Model Questions for SSC Junior Engineer EXAM - Mechanical Engg Set-9

https://sscportal.in/sites/default/files/SSC-JE-LOGO.jpeg

Model Questions for SSC Junior Engineer EXAM - Mechanical Engg Set-9

1. Which of the following statement is correct ?

A. A fire tube boiler occupies less space than a water tube boiler, for a given power.
B. Steam at a high pressure and in large quantities can be produced with a simple vertical boiler.
C. A simple vertical boiler has one fire tube.
D. all of the above

2. Which of the following statement is wrong ?

A. The factor of evaporation for all boilers is always greater than unity.
B. The amount of water evaporated in kg per kg of fuel burnt is called equivalent evaporation from and at 100° C.
C. The ratio of heat actually used in producing the steam to the heat liberated in the furnace is called boiler efficiency.
D. none of the above

3. Willian's line for the steam engine is a straight line relationship between the steam consumption per hour and

A. indicated power
B. brake power
C. efficiency
D. pressure of steam

4. The draught produced by a steam jet issuing from a nozzle placed in the ashpit under the fire grate of the furnace is called

A. induced steam jet draught
B. chimney draught
C. forced steam jet draught
D. none of these

5. A device used to increase the temperature of saturated steam without raising its pressure, is called

A. blow off cock
B. fusible plug
C. superheater
D. stop valve

Study Kit for SSC Junior Engineer EXAM (Paper-1) 2017-2018

6. A safety valve usually employed with stationary boilers is

A. lever safety valve
B. dead weight safety valve
C. high steam and low water safety valve
D. all of these

7. The natural draught is produced by

A. steam jet
B. centrifugal fan
C. chimney }
D. both (a) and (b)

8. Fire tube boilers are

A. internally fired
B. externally fired
C. internally as well as externally fired
D. none of these

9. When the speed of the crankshaft is between 100 r.p.m. and 250 r.p.m., the engine said to be a

A. slow speed engine
B. medium speed steam engine
C. high speed steam engine
D. none of these

10. The diameter of flue tube in a Cornish boiler is __________ that of the shell.

A. one-fourth
B. one-third
C. two-fifth
D. three-fifth

Study Kit for SSC Junior Engineer EXAM (Paper-1) 2017-2018

Answer

1. (c) 2. (d) 3. (a) 4. (c) 5. (c) 6. (d) 7. (c) 8. (a) 9. (b) 10. (d)


IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL