SSC CHSL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2018 "held on 08 July 2019" Evening Shift (General Awareness)

https://sscportal.in/sites/default/files/SSC-CHSL-LOGO.gif


SSC CHSL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2018 "held on 08 July 2019"

Evening Shift (General Awareness)


Q1. Which one of the following nations will host the FIFA U-17 Women's World Cup in 2020?
Options:

1. Nepal
2. Bangladesh
3. China
4. India

Correct answer: India

Q2. The _______ is the stem-like part of the leaf that joins the blade to the stem.

Options:

1. Vein
2. Midrib
3. Stipules
4. Petiole

Correct answer: Petiole

Q3. _______ is a type of good for which demand increases as its price rises.

Options:

1. Giffen Good
2. Club Good
3. Consumer Good
4. Capital Good

Correct answer: Giffen Good

Q4. In 2019, radar imaging satellite RISAT-2B was launched successfully by the Sathish Dhawan Space Centre located in _______.

Options:

1. Mumbai
2. Sriharikota
3. Balasore
4. Thiruvananthapuram

Correct answer: Sriharikota

Q5. Flower colours of red, pink, blue and purple come mainly from pigments called _______.

Options:

1. Anthocyanins
2. Lycopene
3. Chlorophyll
4. Carotenoids

Correct answer: Anthocyanins

Q6. After the battle of ________ in 1757, the British achieved political power in lndia.

Options:

1. Buxar
2. Plassey
3. Saragarhi
4. Aliwal

Correct answer: Plassey

Q7. Which author has been awarded the 27th Vyas Samman of the K.K. Birla Foundation in 2018?

Options:

1. Mamta Kalia
2. Yogita Yadav
3. Pankaj Dubey
4. Ashish Chaudhary

Correct answer: Mamta Kalia

Q8. In Parliamentary proceedings, how many matters per day as per their priority in the ballot are allowed to be raised during 'Zero Hour'?

Options:

1. 19
2. 18
3. 21
4. 20

Correct answer: 20

Q9. In which state was the second edition of the Indian Open International Boxing Tournament held?

Options:

1. Odisha
2. Assam
3. Karnataka
4. Madhya Pradesh

Correct answer: Assam

Q10. Which one of the following is NOT a output device?

Options:

1. Plotter
2. Joystick
3. Projector
4. Headphones

Correct answer: Joystick

Q11. The Indian movie star Rahul Bose was associated with ______ sport of India.

Options:

1. Squash
2. Rowing
3. Rugby
4. Football

Correct answer: Rugby

Q12. Which Sikh Guru compiled the ‘Adi Granth’ the holy scripture of Sikhism?

Options:

1. Guru Arjan Dev
2. Guru Ram Das
3. Guru Amar Das
4. Guru Hargobind

Correct answer: Guru Arjan Dev

Printed Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

Study Material for Junior Engineer (Civil / Electrical / Mechanical Engineering) Examination

Study Kit for SSC CGL EXAM

Q13. In 1973, the Project Tiger was started in ________National Park.

Options:

1. Sanjay Gandhi
2. Sunderbans
3. Bhitarkanika
4. Jim Corbett

Correct answer:  Sunderbans

Q14. A/an _______ stock is the stock of a large, well-established and financially sound company that has operated for many years.

Options:

1. Blue-Chip
2. Income
3. Defensive
4. Cyclical

Correct answer: Blue-Chip

Q15. A chain of islands closely scattered in a body of water is called:

Options:

1. Canyon
2. Strait
3. Archipelago
4. Reef

Correct answer:  Archipelago

Q16. Matters, which are not points of order, can be raised by way of Special Mentions under Rule ________ of Lok Sabha.

Options:

1. 302
2. 377
3. 223
4. 214

Correct answer: 377

Q17. The famous dancer Chemancheri Kunhiraman Nair is associated with which of the following dance forms?

Options:

1. Sattriya
2. Kathakali
3. Mohiniyattam
4. Manipuri

Correct answer: Kathakali

Q18. In India the Ursa Major Constellation is also known as:

Options:

1. Maharshi
2. Swadeshi
3. Devarshi
4. Saptarshi

Correct answer: Saptarshi

Q19. Which process refers to the starting up of a computer and the loading of the required parts of the operating system into the RAM?

Options:

1. Swipping
2. Booting
3. Mapping
4. Tagging

Correct answer: Booting

Q20. Who among the following wrote the book 'Wise and Otherwise'?

Options:

1. Arundhati Roy
2. Gita Piramal
3. Sudha Murthy
4. Jhumpa Lahiri

Correct answer: Sudha Murthy

Q21. Which Indian contemporary artist was awarded the 7th Joan Miro Prize 2019?

Options:

1. Arpita Singh
2. Atul Dodiya
3. Nalini Malani
4. Vivan Sundaram

Correct answer:  Nalini Malani

Q22. As of june 2019, which Indian state has the lowest number of districts?

Options:

1. Telangana
2. Goa
3. Arunachal Pradesh
4. Sikkim

Correct answer: Goa

Q23. With which of the following sports is the term 'twiddle' associated?

Options:

1. Table Tennis
2. Cricket
3. Hockey
4. Rugby

Correct answer: Table Tennis

Q24. A/an _______ is the wide end of a river that meets the sea.

Options:

1. Meander
2. Estuary
3. Creek
4. Gorge

Correct answer: Estuary

Q25.Bumchu' is a unique cultural festival celebrated in the Indian state of:

Options:

1. Assam
2. Sikkim
3. Odisha
4. West Bengal

Correct answer:  Sikkim

Click Here To Download PDF

Printed Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

Study Material for Junior Engineer (Civil / Electrical / Mechanical Engineering) Examination

Study Kit for SSC CGL EXAM

<< Go Back to Main Page

IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL