Model Questions for SSC Junior Engineer EXAM - Mechanical Engg Set-10

https://sscportal.in/sites/default/files/SSC-JE-LOGO.jpeg

Model Questions for SSC Junior Engineer EXAM - Mechanical Engg Set-10

1. A turbine is said to have an axial discharge when the steam leaves the blade tip at __________ to the direction of the blade motion.

A. 60°
B. 90°
C. 180°
D. 270°

2. De-Laval turbine is a

A. single rotor impulse turbine
B. multi-rotor impulse turbine
C. impulse reaction turbine
D. none of these

3. The impulse reaction turbine has its driving force

A. as an impulsive force
B. as a reaction force
C. partly as an impulsive force and partly as a reaction force
D. none of the above

4. The ratio of total useful heat drop to the total isentropic heat drop, is called

A. stage efficiency
B. internal efficiency
C. Rankine efficiency
D. none of these

5.The critical pressure ratio for initially wet steam is

A. 0.546
B. 0.577
C. 0.582
D. 0.601

Study Kit for SSC Junior Engineer EXAM (Paper-1) 2017-2018

6. A nozzle is said to be a convergent nozzle

A. when the cross-section of the nozzle increases continuously from entrance to exit
B. when the cross-section of the nozzle decreases continuously from entrance to exit
C. when the cross-section of the nozzle first decreases from entrance to throat and then increases from its throat to exit
D. none of the above

7. The isentropic enthalpy drop in moving blade is two-third of the isentropic enthalpy drop in fixed blades of a turbine. The degree of reaction will be

A. 0.4
B. 0.56
C. 0.67
D. 1.67

8. The flow through a nozzle is regarded as

A. constant volume flow
B. constant pressure flow
C. isothermal flow
D. isentropic flow

9. In a nozzle, whole frictional loss is assumed to occur between

A. inlet and thoroat
B. inlet and outlet
C. throat and exit
D. all of these

10. A regenerative steam cycle renders

A. increased work output per unit mass of steam
B. decreased work output per unit mass of steam
C. increased thermal efficiency
D. decreased work output per unit mass of steam as well as increased thermal efficiency

Study Kit for SSC Junior Engineer EXAM (Paper-1) 2017-2018

Answer

1. (B) 2. (A) 3. (C) 4. (B) 5. (C) 6. (D) 7. (A) 8. (D) 9. (C) 10. (D)

IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL