Model Questions for SSC Junior Engineer EXAM - Electrical Engg set-9

https://sscportal.in/sites/default/files/SSC-JE-LOGO.jpeg

Model Questions for SSC Junior Engineer EXAM - Electrical Engg set-9

1. Contact devices used for the measurement of level are

(a) Less reliable then devices which does not make contact with the material
(b) More reliable then devices which does not make contact with the material
(c) Less reliable then devices which makes contact with the material
(d) More reliable then devices which makes contact with the material

2. For the measurement of pressure the instruments used can be

(a) Mechanical
(b) Electro - mechanical
(c) Electronic
(d) All of these
(e) None of these

3. With the increase in the intensity of light, the resistance of a photovoltaic cell

(a) Increases
(b) Decreases
(c) Remains same
(d) None of these

4. Potentiometer is used for the measurement of

(a) Linear displacement
(b) Angular displacement
(c) Non - linear displacement
(d) Only (1) and (2)
(e) All the above

5. The displacement measuring instruments is / are

(a) Potentiometer
(b) LVDT
(c) RVDT
(d) All of these

Study Kit for SSC Junior Engineer EXAM (Paper-1) 2017-2018

6. If at one end, the two wires made of different metals are joined together then a voltage will get produced between the two wires due to difference of temp between the two ends of wires. This effect is observed in

(a) Thermocouples
(b) Thermistors
(c) RTD
(d) Ultrasonics

7. The measurements which can be simplified by using X - Y recorders is / are

(a) Speed - torque characteristics of motors
(b) Regulation curves of power supplies
(c) Hysteresis curves
(d) All of these

8. In fibre - optic level sensors, the amount of light loss depends on

(a) The proportion of cable that is submerged in the liquid
(b) Amount of light which is reflected back
(c) The proportion of cable that is not in the liquid
(d) Amount of light which is not reflected back

9. Instrument which is capable of discriminating temperature differences of even 0.1 degree Celsius is

(a) Fibre - optic level sensors
(b) Laser method
(c) Thermography
(d) Vibrating level sensors

10. Depending on whether the display is a numeric or alphanumeric, the segmental display is

(a) 7 segmental
(b) 14 segmental
(c) 21 segmental
(d) Either (a) or (b)
(e) None of the above

Study Kit for SSC Junior Engineer EXAM (Paper-1) 2017-2018

Answer

1. (a) 2. (d) 3. (b) 4. (d) 5. (d) 6. (a) 7. (d) 8. (a) 9. (c) 10. (d)


IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL