SSC PHASE VII 2019 EXAM PAPER : Held on 14 October-2019 Shift-2 :: English Language Basic Knowledge ::

https://iasexamportal.com/images/Staff-Selection-Commission.gif

SSC PHASE VII 2019 EXAM PAPER : Held on 14 October-2019 Shift-2

:: English Language Basic Knowledge ::

Q1. Identify the word that is misspelt.

a. Reality
b. Multiple
c. Speciality
d. Acomodate

Comprehension:
Read the passage and answer the questions given below it.

We are all aware of the danger posed to our lives by pollution. The evidence on pollution’s danger is powerful. It is linked not just to breathing problems but also to increased rates of heart attacks, strokes, cancer, dementia, premature birth and much more. Those who live with polluted air are more likely to die prematurely.
It is especially important to protect those most vulnerable to dirty air’s effects - children, older people and those with heart or lung conditions.
Here are some things we can do to help protect ourselves and our family.
One can begin by choosing one’s route wisely. There are variations in pollution levels, within the same city - even the same neighborhood. It has been found that individuals take in different amounts of toxic air, depending on exactly where they live, and where their routines take them.
This insight can help us to limit the pollution we are exposed to. When walking, running or biking, “the things you can very are, where do you go and when do you go, “said Darby Jack, Associate Professor of Environment Health at Columbia University. By doing these two things we can bring about a reduction in exposure to pollution. Limiting exposure is particularly important during exercise, when we take in more air.
Thus staying clear of the busiest roads, even just by choosing a parallel route a block away, can halve the pollution one breathe in.
Route choice is as important for drivers as for pedestrians, since exhaust fumes can become even more concentrated inside a car.
Being careful about the time of day one travels can also be very helpful in protecting oneself against pollution. It has been founded that travelling at less polluted times helps greatly because rush hours, as we all know, generally bring pollution peaks.
“It’s basically about awareness,” said frank kelly, director of the Environment Research Group at King’s College, London. “You need to understand where you are being exposed the most, and then you need to be able to take measures to avoid that.''

Q2. Select the correct option.
Air pollution is especially dangerous for

a. Pedestrians, cyclists and bus drivers.
b. Elderly, children and people with lung problems?
c. Men and women above fifty
d. Doctors who deal with respiratory diseases

Comprehension:
Read the passage and answer the questions given below it.

We are all aware of the danger posed to our lives by pollution. The evidence on pollution’s danger is powerful. It is linked not just to breathing problems but also to increased rates of heart attacks, strokes, cancer, dementia, premature birth and much more. Those who live with polluted air are more likely to die prematurely.
It is especially important to protect those most vulnerable to dirty air’s effects - children, older people and those with heart or lung conditions.
Here are some things we can do to help protect ourselves and our family.
One can begin by choosing one’s route wisely. There are variations in pollution levels, within the same city - even the same neighborhood. It has been found that individuals take in different amounts of toxic air, depending on exactly where they live, and where their routines take them.
This insight can help us to limit the pollution we are exposed to. When walking, running or biking, “the things you can very are, where do you go and when do you go, “said Darby Jack, Associate Professor of Environment Health at Columbia University. By doing these two things we can bring about a reduction in exposure to pollution. Limiting exposure is particularly important during exercise, when we take in more air.
Thus staying clear of the busiest roads, even just by choosing a parallel route a block away, can halve the pollution one breathe in.
Route choice is as important for drivers as for pedestrians, since exhaust fumes can become even more concentrated inside a car.
Being careful about the time of day one travels can also be very helpful in protecting oneself against pollution. It has been founded that travelling at less polluted times helps greatly because rush hours, as we all know, generally bring pollution peaks.
“It’s basically about awareness,” said frank kelly, director of the Environment Research Group at King’s College, London. “You need to understand where you are being exposed the most, and then you need to be able to take measures to avoid that.''

Q3. Select the correct option.
If we select our route carefully we can

a. Interact with our neighbours
b. Halve the pollution we breathe in
c. Get a free ride to work
d. Find out about new car pools easily

Comprehension:
Read the passage and answer the questions given below it.

We are all aware of the danger posed to our lives by pollution. The evidence on pollution’s danger is powerful. It is linked not just to breathing problems but also to increased rates of heart attacks, strokes, cancer, dementia, premature birth and much more. Those who live with polluted air are more likely to die prematurely.
It is especially important to protect those most vulnerable to dirty air’s effects - children, older people and those with heart or lung conditions.
Here are some things we can do to help protect ourselves and our family.
One can begin by choosing one’s route wisely. There are variations in pollution levels, within the same city - even the same neighborhood. It has been found that individuals take in different amounts of toxic air, depending on exactly where they live, and where their routines take them.
This insight can help us to limit the pollution we are exposed to. When walking, running or biking, “the things you can very are, where do you go and when do you go, “said Darby Jack, Associate Professor of Environment Health at Columbia University. By doing these two things we can bring about a reduction in exposure to pollution. Limiting exposure is particularly important during exercise, when we take in more air.
Thus staying clear of the busiest roads, even just by choosing a parallel route a block away, can halve the pollution one breathe in.
Route choice is as important for drivers as for pedestrians, since exhaust fumes can become even more concentrated inside a car.
Being careful about the time of day one travels can also be very helpful in protecting oneself against pollution. It has been founded that travelling at less polluted times helps greatly because rush hours, as we all know, generally bring pollution peaks.
“It’s basically about awareness,” said frank kelly, director of the Environment Research Group at King’s College, London. “You need to understand where you are being exposed the most, and then you need to be able to take measures to avoid that.''

Q4. Select the correct option.
Choosing the timing of our daily routine is important because one can

a. Relax and use the mobile
b. Get very good bargains
c. Enjoy driving on empty roads.
d. Avoid peak hour pollution

Comprehension:
Read the passage and answer the questions given below it.

We are all aware of the danger posed to our lives by pollution. The evidence on pollution’s danger is powerful. It is linked not just to breathing problems but also to increased rates of heart attacks, strokes, cancer, dementia, premature birth and much more. Those who live with polluted air are more likely to die prematurely.
It is especially important to protect those most vulnerable to dirty air’s effects - children, older people and those with heart or lung conditions.
Here are some things we can do to help protect ourselves and our family.
One can begin by choosing one’s route wisely. There are variations in pollution levels, within the same city - even the same neighborhood. It has been found that individuals take in different amounts of toxic air, depending on exactly where they live, and where their routines take them.
This insight can help us to limit the pollution we are exposed to. When walking, running or biking, “the things you can very are, where do you go and when do you go, “said Darby Jack, Associate Professor of Environment Health at Columbia University. By doing these two things we can bring about a reduction in exposure to pollution. Limiting exposure is particularly important during exercise, when we take in more air.
Thus staying clear of the busiest roads, even just by choosing a parallel route a block away, can halve the pollution one breathe in.
Route choice is as important for drivers as for pedestrians, since exhaust fumes can become even more concentrated inside a car.
Being careful about the time of day one travels can also be very helpful in protecting oneself against pollution. It has been founded that travelling at less polluted times helps greatly because rush hours, as we all know, generally bring pollution peaks.
“It’s basically about awareness,” said frank kelly, director of the Environment Research Group at King’s College, London. “You need to understand where you are being exposed the most, and then you need to be able to take measures to avoid that.''

Q5. Select the incorrect option.

a. There is nothing we can do to limit our exposure to pollution
b. Becoming more aware about pollution can help fight pollution
c. The route and timing of everyday travel can make a difference
d. One must limit exposure to pollution especially while exercising

Comprehension:
Read the passage and answer the questions given below it.

We are all aware of the danger posed to our lives by pollution. The evidence on pollution’s danger is powerful. It is linked not just to breathing problems but also to increased rates of heart attacks, strokes, cancer, dementia, premature birth and much more. Those who live with polluted air are more likely to die prematurely.
It is especially important to protect those most vulnerable to dirty air’s effects - children, older people and those with heart or lung conditions.
Here are some things we can do to help protect ourselves and our family.
One can begin by choosing one’s route wisely. There are variations in pollution levels, within the same city - even the same neighborhood. It has been found that individuals take in different amounts of toxic air, depending on exactly where they live, and where their routines take them.
This insight can help us to limit the pollution we are exposed to. When walking, running or biking, “the things you can very are, where do you go and when do you go, “said Darby Jack, Associate Professor of Environment Health at Columbia University. By doing these two things we can bring about a reduction in exposure to pollution. Limiting exposure is particularly important during exercise, when we take in more air.
Thus staying clear of the busiest roads, even just by choosing a parallel route a block away, can halve the pollution one breathe in.
Route choice is as important for drivers as for pedestrians, since exhaust fumes can become even more concentrated inside a car.
Being careful about the time of day one travels can also be very helpful in protecting oneself against pollution. It has been founded that travelling at less polluted times helps greatly because rush hours, as we all know, generally bring pollution peaks.
“It’s basically about awareness,” said frank kelly, director of the Environment Research Group at King’s College, London. “You need to understand where you are being exposed the most, and then you need to be able to take measures to avoid that.''

Q6. Select the correct option.
It is not safe to be inside an air-conditioned car because

a. We get exposed to other people’s infection
b. The congestion can trigger a heart attack
c. The car can overheat and explode
d. It can be more toxic than outside

Q7. Select the most appropriate meaning of the underlined phrase in the given sentence.
Let’s discuss what happened. Don’t beat about the bush

a. Be very secretive and hide things.
b. Avoid talking about what is important
c. Talk rudely and loudly
d. Confide about one’s feelings

Q8. Select the most appropriate meaning of the underlined phrase in the given sentence.
My leaving the job with an NGO proved a blessing in disguise as I got a better job.

a. Sometimes that seems bad turns out to be good
b. Sometimes that seems good turns out to be bad
c. Disguises can be blessing
d. Sometimes blessings are not good

Q9. Identify the word that is misspelt.

a. Whisper
b. Breathe
c. Seperate
d. Reveal

Q10. Select the correct option to fill in the blank.
My foreign guest really _______ the Indian food we served last night.

a. Was sleeping
b. Enjoying
c. Enjoyed
d. Were enjoyed

Q11. Select the correct Passive Voice form of the sentence.
Bhula served delicious food to the guest.

a. Bhula has been serving delicious food to the guests.
b. Delicious food was being served by Bhula to the guest.
c. Bhula had served delicious food to the guest.
d. Delicious food was served to the guests

Click Here for SSC Selection Posts Jobs Study Notes

Q12. Select the correct indirect form of the sentence.
Ravi said, “Juhi has gone to the ATM to withdraw money”

a. Ravi says that Juhi has gone to the ATM to withdraw money.
b. Ravi says Juhi is gone to the ATM to withdraw money.
c. Ravi says Juhi will have gone to the ATM to withdraw money.
d. Ravi says that Juhi had gone to the ATM to withdraw money.

Q13. Identify the word that is spelt correctly.

a. Quietely
b. Famly
c. Immediately
d. Homly

Q14. Select the most appropriate antonym of the given word.
DEVELOPED

a. Artistic
b. Backward
c. Progressive
d. Modern

Q15. Select the most appropriate synonym of the given word.
Agitated

a. Sure
b. Lazy
c. Confident
d. Upset

Q16. Select the word which means the same as the group of words given.
Far away from other places

a. Crowded
b. Scenic
c. Wonderful
d. Isolated

Q17. Select the word which means the same as the group of words given.
Suggesting that something unpleasant is likely to happen

a. Promising
b. Ominous
c. Auspicious
d. Providental

Q18. Select the most appropriate synonym of the given word.
ELIMINATE

a. Offer
b. Grow
c. Remove
d. Refuse

Q19. Select the correct option to fill in the blank
At what time ___________ you return from office last night?

a. Does
b. Did
c. Do
d. Were

Q20. Select the most appropriate antonym of the given word
NORMAL

a. Boring
b. Strange
c. Natural
d. Average

Comprehension:

In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives givens. Select the most appropriate option for each blank.
WanderTrust is a unique travel company that (1) __________ domestic and international trips. These personalized “blind trips, (2) ___________ the destination and itinerary a secret (3) _____________ the costumer till a day before (4) ____________ journey. The pressure of planning (5) ______________ off the shoulder of the client.

Q21. Select the correct option to fill in the blanks no. 1
a. Offers
b. Offering
c. Offered
d. Offer

Comprehension:

In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives givens. Select the most appropriate option for each blank.
WanderTrust is a unique travel company that (1) __________ domestic and international trips. These personalized “blind trips, (2) ___________ the destination and itinerary a secret (3) _____________ the costumer till a day before (4) ____________ journey. The pressure of planning (5) ______________ off the shoulder of the client.

Q22. Select the correct option to fill in the blanks no.2

a. Make
b. Start
c. Keep
d. Remain

Comprehension:

In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives givens. Select the most appropriate option for each blank.
WanderTrust is a unique travel company that (1) __________ domestic and international trips. These personalized “blind trips, (2) ___________ the destination and itinerary a secret (3) _____________ the costumer till a day before (4) ____________ journey. The pressure of planning (5) ______________ off the shoulder of the client.

Q23. Select the correct option to fill in the blanks no. 3

a. Till
b. With
c. From
d. To

Comprehension:

In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives givens. Select the most appropriate option for each blank.
WanderTrust is a unique travel company that (1) __________ domestic and international trips. These personalized “blind trips, (2) ___________ the destination and itinerary a secret (3) _____________ the costumer till a day before (4) ____________ journey. The pressure of planning (5) ______________ off the shoulder of the client.

Q24. Select the correct option to fill in the blanks no. 4

a. Many
b. The
c. An
d. Some

Comprehension:

In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives givens. Select the most appropriate option for each blank.
WanderTrust is a unique travel company that (1) __________ domestic and international trips. These personalized “blind trips, (2) ___________ the destination and itinerary a secret (3) _____________ the costumer till a day before (4) ____________ journey. The pressure of planning (5) ______________ off the shoulder of the client.

Q25. Select the correct option to fill in the blanks no. 5

a. Was completely
b. Will be completely
c. Is completely
d. Had completed

download

Click Here To Download PDF

Click Here for SSC Selection Posts Jobs Study Notes

Printed Study Materials for SSC - CGL, CHSL, MTS, GOVT Exams

ANSWER:
1. (d), 2. (b), 3. (b), 4. (d), 5. (a), 6. (d), 7. (b), 8. (a), 9. (c), 10. (c)
11. (d), 12. (d), 13. (c), 14. (b), 15. (d), 16. (d), 17. (b), 18. (c), 19. (b), 20. (b)
21.(a), 22. (c), 23. (c), 24. (b), 25. (c)


IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL