Model Questions for SSC Junior Engineer EXAM -GK Set-14

https://sscportal.in/community/sites/default/files/SSC-JE-LOGO.jpeg

Model Questions for SSC Junior Engineer EXAM -GK Set-14

1. Kanamycin, drug is used to treat

(a) Dengue
(b) Malaria
(c) Plague
(d) TB

2. Consider the following statements about the proposed gold monetisation scheme

1. Under the proposed scheme, a person or entity would be allowed to deposit a minimum quantity of 30 grams of gold in any form, bullion or jewellery, for one year in a gold saving account
2. Banks will give 6% of interest rate on the deposit gold

Which of the above statements is/are true

(a) only 2
(b) only 1
(c) neither 1 nor 2
(d) both 1 & 2

3. Who among the following headed the Arbitral Tribunal set up for the settlements of unresolved questions between India and Pakistan at the time of partition?

(a) Roderick Parkes
(b) Sir Maurice Gwyer
(c) Sir patrick Spens
(d) Sir Henery Torrens

4. Consider the following stsatements

1. Queensland province is situated in Australia
2. British Colombia province is situated in Canada

Which of the above statements is/are true

(a) only 1
(b) only 2
(c) both 1 & 2
(d) neither 1 nor 2

5. Consider the following statements

1. ISRO’s commercial venture known as Antrix Corporation
2. As per the 2014 tiger census Maharashtra has the highest number of tigers

Which of the above statements is/are true

(a) only 1
(b) only 2
(c) neither 1 nor 2
(d) both 1 & 2

Study Kit for SSC Junior Engineer EXAM (Paper-1) 2017-2018

6. Consider the following statements

1. After China, Udaipur is second in the world to have the unique multi-application solar telescope (MAST) for the detailed study of the solar activities.
2. The Udaipur Solar Observatory (USO), is situated on an island in the middle of Fatehsagar lake

Which of the above statements is/are true

(a) only 1
(b) only 2
(c) neither 1 nor 2
(d) both 1 & 2

7. Consider the following statements about fiscal surplus–

1. This is deflationary gap where the shortfall in total spending of the government over the national income
2. This is also known as output gap.
3. Here demand is more but supply is low correct statement is / are

(a) Only 1
(b) only 2
(c) 1 and 2
(d) only 3

8. Consider the following statements about Greenpeace

1. Greenpeace has a general consultative status with the United Nations Economic and Social Council
2. Greenpeace was the first parties to formulate a sustainable development scenario for climate change mitigation

Which of the above statements is/are true

(a) only 1
(b) only 2
(c) both 1 & 2
(d) neither 1 nor 2

9. Who among the following is known for making the first demand for franchise for women in India?

(a) Margaret E. Cousins
(b) Sarojini Naidu
(c) Annie Besant
(d) Aruna Asaf Ali

10. Consider the following statements

1. TB remains the world’s deadliest infectious diseases
2. Sputum is a mixture of saliva and mucus coughed up from the lungs

Which of the above statements is/are true

(a) only 1
(b) both 1 & 2
(c) neither 1 nor 2
(d) only 2

Study Kit for SSC Junior Engineer EXAM (Paper-1) 2017-2018

Answer

1. (d) 2. (b) 3. (c) 4. (b) 5. (a) 6. (d) 7. (c) 8. (a) 9. (a) 10. (d)


IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL