Model Questions for SSC Junior Engineer EXAM - Electrical Engg set-10

https://sscportal.in/sites/default/files/SSC-JE-LOGO.jpeg

Model Questions for SSC Junior Engineer EXAM - Electrical Engg set-10

1. The transformer ratio of the transformer depends upon the

(a) Exciting current
(b) Secondary current
(c) Power factor of secondary circuit
(d) All of these

2. The bridge suitable for the measurement of capacitance is / are

(a) Anderson's bridge
(b) Hay's bridge
(c) Owen's bridge
(d) None of these

3. The method / methods suitable for the measurement of low resistance is / are

(a) Ammeter - voltmeter method
(b) Kelvin's double bridge method
(c) Potentiometer method
(d) All of these

4. If the reading of the two wattmeters is equal and opposite while measuring power in a 3 phase induction motor then the power factor of the load will be

(a) Unity
(b) Zero
(c) 0.5 lagging
(d) 0.5 leading

5. The full scale current of a galvanometer with internal resistance of 800 ohm is 8 A. what will be the multiplying power of 80 ohm shunt with this galvanometer?

(a) 8
(b) 9
(c) 10
(d) 11

Study Kit for SSC Junior Engineer EXAM (Paper-1) 2017-2018

6. Schering bridges are used for the measurement of

(a) Unknown capacitance
(b) Dielectric loss
(c) Power factor
(d) All of these
(e) None of these

7. In L - C connected wattmeter, compensated coil is use(d) The error in the wattmeter is due to power consumed by the

(a) Current coil
(b) Potential coil
(c) Inductor
(d) Capacitor

8. During load test on 3 phase induction motor, the readings of the two wattmeters are -5.5 kW and +12.5 kW respectively. If the line voltage is 420 V then the line current will be

(a) 38.91 A
(b) 41.02 A
(c) 42.10 A
(d) 43.94 A

9. The AC Bridge which is used for the measurement of frequency is

(a) Schering bridge
(b) Wien bridge
(c) Hay's bridge
(d) Anderson bridge

10. Primary current in a current transformer is determined by

(a) The load on the system
(b) The load on its own secondary
(c) The load on its own primary
(d) All of these

Study Kit for SSC Junior Engineer EXAM (Paper-1) 2017-2018

Answer

1. (d) 2. (d) 3. (d) 4. (b) 5. (d) 6. (d) 7. (b) 8. (d) 9. (b) 10. (a)


IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL