SSC CHSL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2018 "held on 04 July 2019" Evening Shift (General Awareness)

https://sscportal.in/sites/default/files/SSC-CHSL-LOGO.gif


SSC CHSL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2018 "held on 04 July 2019"

Evening Shift (General Awareness)


Q1. Srirangapatnam Fort is located in __________.

Options :

1. Telangana
2. Kerala
3. Tamil Nadu
4. Karnataka

Correct answer: Karnataka

Q2. Which one of the following is defined as "a set of instructions, data or programs used to operate computers and execute specific tasks"?

Options :

1. Software
2. Malware
3. Processor
4. Hardware

Correct answer: Software

Q3. Marmagao Port is located in _______.

Options :

1. Gujarat
2. West Bangal
3. Goa
4. Odisha

Correct answer:  Goa

Q4. Which of the following mountain ranges is home to the second highest peak of the world, K2?

Options :

1. ZOptions :kar Range
2. Pir Panjal Range
3. East Karakoram Range
4. Ladakh Range

Correct answer:  East Karakoram Range

Q5. Select the option that does NOT have the correct pair of state and its chief minister?

Options :

1. Sikkim – P S Golay
2. Odisha – Naveen Patnaik
3. Andhra Pradesh – Jaganmohan Reddy
4. Arunachal Pradesh – Gegong Apang

Correct answer:  Sikkim – Arunachal Pradesh – Gegong Apang

Q6. In which state are the Dilwara Jain Temples situated?

Options :

1. Madhya Pradesh
2. Maharashtra
3. Rajasthan
4. Bihar

Correct answer:  Rajasthan

Q7. After winning ‘Australian Open 2018’, the total number of Grand Slam Men’s singles titles won by Roger Federer is:

Options :

1. 18
2. 20
3. 24
4. 21

Correct answer:  20

Q8. Which of the following states won the most medals in Khelo India School Games' first event, 2018?

Options :

1. Maharashtra
2. Jharkhand
3. Haryana
4. Delhi

Correct answer:  Haryana

Q9. Which of the following options is a degenerative disorder of the brain and one of several conditions that causes an increased decline in mental functions, dementia, resulting in memory loss and confusion?

Options :

1. Alzheimer's disease
2. Stroke
3. amnesia
4. Schizophrenia (Scrinophrenia)

Correct answer:  Alzheimer's disease

Q10. India is a federal republic with 29 states and ______union territories.

Options :

1. seven
2. four
3. five
4. six

Correct answer:  seven

Q11. Which one of the following allows the user to store, organise, calculate and manipulate the available data in a tabular format?

Options :

1. Microsoft Word
2. Microsoft Powerpoint
3. Notepad
4. Microsoft Excel

Correct answer: Microsoft Excel

Q12. According to the Indian Bureau of Mines Report 2018, which of the following is the largest mica producing state in India?

Options :

1. Bihar
2. Andhra Pradesh
3. Odisha
4. Punjab

Correct answer:  Andhra Pradesh

Printed Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

Study Material for Junior Engineer (Civil / Electrical / Mechanical Engineering) Examination

Study Kit for SSC CGL EXAM

Q13. Who is the current Chief of the Army Staff of India as of May 2019?

Options :

1. General Dalbir Singh Suhag
2. General Bikram Singh
3. General Bipin Rawat
4. General Devraj Anbu

Correct answer: General Bipin Rawat

Q14. Who among the following authored the book ‘Poverty and Un-British Rule in India’?

Options :

1. Raja Ram Mohan Roy
2. Dadabhai Naoroji
3. Bal Gangadhar Tilak
4. Rajagopalachari

Correct answer:  Dadabhai Naoroji

Q15. At NASA’s annual Human Exploration Rover Challenge, a team from ________in India won the 'AIAA Neil Armstrong Best Design Award' in April 2019.

Options :

1. Indian Institute of Technology, Delhi
2. Lovely Professional University, Phagwara
3. Mukesh Patel School of Technology Management and Engineering, Mumbai
4. KIET Group of Institutions, Ghaziabad

Correct answer:  KIET Group of Institutions, Ghaziabad

Q16. According to the Constitution of India, how many members from the Anglo-Indian community can be nominated to the Lok Sabha by the President?

Options :

1. Four
2. Three
3. Five
4. Two

Correct answer:  Two

Q17. As of May 2019, Vidarbha has won _______ Ranji Trophy tournaments.

Options :

1. 2
2. 8
3. 5
4. 3

Correct answer:  2

Q18. Which of the following at 23°30' N divides India into almost two halves?

Options :

1. Tropic of Cancer
2. Prime Meridian
3. Tropic of Capricorn
4. Equator

Correct answer:  Tropic of Cancer

Q19. Name the Nobel Prize winning American economist whose report to the US Congress titled “National Income, 1929-35" paved the way for the calculation of Gross Domestic Product (GDP) as the ultimate measure of a country’s overall welfare.

Options :

1. Simon Kuznets
2. Kenneth Arrow
3. John Maynard Keynes
4. Paul Samuelson

Correct answer: Simon Kuznets

Q20. Who is the author of the famous book 'Kamayani'?

Options :

1. Jaishankar Prasad
2. Maithili Sharan Gupt
3. Mahadevi Verma
4. Sumitranandan Pant

Correct answer: Jaishankar Prasad

Q21. The responsibility of regulating and supervising primary (urban) cooperative banks, which are popularly known as Urban Cooperative Banks (UCBs) is vested with which one of the following?

Options :

1. State Co-operative Banks
2. The Urban Banks Department of the Reserve Bank of India
3. The Department of Non-Banking Supervision of the Reserve Bank of India
4. The Department of Corporate Services of the Reserve Bank of India

Correct answer: The Urban Banks Department of the Reserve Bank of India

Q22. Which one of the following is a Japanese word that meOptions : 'harbour wave',?

Options :

1. Tsunami
2. Gneiss
3. Jishin
4. Volcano

Correct answer:  Tsunami

Q23. In May 2019, __________ became the first judge from the Indian apex court to be appointed to the Supreme Court of Fiji's non-resident panel for a period of three years.

Options :

1. Justice H L Dattu
2. Justice A K Sikri
3. Justice Madan Lokur
4. Justice A K Goel

Correct answer: Justice Madan Lokur

Q24. Who among the following was elected the President of South Africa in May 2019?

Options :

1. Jacob Zuma
2. Cyril Ramaphosa
3. Thabo Mbeki
4. F W de Klerk

Correct answer:  Cyril Ramaphosa

Q25. As a part of SIMBEX-2019, held from 16 to 22 May 2019, Indian naval ships INS Kolkata and INS Shakti participated in the annual bilateral naval exercise between India and ________.

Options :

1. US
2. Russia
3. Singapore
4. Japan

Correct answer: Singapore

Click Here To Download PDF

Printed Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

Study Material for Junior Engineer (Civil / Electrical / Mechanical Engineering) Examination

Study Kit for SSC CGL EXAM

<< Go Back to Main Page

IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL