SSC CHSL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2018 "held on 11 JULY 2019" Afternoon-Shift (Reasoning)

https://sscportal.in/sites/default/files/SSC-CHSL-LOGO.gif


SSC CHSL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2018 "held on 11 JULY 2019"

Afternoon-Shift (Reasoning)


Q1. How many triangles are presents in the following figure?

Options:

1. 13
2. 16
3. 14
4. 11

Correct answer: 13

Q2. In a code language, KNIFE is written as MPGHG. How will SWORD be written as in that language?

Options:

1. UYMTE
2. UYQTF
3. UYMTF
4. VYMTF

Correct answer: UYMTF

Q3. Which number will replace the question mark (?) in the following series?
7, 9, 12, 17, 24, 35, ?

Options:

1. 47
2. 52
3. 45
4. 48

Correct answer: 48

Q4. Select the figure that will come next in the following figure series.

Q5. Select the option that is related to the third letter-pair in the same way as the second letter-pair is related to the first letter-pair.
CH : FP : : GK : ?

Options:

1. NU
2. JL
3. JS
4. MP

Correct answer: JS

Q6. Select the number-pair in which the two numbers are related in the same way as are the two numbers of the following number-pair.
7, 13

Options:

1. 15, 19
2. 17, 21
3. 23, 31
4. 17, 25

Correct answer:  23, 31

Q7. What was the day of the week on 26 January 2012?

Options:

1. Sunday
2. Saturday
3. Tuesday
4. Thursday

Correct answer:  Thursday

Q8. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set.
(25, 49, 37)

Options:

1. (12, 14, 8)
2. (6, 4, 5)
3. (26, 64, 120)
4. (16, 64, 78)

Correct answer: (6, 4, 5)

Q9. A paper sheet is made into the following pattern (A). Find the cube that will best represent after folding the paper (A).

Options:

1. 2, 3 and 4 only
2. 1,3 and 4 only
3. 1,2 and 3 only
4.  2 and 3 only

Correct answer:  2, 3 and 4 only

Q10. Three of the following four letter-clusters are alike in a certain way and one is different. Pick the odd one out.

Options:

1. BDFH
2. IKMO
3. CEGI
4. PRTW

Correct answer: PRTW

Q11. If SAW is coded as 8264 and CUDDLE is coded as 24623231522, then how will MEDULLA be coded as?

Options:

1. 1422237151525
2. 1422236151625
3. 1422236151526
4. 1422236161526

Correct answer:  1422236151526

Q12. ‘RETINA’ is related to ‘EYE’ in the same way as ‘HYDROGEN’ is related to ‘________’.

Options:

1. LEGS
2. IODINE
3. WATER
4. EAR

Correct answer:  WATER

Printed Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

Study Material for Junior Engineer (Civil / Electrical / Mechanical Engineering) Examination

Study Kit for SSC CGL EXAM

Q13. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set.
(16, 23, 32)

Options:

1. (6, 14, 25)
2. (11, 18, 27)
3. (10, 17, 28)
4. (10, 23, 46)

Correct answer:  (11, 18, 27)

Q14. Two statements are given, followed by four conclusions numbered I, II III and IV. Assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusions logically follow(s) from the statements.

Statement :
No carrot is root.
All roots are potatoes.
Conclusions:
I. No carrot is potatoes.
II. No potatoes is carrot.
III. Some potatoes are roots.
IV . All the potatoes are roots.

Options:

1. Conclusion (I) and (II) follows
2. Only conclusion (I) follow
3. Conclusion (I) and (IV) follows
4. Only conclusion (III) follow

Correct answer:  Only conclusion (III) follow

Q15. Select the Venn diagram that best illustrates the relationship between the following classes.
Ants, Butterflies, Insects

Q16. Which two signs and two numbers should be interchanged in the following equation to make it correct?
8 + 15 - 20 × 10 ÷ 5 = 47

Options:

1. × and -, 15 and 20
2. + and -, 8 and 15
3. × and ÷, 5 and 8
4. + and ÷, 10 and 20

Correct answer:  + and -, 8 and 15

Q17. Arrange the following words in the sequence as they appear in English dictionery order.

1. Master
2. Marvel
3. Market
4. Marker
5. Marble
6. Margin

Options:

1. 6, 5, 4, 2, 1, 3
2. 5, 4, 6, 3, 2, 1
3. 5, 6, 4, 3, 1, 2
4. 5, 6, 4, 3, 2, 1

Correct answer:  5, 6, 4, 3, 2, 1

Q18. Select the option in which the given figure (X) is embedded.

Q19. Three of the following four words are alike in a certain way and one is different.
Pick the odd word out.

Options:

1. Goose
2. Kiwi
3. Vulture
4. Eagle

Correct answer: Kiwi

Q20. Which letter-pair will replace the question mark (?) in the following series?
EI, GK, ? , KO, MQ

Options:

1. JK
2. IM
3. IL
4. KM

Correct answer:  IM

Q21. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair.
Ostrich : Eagle

Options:

1. Whale : Kite
2. Cow : Elephant
3. Hen : Goat
4. Swan : Lion

Correct answer:  Cow : Elephant

Q22. Select the correct mirror image of the given figure when the mirror is placed to the left of the figure.

Q23. Three of the following four numbers are alike in a certain way and one is different.
Pick the number that is different from the rest.

Options:

1. 13
2. 23
3. 17
4. 51

Correct answer: 51

Q24. A paper is folded and cut as shown in the following figures . Select the option that depicts how this paper will appear when unfolded?

Q25. Mala and Lali are sisters. Mahesh is father of Dev. Gargi is mother of Mala and Dev. How Mahesh's father is related to Lali?

Options:

1. Paternal Grand Father
2. Maternal Grand Father
3. Uncle
4. Father

Correct answer: Paternal Grand Father

Click Here To Download PDF

Printed Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

Study Material for Junior Engineer (Civil / Electrical / Mechanical Engineering) Examination

Study Kit for SSC CGL EXAM

<< Go Back to Main Page

IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL