Model Questions for SSC Junior Engineer EXAM - CIVIL ENGG set-9

https://sscportal.in/community/sites/default/files/SSC-JE-LOGO.jpeg

Model Questions for SSC Junior Engineer EXAM - CIVIL ENGG set-9

1. A queen closer is a

(A) Brick laid with its length parallel to the face or direction of wall
(B) Brick laid with its breadth parallel to the face or direction of wall
(C) Brick having the same length and depth as the other bricks but half the breadth
(D) Brick with half the width at one end and full width at the other

2. Chlorite, a green colour mineral is mainly derived from the decomposition of

(A) Augite (B) Biotite
(C) Hornblende
(D) All of these

3. Index number expressing the relative sizes of both coarse and fine aggregates, is called

(A) Proportioning of aggregates
(B) Fineness modulus
(C) Grading of aggregates
(D) None of these

4. The ultimate tensile strength of structural mild steel is about

(A) 160 N/mm2
(B) 260 N/mm2
(C) 420 N/mm2
(D) 520 N/mm2

5. Which of the following sedimentary rocks changes into quartzite by metamorphic action?

(A) Sand stone
(B) Lime stone
(C) Shale
(D) Gypsum

Study Kit for SSC Junior Engineer EXAM (Paper-1) 2017-2018

6. The most common admixture which is used to accelerate the initial set of concrete is

(A) Gypsum
(B) Calcium chloride
(C) Calcium carbonate
(D) None of the above

7. Asbestos

(A) Is a natural fibrous mineral substance
(B) Is composed of hydrous silicates of calcium and magnesium (CaSiO3, 3MgSiO3)
(C) Contains iron oxide and alumina
(D) All the above

8. The percentage of alumina and silica in good fire clay vary respectively is

(A) 25, 75
(B) 30, 70
(C) 35, 65
(D) All of these

9. The proportions of lime and sand in the mortar normally used in brick construction are

(A) 1 : 2
(B) 1 : 4
(C) 1 : 6
(D) 1 : 8

10. A bull nose brick is not used for

(A) Rounding off sharp corners
(B) Pillars
(C) Decoration purpose
(D) Arches

Study Kit for SSC Junior Engineer EXAM (Paper-1) 2017-2018

Answer

1. (c) 2. (a) 3. (b) 4. (c) 5. (a) 6. (a) 7. (d) 8. (a) 9. (a) 10. (b)


IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL