Model Questions for SSC Junior Engineer EXAM - CIVIL ENGG set-1

https://sscportal.in/sites/default/files/SSC-JE-LOGO.jpeg

Model Questions for SSC Junior Engineer EXAM - CIVIL ENGG set-1

1. For testing compressive and tensile strength of cement, the cement mortar is made by mixing cement and standard sand in the proportions of

(A) 1 : 6
(B) 1 : 2
(C) 1 : 3
(D) 1 : 4

2. The rocks which are formed due to cooling of magma at a considerable depth from earth's surface are called

(A) Igneous rocks
(B) Plutonic rocks
(C) Volcanic rocks
(D) Hypabyssal rocks

3. If is the percentage of water required for normal consistency, water to be added for determination of initial setting time, is

(A) 0.80 P
(B) 0.85 P
(C) 0.70 P
(D) 0.75 P

4. Due to attack of dry rot, the timber

(A) Reduces to powder
(B) None of these
(C) Cracks
(D) Shrinks

5. Which of the following has more fire resisting characteristics?

(A) Compact sand stone
(B) Granite
(C) Marble
(D) Lime stone

Study Kit for SSC Junior Engineer EXAM (Paper-1) 2017-2018

6. Inner part of a timber log surrounding the pitch, is called

(A) Cambium layer
(B) Heart wood
(C) Sapwood
(D) None to these

7. Pick up the correct statement from the following:

(A) In cornices, the stones are placed with their natural beds as vertical
(B) In stone walls, the stones are placed with their natural beds as horizontal
(C) In stone arches, the stones are placed with their natural beds radial
(D) All the above

8. The constituent of cement which is responsible for all the undesirable properties of cement is

(A) Di-calcium silicate
(B) Tri-calcium aluminate
(C) Tetra calcium alumino ferrite
(D) Tri-calcium silicate

9. Plywood has the advantage of

(A) Same tensile strength in all directions
(B) None of the above
(C) Greater tensile strength in longer direction
(D) Greater tensile strength in shorter direction

10. Excess of alumina in brick earth makes the brick

(A) To lose cohesion
(B) Impermeable
(C) Brittle and weak
(D) To crack and warp on drying

Study Kit for SSC Junior Engineer EXAM (Paper-1) 2017-2018

Answer

1. (c) 2. (b) 3. (b) 4. (a) 5. (a) 6. (b) 7. (d) 8. (b) 9. (a) 10. (d)

IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL