
(b) substitute
(c) alternative
(d) optional

Q11. Select the most appropriate meaning of the underlined phrase in the given sentence.
My blood boils when I hear people abuse children.

(a) to be very controlled
(b) to be very concerned
(c) to be very angry
(d) to be very sensitive

Q12. Select the option which is correctly spelt.

(a) dicipline
(b) discipline
(c) disciplin
(d) descipline

Q13. Select the word which means the same as the group of words given.
A person having the same name as the other.

(a) sibling
(b) surname
(c) namesake
(d) pseudonym

Q14. Select the option which is correctly spelt.

(a) contageous
(b) contegious
(c) contagious
(d) countagious

Q15. Select the alternative that is appropriate to fill the blank.
The baby bird was ______ by its mother.

(a) dissipated
(b) discarded
(c) abandoned
(d) sidelined

Q16. Select the option which is correctly spelt.

(a) exsessive
(b) excesive
(c) excessive
(d) exsesiv

Q17. Select the most appropriate synonym of the given word.
Robust

(a) fragile
(b) healthy
(c) incapable
(d) delicate

Q18. Select the option that is the correct indirect form of the given sentence.
My grandmother said to me, "Do you want me to teach you knitting?"

(a) My grandmother asks me if I wanted her to teach me knitting.
(b) My grandmother asked me if she wanted me to teach her knitting.
(c) My grandmother asked me if I want her to teach me knitting.
(d) My grandmother asked me if I wanted her to teach me knitting.

Q19 Select the option that is the correct passive form of the given sentence.
Our boss appreciates all our efforts.

(a) All our efforts were appreciated by our boss.
(b) All our efforts will be appreciated by our boss.
(c) All our efforts are appreciated by our boss.
(d) All our efforts are appreciated by us.

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

R Perumalswamy was the (1)______ of five children in his family. When he turned 10, his (2)______ started to fail. “This changed (3)______. I used to get (4)______ headache and by the time I was 14, I could no longer see the black board in my class.” “I was (5)______ with cataract. My father worked in a textile mill and we couldn’t afford an eye surgery.”

Q20. Select the correct word for blank no. 1

(a) second
(b) three
(c) all
(d) one

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

R Perumalswamy was the (1)______ of five children in his family. When he turned 10, his (2)______ started to fail. “This changed (3)______. I used to get (4)______ headache and by the time I was 14, I could no longer see the black board in my class.” “I was (5)______ with cataract. My father worked in a textile mill and we couldn’t afford an eye surgery.”

Q21. Select the correct word for blank no. 2

(a) seeing
(b) visibility
(c) vision
(d) Views

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

R Perumalswamy was the (1)______ of five children in his family. When he turned 10, his (2)______ started to fail. “This changed (3)______. I used to get (4)______ headache and by the time I was 14, I could no longer see the black board in my class.” “I was (5)______ with cataract. My father worked in a textile mill and we couldn’t afford an eye surgery.”

Q22. Select the correct word for blank no. 3

(a) anything
(b) all things
(c) nothing
(d) everything

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

R Perumalswamy was the (1)______ of five children in his family. When he turned 10, his (2)______ started to fail. “This changed (3)______. I used to get (4)______ headache and by the time I was 14, I could no longer see the black board in my class.” “I was (5)______ with cataract. My father worked in a textile mill and we couldn’t afford an eye surgery.”

Q23. Select the correct word for blank no. 4

(a) severe
(b) piercing
(c) blasting
(d) heavy

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

R Perumalswamy was the (1)______ of five children in his family. When he turned 10, his (2)______ started to fail. “This changed (3)______. I used to get (4)______ headache and by the time I was 14, I could no longer see the black board in my class.” “I was (5)______ with cataract. My father worked in a textile mill and we couldn’t afford an eye surgery.”

Q24. Select the correct word for blank no. 5

(a) recognised
(b) diagnosed
(c) analysed
(d) pronounced

Q25. Select the most appropriate antonym of the given word.
Compassion

(a) concern
(b) meanness
(c) sympathy
(d) Kindness

download

Click Here To Download PDF

Printed Study Materials for SSC - CGL, CHSL, MTS, GOVT Exams

Answer:-
1. (d) 2. (a) 3. (a) 4. (a) 5. (a) 6. (b) 7. (b) 8. (c) 9. (a) 10. (c)
11. (c) 12. (b) 13. (c) 14. (c) 15. (c) 16. (c) 17. (b) 18. (d) 19. (c) 20. (a)
21. (c) 22. (d) 23. (a) 24. (b) 25. (b)

IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL