Model Questions for SSC Junior Engineer EXAM - CIVIL ENGG set-6

https://sscportal.in/community/sites/default/files/SSC-JE-LOGO.jpeg

Model Questions for SSC Junior Engineer EXAM - CIVIL ENGG set-6

1. Cast iron contains carbon approximately

(a) 1.5% to 5.5%
(b) 0.05% to 1.75%
(c) 0.250 %
(d) None to these

2. The type of bond provided in brick masonry for carrying heavy loads is

(a) English bond
(b) Single Flemish bond
(c) Zigzag bond
(d) Double Flemish bond

3. Blister steel

(a) Is full of fissures and cavities
(b) Can be easily welded
(c) Is obtained by cementation process
(d) All the above

4. Which of the following stone is best suited for construction of piers and abutments of a railway bridge?

(a) Granite
(b) Lime stone
(c) Quartzite
(d) Sand stone

5. Gypsum is a

(a) Mechanically formed sedimentary rock
(b) Chemically precipitated sedimentary rock
(c) Metamorphic rock
(d) Igneous rock

Study Kit for SSC Junior Engineer EXAM (Paper-1) 2017-2018

6. Which of the following trees yields hard wood?

(a) Pine
(b) Chir
(c) Shishum
(d) Deodar

7. Pick up the constituent of good brick earth whose excess causes the raw bricks shrink and warp during drying and burning, from the following:

(a) Iron-oxide
(b) Alumina
(c) Magnesia
(d) Lime

8. Which of the following is a rock?

(a) Mica
(b) Gypsum
(c) Quartz
(d) None of the above

9. Seasoning of timber is done

(a) To increase its temperature
(b) To make it water proof
(c) To remove water
(d) To paint its surface

10. The tendency of a stone is, to split along:

(a) Texture
(b) Fracture
(c) Cleavage
(d) Structure

Study Kit for SSC Junior Engineer EXAM (Paper-1) 2017-2018

Answer

1. (a) 2. (a) 3. (d) 4. (a) 5. (b) 6. (c) 7. (b) 8. (b) 9. (a) 10. (c)


IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL