Model Questions for SSC Junior Engineer EXAM -GK Set-12

https://sscportal.in/community/sites/default/files/SSC-JE-LOGO.jpeg

Model Questions for SSC Junior Engineer EXAM -GK Set-12

1. Consider the following statements

1. The Reserve Bank had granted in-principle approval to 11 applicants, including DoP, in August to set up payments banks.
2. As per RBI guidelines, payments banks would offer a limited range of products such as demand deposits and remittances

Which of the above statements is/are true

(a) only 1
(b) only 2
(c) neither 1 nor 2
(d) both 1 & 2

2. Consider the following statements about Forum for India-Pacific Islands Cooperation (FIPIC)

1. Fiji will host the heads of 14 island nations at the Forum for India-Pacific Islands Cooperation (FIPIC).
2. China is the dialogue partner of FIPIC

Which of the above statements is/are true

(a) only 2
(b) only 1
(c) neither 1 nor 2
(d) both 1& 2

3. Consider the following statements about, comprehensive nuclear test ban treaty ( CTBT)

1. it was adopted by the UN general assembly on 1996
2. it has not entered into force due to the non-ratification of eight specific states.

Which of the above statements is/are true

(a) only 2
(b) only 1
(c) neither 1 nor 2
(d) both 1& 2

4. Consider the following statement about recently release socio-economic and caste census (SECC) 2011

1. This is the second caste census done in Independent Indi(a)
2. The last caste census in India happened in 1952.

Which of the above statements is/are true

(a) only 1
(b) only 2
(c) both 1 & 2
(d) neither 1 nor 2

5. Consider the following statements

1. India is not the signatory of CTBT
2. There are 42 members in the nuclear suppliers group

Which of the above statements is/are true

(a) only 1
(b) only 2
(c) both 1 & 2
(d) neither 1 nor 2

Study Kit for SSC Junior Engineer EXAM (Paper-1) 2017-2018

6. Consider the following statements

1. Issue price is the price at which the FCI sells its food grains
2. The issue prices are market based prices

Correct statement is / are

(a) 1 Only
(b) Only 2
(c) both
(d) none

7. Consider the following statements about African Union (AU)

1. AU is a continental union consisting of 54 countries in Africa
2. Morocco is not the member of AU

Which of the above statements is/are true

(a) only 1
(b) only 2
(c) both 1& 2
(d) Neither 1 nor 2

8. Consider the following statements

1. Rajasthan tops the table in solar capacity addition with the state contributing 1,175 MW capacity.
2. Gujarat is ranked number three in solar capacity addition

Which of the above statements is/are true

(a) only 1
(b) only 2
(c) neither 1 nor 2
(d) both 1 & 2

9. Consider the following statements

1. Minimum support price was announced before sowing started
2. Procurement prices announced after the harvesting of crops
3. Now government announced MSP which is procurement price too.

Correct statement is / are

(a) 1 Only
(b) 1, 2,
(c) 2,3
(d) 1,2,3

10. Consider the following statements

1. Justice A.P. Shah Committee is related to Minimum Alternative Tax (MAT)
2. The US government is not a signatory to the ICC (International criminal court) statute

Which of the above statements is/are true

(a) only 1
(b) only 2
(c) both 1& 2
(d) Neither 1 nor 2

Study Kit for SSC Junior Engineer EXAM (Paper-1) 2017-2018

Answer

1. (d) 2. (a) 3. (d) 4. (d) 5. (a) 6. (a) 7. (c) 8. (a) 9. (d) 10. (c)


IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL