SSC CHSL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2018 "held on 08 July 2019" Evening Shift (Reasoning)

https://sscportal.in/sites/default/files/SSC-CHSL-LOGO.gif


SSC CHSL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2018 "held on 08 July 2019"

Evening Shift (Reasoning)


Q1. Which two numbers should be interchanged in the following equation to make it correct?
731 ÷ 13 + 450 – 25 × 43 = 142

Options :

1. 13 and 25
2. 450 and 25
3. 13 and 43
4. 731 and 450

Correct answer : 13 and 43

Q2. Three of the following four words are alike in a certain way and one is different. Pick the odd word out.

Options :

1. Apprehensive
2. Nervous
3. Anxious
4. Serene

Correct answer :Serene

Q3. Two statements are given, followed by three conclusions numbered I, II and III. Assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusions logically follow(s) from the statements.

Statements:
Some chilies are potatoes.
Some potatoes are onions.

Conclusions:
I. Some onions are chilies.
II. Some onions are potatoes.
III. No onion is chilly.

Options :

1. Conclusion II and either conclusion I or III follow.
2. Only conclusions I and II follow.
3. Conclusion I and either conclusion II or III follow.
4. Only conclusions II and III follow.

Correct answer : Conclusion II and either conclusion I or III follow.

Q4. Select the option in which Figure-X is embedded. (Rotation is not allowed)

Q5.  Select the figure that will come next in the following figure series.

Q6. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster.
SMKJ : VONL : : DPOA : ?

Options :

1. HRRD
2. GSSD
3. GSSC
4. GRRC

Correct answer : GRRC

Q7. Select the combination of letters that when sequentially placed in the gaps of the given letter series will complete the series.
x _ _ y q _ _ t x z _ _ q s q t x _ _ y q s _ t

Options :

1. y y s q z y z y q
2. z y q s y z z y q
3. z y s q y y z y q
4. z y s q y y y z t

Correct answer : z y s q y y z y q

Q8. ‘Tadpole’ is related to ‘Frog’ in the same way as ‘Caterpillar’ is related to ‘_________’.

Options :

1. Baboon
2. Bat
3. Boar
4. Butterfly

Correct answer :  Butterfly

Q9. Arrange the following activities in a logical and meaningful order.

1. Attending classes in college
2. Admission merit list declaration
3. Getting admission in the college
4. Applying for admission to college
5. Annual Examination – Class 12
6. Result declaration – Class 12

Options :

1. 5, 6, 4, 2, 3, 1
2. 6, 5, 4, 2, 3, 1
3. 5, 6, 2, 4, 3, 1
4. 5, 6, 4, 2, 1, 3

Correct answer : 5, 6, 4, 2, 3, 1

Q10.  Select the correct mirror image of the given figure when the mirror is placed to the right of the figure.


Q11. Three of the following four letter-clusters are alike in a certain way and one is different. Pick the odd one out.

Options :

1. JNRW
2. DHLP
3. PTXB
4. RVZD

Correct answer :   JNRW

Q12. Which number will replace the question mark (?) in the following series?
77, 92, 125, 178, 253, ?

Options :

1. 351
2. 352
3. 350
4. 353

Correct answer : 352

Printed Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

Study Material for Junior Engineer (Civil / Electrical / Mechanical Engineering) Examination

Study Kit for SSC CGL EXAM

Q13. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set.
(4, 113, 7)

Options :

1. (8, 155, 4)
2. (5, 141, 4)
3. (3, 118, 9)
4. (6, 161, 4)

Correct answer : (5, 141, 4)

Q14. If DIRECTOR is coded as 49953269, then how will FRIENDLY be coded as?

Options :

1. 68955438
2. 69955437
3. 69845447
4. 79954435

Correct answer : 69955437

Q15. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set.
(8, 112, 28)

Options :

1. (16, 282, 36)
2. (14, 364, 52)
3. (12, 216, 34)
4. (18, 216, 22)

Correct answer :

Q16. Select the number-pair in which the two numbers are related in the same way as are the two numbers of the following number-pair.
2 : 9

Options :

1. 7 : 50
2. 3 : 26
3. 4 : 65
4. 8 : 65
Correct answer :

Q17.     A + B means : ‘A is sister of B’
A – B means : ‘A is daughter of B’
A × B means : ‘A is brother of B’
A ÷ B means : ‘A is mother of B’

If D + P ÷ I × K ÷ T – R, then how is R related to P?

Options :

1. Daughter’s son
2. Son
3. Brother
4. Daughter’s husband

Correct answer : Daughter’s husband

Q18. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair.
Detailed : Meticulous

Options :

1. Heavy : Light
2. Hungry : Fulfilled
3. Loud : Loose
4. Fat : Obese

Correct answer :

Q19. Select the Venn diagram that best illustrates the relationship between the following classes.
Food, Lentils, pules

Q20. In a code language, ADVISORY is written as GDLYRVBU. How will CHEMICAL be written as in that language?

Options :

1. MFOHFLOD
2. JFPGFMOD
3. KFPHFLOD
4. KFQHFLPE

Correct answer :-KFPHFLOD

Q21. A total sum of ₹153 is distributed among three friends A, B and C in such a way that C gets 5 times as much money than A gets and B gets 3 times as much money than A gets. How many rupees does B get?

Options :

1. 66
2. 65
3. 61
4. 51

Correct answer : 51

Q22.  How many triangle are present in the given figure?

Options :

1. 30
2. 31
3. 28
4. 32

Correct answer :- 30

Q23. Two different positions of the same dice are shown below, the six faces of which are numbered 1 to 6. Find the number on the face opposite to the one having 5.

Options :

1. 6
2. 3
3. 4
4. 2

Correct answer : 2

Q24. A figure of transparent sheet with a pattern is given below. Select the option that shows how the pattern would appear when the transparent sheet is folded at the dotted line.

Options :


Q25. Three of the following four numbers are alike in a certain way and one is different. Pick the number that is different from the rest.

Options :

1. 49
2. 16
3. 25
4. 64

Correct answer : 64

Click Here To Download PDF

Printed Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

Study Material for Junior Engineer (Civil / Electrical / Mechanical Engineering) Examination

Study Kit for SSC CGL EXAM

<< Go Back to Main Page

IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL