SSC CHSL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2018 "held on 09 JULY 2019" Evening-Shift (General Awareness)

https://sscportal.in/sites/default/files/SSC-CHSL-LOGO.gif


SSC CHSL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2018 "held on 09 JULY 2019"

Evening-Shift (General Awareness)


Q1. Which of the following is NOT an anti-virus software?

Options :

1. Norton
2. Kaspersky
3. Avast
4. Linux

Correct answer: Linux

Q2. A savings fund in which both, the employer and the employee contribute regularly in the interest of the employee is known as:

Options :

1. Balanced Fund
2. Index Fund
3. Provident Fund
4. Mutual Fund

Correct answer:  Provident Fund

Q3. Who was appointed as the new Director General of Inter Service Intelligence (ISI) of Pakistan in June 2019?

Options :

1. Rizwan Akhtar
2. Hamid Gul
3. Faiz Hameed
4. Riaz Hussain

Correct answer:  Faiz Hameed

 

Click Here To Download PDF

DOWNLOAD SSC CHSL (10+2) Exam SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL/CHSL GK Notes PDF

DOWNLOAD SSC CHSL (10+2) Exam General Awareness PDF

Printed Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

Study Material for Junior Engineer (Civil / Electrical / Mechanical Engineering) Examination

Study Kit for SSC CGL EXAM

Q4. According to Randsatnd Employer Brand Research 2019 Report, which of the following has been rated as India's most attractive employer brand?

Options :

1. Amazon India
2. Microsoft
3. Samsung
4. Larsen and Toubro

Correct answer:  Amazon India

Q5. The National Institute of Mental Health and Neuro Sciences (NIMHOptions :) is located in:

Options :

1. Kolkata
2. Indore
3. Bengaluru
4. Puducherry

Correct answer:  Bengaluru

Q6. Who is the author of the book 'The End of Imagination'?

Options :

1. Chetan Bhagat
2. Amitav Ghosh
3. Arundhati Roy
4. Shobha De

Correct answer: Arundhati Roy

Q7. With which of the following sports is the Derby Trophy associated?

Options :

1. Snooker
2. Chess
3. Horse Racing
4. Golf

Correct answer: Horse Racing

Q8. Burzahom, the neolithic site, is located in ________.

Options :

1. Karnataka
2. Jammu and Kashmir
3. Mizoram
4. Goa

Correct answer:  Jammu and Kashmir

Q9. Which of the following Articles of the Constitution of India is associated with the election of the President of India?

Options :

1. Article 103
2. Article 78
3. Article 74
4. Article 54

Correct answer:  Article 54

Q10. Who among the following was appointed as the first Deputy Speaker of the Lok Sabha?

Options :

1. Vithalbhai J Patel
2. G V Mavalankar
3. V Narahari Rao
4. M. Ananthasayanam Ayyangar

Correct answer:  M. Ananthasayanam Ayyangar

Q11. 'Freedom in Exile' is the autobiography of :

Options :

1. Dalai Lama
2. Mahatma Gandhi
3. Nelson Mandela
4. Jiddu Krishnamurti

Correct answer:  Dalai Lama

Q12. India and Asia's first Dolphin Research Centre will be set up in ________.

Options :

1. Haridwar
2. Patna
3. Varanasi
4. Devprayag

Correct answer:  Patna

Q13. Which of the following rivers originates from Mahabaleshwar?

Options :

1. Tapi
2. Krishna
3. Cauvery
4. Sabarmati

Correct answer: Krishna

Q14. The Hirakud Dam is built across the river:

Options :

1. Mahanadi
2. Tungabhadra
3. Koyna
4. Damodar

Correct answer: Mahanadi

Q15. Which of the following companies is a Navratna company?

Options :

1. Coal India Limited
2. Engineers India Limited
3. Steel Authority of India Limited
4. Rashtriya Chemicals and Fertilizers Limited

Correct answer: Engineers India Limited

Q16. With reference to Remote Sensing Technology, what does LIDAR stand for?

Options :

1. Light Direction and Revolving
2. Light Distraction and Refraction
3. Light Dimension and Reflection
4. Light Detection and Ranging

Correct answer: Light Detection and Ranging

Q17. Which of the following is a ProKabbadi Team?

Options :

1. Delhi Capitals
2. Telugu Titans
3. Sunrisers Hyderabad
4. Mumbai IndiOptions :

Correct answer:  Telugu Titans

Q18. The 1979 Cricket World Cup was won by _________.

Options :

1. Australia
2. West Indies
3. England
4. Sri Lanka

Correct answer:  West Indies

Q19. In which of the following states is Ashtamudi Lake situated?

Options :

1. Andhra Pradesh
2. Odisha
3. Kerala
4. Tamil Nadu

Correct answer:  Kerala

Q20. Which of the followings, is NOT a Peninsular river?

Options :

1. Mahanadi
2. Narmada
3. Krishna
4. Alaknanda

Correct answer:  Alaknanda

Q21. Who among the following first trOptions :lated the 'Bhagvad Gita' into English?

Options :

1. Charles Wilkins
2. George Yule
3. Max Muller
4. Vincent Arthur Smith

Correct answer: Charles Wilkins

Q22. Which of the following vehicles launched the RISAT-2B satellite in May 2019 from Satish Dhawan Space Centre?

Options :

1. PSLV- C41
2. PSLV-C42
3. PSLV-C26
4. PSLV-C46

Correct answer: PSLV-C46

Q23. Which of the follwing is a supercomputer developed by India?

Options :

1. Venngage
2. Onshape
3. Param Yuva 2
4. Pixir

Correct answer: Param Yuva 2

Q24. Which of the following temples is correctly matched with its location?

Options :

1. Baidyanathdham-Odisha
2. Trimbakeshwar-Karnataka
3. Mallikarjuna-Andhra Pradesh
4. Somnath-Bihar

Correct answer:  Mallikarjuna-Andhra Pradesh

Q25. Who among the following was appointed as the first Viceroy of British India?

Options :

1. Lord Irwin
2. Lord Mayo
3. Lord Wavell
4. Lord Canning

Correct answer:  Lord Canning

Click Here To Download PDF

DOWNLOAD SSC CHSL (10+2) Exam SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL/CHSL GK Notes PDF

DOWNLOAD SSC CHSL (10+2) Exam General Awareness PDF

Printed Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

Study Material for Junior Engineer (Civil / Electrical / Mechanical Engineering) Examination

Study Kit for SSC CGL EXAM

<< Go Back to Main Page


IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL