Model Questions For एसएससी - सीजीएल परीक्षा (SET-29) English Comprehension

Model Questions For एसएससी - सीजीएल परीक्षा (SET-29)  English Comprehension

Directions: In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, four words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out appropriate words in each case.

It looks like the trail that leads to a magical land. The path climbs out of the forest … (1)… white and yellow butterflies flutter …(2)… the hanging creepers. It emerges on a …(3)… meadow basking in the sun. …(4)… this is no fairy-tale country. The …(5)… inhabitants of the meadows …(6)… barely living human skeletons, with sunken, fevered …(7)… and clothed in filthy and …(8)… rags. They are the refugees who have …(9)… to flee deeper into Thailand and have … (10) … instead to stay close to their Cambodian homeland, inspite of all the dangers and hardships they face everyday.

1. (a) that
(b) when
(c) where
(d) which

2. (a) among
(b) at
(c) on
(d) in

3. (a) stony
(b) beautiful
(c) gaudy
(d) dry

4. (a) As
(b) And
(c) But
(d) So

5. (a) happy
(b) only
(c) erstwhile
(d) cheerful

6. (a) were
(b) are
(c) have
(d) being

7. (a) eyes
(b) ears
(c) feet
(d) hand

8. (a) fluttered
(b) cluttered
(c) tattered
(d) battered

9. (a) denied
(b) asked
(c) wanted
(d) refused

10. (a) wondered
(b) refused
(c) chosen
(d) needed

Printed Study Kit for SSC CGL (Tier-1) Exam

एसएससी CGL(Tier-1) HINDI परीक्षा ​​अध्ययन सामग्री

 Answer

1. (c) 2. (a) 3. (b) 4. (d)  5. (a) 6. (b) 7. (a) 8. (c) 9. (d)  10. (c)


IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL