Model Questions for SSC Junior Engineer EXAM -GK Set-11

https://sscportal.in/community/sites/default/files/SSC-JE-LOGO.jpeg

Model Questions for SSC Junior Engineer EXAM -GK Set-11

1. Consider the following statements about the Census 2011

1. the population density is 382
2. Goa has the highest proportion of urban population
3. Bihar has the lowest proportion of urban population

Which of the above statements is/are true

(a) only 1
(b) only 2 & 3
(c) all are the above
(d) only 1 & 2

2. Who is the nodal agency of the government’s ambitious Digital India programme,

(a) telecom ministry
(b) TRAI
(c) The Department of Electronics and IT
(d) ministry of home affairs

3. Consider the following statements about AFSPA

1. Armed force special power act of parliament which passed in 1958
2. Recently afspa has been revoked from Nagaland after 18 years

Which of the above statements is/are true

(a) only 2
(b) only 1
(c) neither 1 nor 2
(d) both 1 & 2

4. consider the following statements

1. As of 2015, there are two permanent non-member observer states at the United Nations: the Holy See and Palestine.
2. Currently UN has 188 member states

Which of the above statements is/are true

(a) only 1
(b) only 2
(c) neither 1 nor 2
(d) both 1 & 2

5. Consider the following statements ‘Times Higher Education’ ranking

1. The 12th edition of the annual rankings released by ‘Times Higher Education’ has the Indian Institute of Science in the un-ranked 251-300 category and the Indian Institute of Technology Bombay in the 351-400 category.
2. With 17 institution on the list, India is now at par with its BRIC counterpart Brazil.

Which of the above statements is/are true

(a) only 1
(b) only 2
(c) neither 1 nor 2
(d) both 1 & 2

Study Kit for SSC Junior Engineer EXAM (Paper-1) 2017-2018

6. Consider the following statements about eastern freight corridor

1. This corridor will cover total distance of 1839 km
2. Eastern freight corridor will pass through 6 states

Which of the above statements is/are true

(a) only 2
(b) only 1
(c) neither 1 nor 2
(d) both 1 & 2

7. Consider the following statements about green climate fund

1. The Green climate fund (GCF) is a fund within the framework of the UNFCCC founded as a mechanism to redistribute money from the developed to the developing worl(d)
2. The green climate fund is based in South korea

Which of the above statement is\are true

(a) only 1
(b) both 1 & 2
(c) only 3
(d) neither 1 nor 2

8. Human Development Index developed by

(a) Alinar Ostrom
(b) Paul Stigletz
(c) Mehboob Ul- Haq 
(d) John Nash

9. Consider the following statements about India, Bangladesh Land Boundary Agreement .

1. India, Bangladesh The LBA was first inked in 1974
2. Agreement came into effect from 31st July 2015

Which of the above statements is/are true

(a) only 1
(b) only 2
(c) both 1 & 2
(d) neither 1 nor 2

10. Which one of the following is the world,s newest Nation

(a) south sudan
(b) cremia
(c) east timor
(d) serbia

Study Kit for SSC Junior Engineer EXAM (Paper-1) 2017-2018

Answer

1. (b) 2. (c) 3. (b) 4. (a) 5. (d) 6. (d) 7. (b) 8. (c) 9. (c) 10. (a)


IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL