Model Questions for SSC Junior Engineer EXAM -GK Set-13

https://sscportal.in/community/sites/default/files/SSC-JE-LOGO.jpeg

Model Questions for SSC Junior Engineer EXAM -GK Set-13

1. The economic cost of food grain consist of the following components :

1. MSP as the price paid to the farmers
2. Procurement incidentals
3. Cost of distribution
4. Cost of maintaining the FCI

(a) 1, 2
(b) 1,3, 4
(c) 1,2,3
(d) 2,3,4

2. Consider the following statements

1. Currently there are 191 members of united nations
2. China is not the member of WTO

Which of the above statements is/are true

(a) only 2
(b) only 1
(c) neither 1 nor 2
(d) both 1 & 2

3. Consider the following statements

1. Diclofenac is a painkilling drug that is responsible for the death of vultures in large numbers
2. India is the only habitat of vultures in south Asia

Which of the above statements is/are true

(a) only 1
(b) only 2
(c) both 1 & 2
(d) neither 1 nor 2

4. Consider the following statements about Millennium Development Goals

1. The Millennium Development Goals (MDGs) are the eight international development goals that were established following the Millennium Summit of the United Nations in 2000
2. MDG has to be achieve by 2020

Which of the above statements is/are true

(a) only 2
(b) only 1
(c) neither 1 nor 2
(d) both 1 & 2

5. Which one of the following programme does’nt comes under Direct Benefit Transfer

(a) National Child Labour Project
(b) Student Scholarship
(c) LPG subsidy
(d) Jan Dhan Yojana

Study Kit for SSC Junior Engineer EXAM (Paper-1) 2017-2018

6. Transforming our World: The 2030 Agenda for Sustainable Development has been set by

(a) UN
(b) UNDP
(c) World Bank
(d) WTO

7. Defence Institute of High Altitude Research (DIHAR) is situated in

(a) Jaiselmer
(b) Leh
(c) Panji
(d) Mumbai

8. The use for buffer stock is

1. Supply to the targeted public distribution system
2. At times goes to the open market to check rising prices if needed
3. Exporting to neighbour states in crisis

Correct statements is / are-

(a) 1, 3
(b) 1,2,3
(c) 1 Only
(d) 1 and 2

9. Consider the following statements

1. The Defence Research and Development Organisation inaugurated an Extreme Altitude Research Centre at Changla
2. Changla is situated in Assam

Which of the above statements is/are true

(a) only 1
(b) only 2
(c) neither 1 nor 2
(d) both 1 & 2

10. Consider the following statements about direct benefit transfer

1. DBT firstly launched in Jharkhand in 2013
2. Government of India Introduced Modified Direct Benefit Transfer of LPG (DBTL) scheme in 54 districts in 11 states including all in Kerala starting November 15, 2014

Which of the above statement is/are true

(a) only 1
(b) only 2
(c) both 1& 2
(d) neither 1 nor 2

Study Kit for SSC Junior Engineer EXAM (Paper-1) 2017-2018

Answer

1. (c) 2. (b) 3. (a) 4. (b) 5. (d) 6. (a) 7. (a) 8. (d) 9. (a) 10. (b)


IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL