SSC CHSL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2018 "held on 05 July 2019" Evening Shift (General Awareness)

https://sscportal.in/sites/default/files/SSC-CHSL-LOGO.gif


SSC CHSL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2018 "held on 05 July 2019"

Evening Shift (General Awareness)


Q1. _______ is the primary acid present in ripe bananas.

Options:

1. Sulphuric Acid
2. Formic Acid
3. Hydrochloric Acid
4. Malic Acid

Correct Answer: Malic Acid

Q2. Alexander invaded India in ________.

Options:

1. 323 BC
2. 467 BC
3. 454 BC
4. 326 BC'

Correct Answer: 326 BC'

Q3. In May 2019, Bengaluru-based medical doctor ________was honoured with the 'Global Asian of the Year Award 2018-2019' for her contributions to the ecosystem and women healthcare.

Options:

1. Indira Hinduja
2. Neelam Kler
3. Shashi Wadhwa
4. Hema Divakar

Correct Answer: Hema Divakar

Q4. With which of the following sports is the term 'Jab' associated?

Options:

1. Boxing
2. Billiards
3. Basketball
4. Cricket

Correct Answer: Boxing

Q5. Who developed the operating system Linux started as a project by a student of Finland?

Options:

1. Leslie Lamport
2. Leonard M. Adleman
3. Linus Torvalds
4. Barbara Liskov

Correct Answer: Linus Torvalds

Q6. Who is the author of the book 'Changing India'?

Options:

1. A P J Abdul Kalam
2. Shashi Tharoor
3. Narendra Modi
4. Manmohan Singh

Correct Answer:Manmohan Singh

Q7. Which of the following lakes is the largest man-made lake in India?

Options:

1. Govind Vallabh Pant Sagar
2. Dhebar Lake
3. Rajsamand Lake
4. Maharana Pratap Sagar

Correct Answer: Govind Vallabh Pant Sagar

Q8. What is the amount of minimum assured monthly pension payable under the Pradhan Mantri Shram Yogi Maan-dhan (PM-SYM) scheme of the Government of India?

Options:

1. Rs 2000
2. Rs 4000
3. Rs 3000
4. Rs 1000

Correct Answer: Rs 3000

Q9. Who won the American Reality Show, 'The World’s Best’ 2019 for displaying his talent as a pianist?

Options:

1. Lydian Nadhaswaram
2. Utsav Lal
3. Anil Srinivasan
4. Stephen Devassy

Correct Answer: Lydian Nadhaswaram

Q10. Which of the following is a Floating National Park of India?

Options:

1. Namdapha
2. Eravikulam
3. Similipal
4. Keibul Lamjao

Correct Answer: Keibul Lamjao

Q11. Devotional folk songs called 'Zikir' belong to the Indian state of:

Options:

1. West Bengal
2. Assam
3. Uttar Pradesh
4. Odisha

Correct Answer: Assam

Q12. Which one of the following caves is situated in Maharashtra?

Options:

1. Borra
2. Ellora
3. Badami
4. Amarnath

Correct Answer: Ellora

Printed Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

Study Material for Junior Engineer (Civil / Electrical / Mechanical Engineering) Examination

Study Kit for SSC CGL EXAM

Q13. Which of the following is waterfall is created by river Sharavathi the highest waterfall in India?

Options:

1. Dudhsagar Falls
2. Athirappilly Falls
3. Jog Falls
4. Dhuandhar Falls

Correct Answer: Jog Falls

Q14 The quorum to constitute a sitting of the Lok Sabha is ______ of the total number of Members of the House under article 100(3) of the Constitution of India.

Options:

1. one-third
2. half
3. one-fifth
4. one-tenth

Correct Answer:one-tenth

Q15. In 1991, India's first indigenous supercomputer named____________was developed by Vijay Bhatkar.

Options:

1. Param 8000
2. Prayog 2000
3. Pragati 5000
4. Prayas 3000

Correct Answer:Param 8000

Q16. Somatotropin' is another name for _______.

Options:

1. Growth hormone
2. Tear gas
3. Digestive juice
4. Laughing gas

Correct Answer: Growth hormone

Q17. Which one of the following cyclones hit India in the month of May 2019?

Options:

1. Cyclone Nargis
2. Cyclone Gaja
3. Cyclone Fani
4. Cyclone Hudhud

Correct Answer: Cyclone Fani

Q18. Light rays enter the eye through the outer, trOptions:parent structure at the front of the eye called the __________.

Options:

1. Cornea
2. Iris
3. Lens
4. Optic nerve

Correct Answer: Cornea

Q19. _________ from India won the girls' title at the IBSF World Under-16 Snooker Championships held in 2018.

Options:

1. Arantxa Sanchis
2. Vidya Pillai
3. Varsha Sanjeev
4. Keerthana Pandian

Correct Answer: Keerthana Pandian

Q20. What is the present Statutory Liquidity Ratio (SLR) announced by the Reserve Bank of India with effect from 1st January 2019?

Options:

1. 19.50 per cent
2. 19.75 per cent
3. 19.00 per cent
4. 19.25 per cent

Correct Answer: 19.50 per cent

Q21. Konark Temple in Odisha was built by which of the following kings?

Options:

1. Ananga Bhima Deva
2. Narasimha Deva I
3. Bhanu Deva
4. Anantavarman Chodagangadeva

Correct Answer: Narasimha Deva I

Q22. With which sport is the Indian player Neeraj Chopra associated?

Options:

1. Javelin Throw
2. Swimming
3. Boxing
4. Billiards

Correct Answer: Javelin Throw

Q23. Who presides over the joint sitting of the two Houses of Parliament?

Options:

1. Prime Minister
2. President
3. The Speaker of the Lok Sabha
4. The Vice President

Correct Answer: The Speaker of the Lok Sabha

Q24. Paithani Saree belongs to the state of _______.

Options:

1. Karnataka
2. Maharashtra
3. Tamil Nadu
4. Kerala

Correct Answer: Maharashtra

Q25. In 2019 who became the first Indian to win an election in Japan?

Options:

1. Piyush Jindal
2. Charandeep Singh
3. Kishore Kafley
4. Yogendra Puranik

Correct Answer: Yogendra Puranik

Click Here To Download PDF

Printed Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

Study Material for Junior Engineer (Civil / Electrical / Mechanical Engineering) Examination

Study Kit for SSC CGL EXAM

<< Go Back to Main Page

IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL