SSC CHSL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2018 "held on 02 July 2019" Morning Shift (General Awareness)

https://sscportal.in/sites/default/files/SSC-CHSL-LOGO.gif


SSC CHSL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2018 "held on 02 July 2019"

Morning Shift (General Awareness)


Q1. Panchavati, a key part of the Valmiki Ramayana is located in which state of India?

a. Uttarakhand
b. Uttar Pradesh
c. Maharashtra
d. Tamil Nadu

Correct answer: Maharashtra

Q2. Which of the following political parties was NOT an ally of the BJP-led NDA in 2019 Lok Sabha elections?

a. Asom Gana Parishad
b. AIADMK
c. DMK
d. Shiromani Akali Dal

Correct answer: DMK

Q3. In the new Union cabinet of 2019, the portfolio of Micro, Small and Medium Enterprises was allocated to:

a. Ramvilas Paswan
b. Narendra Singh Tomar
c. Sadananda Gowda
d. Nitin Jairam Gadkari

Correct answer: Nitin Jairam Gadkari

Q4. Who among the following was the first Sayyid ruler of Delhi?

a. Muammad Shah
b. Alam Shah
c. Khizr Khan
d. Mubārak Shah

Correct answer: Khizr Khan

Q5 Which of the following metals has an ore named Galena?

a. Lead
b. Nickel
c. Copper
d. Iron

Correct answer: Lead

Q6. On the occasion of 'World No Tobacco Day' on 31 May, which state banned e-cigarettes?

a. Gujarat
b. Rajasthan
c. Assam
d. Uttar Pradesh

Correct answer: Rajasthan

Q7. Who among the following is the author of 'Kamayani', the epic poem that is considered as one of the greatest literary works in Hindi?

a. Mohan Rakesh
b. Premchand
c. Jaishankar Prasad
d. Ramdhari Singh Dinkar

Correct answer: Jaishankar Prasad

Q8. In June 2019, PepsiCo India proposed to invest $70 million to build a food manufacturing plant in:

a. Maharashtra
b. Uttar Pradesh
c. Gujarat
d. Madhya Pradesh

Correct answer: Uttar Pradesh

Q9. In May 2019, the Government of India approved a new scheme which assures minimum monthly pension to all shopkeepers, retail traders and self employed persons after attaining the age of 60 years. How much is the pension amount?

a. 10,000
b. 3,000
c. 7,000
d. 5,000

Correct answer: 3,000

Q10. Which of the following states separates Nepal from Bhutan?

a. Bihar
b. Assam
c. Odisha
d. Sikkim

Correct answer: Sikkim

Q11. Which of the following are the highest-frequency electro magnetic waves?

a. Ultraviolet Rays
b. Microwaves
c. Radio Waves
d. Gamma Rays

Correct answer: Gamma Rays

Q12. Who is the director of the film 'PM Narendra Modi'?

a. Tigmanshu Dhulia
b. Rakeysh Omprakash Mehra
c. Omung Kumar
d. Hansal Mehta

Correct answer: Omung Kumar

Printed Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

Study Material for Junior Engineer (Civil / Electrical / Mechanical Engineering) Examination

Study Kit for SSC CGL EXAM

Q13. Who among the following is the 2019 winner of the $100,000 Nine Dots Prize?

a. Shashi Tharoor
b. Annie Zaidi
c. Chetan Bhagat
d. Arundhati Roy

Correct answer: Annie Zaidi

Q14. Who was the captain of the Indian women's Kabaddi team that won silver at the 2018 Asian Games?

a. Shalini Pathak
b. Ritu Negi
c. Manpreet Kaur
d. Payel Chowdhury

Correct answer: Payel Chowdhury

Q15. Rani-ki-Vav (the Queen’s Stepwell), which is in the UNESCO World Heritage List, is located in:

a. Uttar Pradesh
b. Rajasthan
c. Gujarat
d. Madhya Pradesh

Correct answer: Gujarat

Q16. A region of computer memory where frequently accessed data can be stored for rapid access is called:

a. Cookie
b. Plug-in
c. Token
d. Cache

Correct answer: Cache

Q17. What is the full form of GSTIN in relation to GST?

a. Goods and Services Tax Identification Number
b. Goods and Services Taxation Income Number
c. Goods and Services Tax Information Number
d. Goods and Services Tax Identification Note

Correct answer: Goods and Services Tax Identification Number

Q18. The Bhupen Hazarika Setu, also called Dhola–Sadiya Bridge which connects Assam and _________.

a. Sikkim
b. Arunachal Pradesh
c. West Bengal
d. Meghalaya

Correct answer: Arunachal Pradesh

Q19. Paan Singh Tomar, who was a seven-time national champion, was associated with which of the following sports?

a. Shotput
b. Swimming
c. Steeplechase
d. Hockey

Correct answer: Steeplechase

Q20. During the passage of the Royal Titles Act 1876, the office of the British Prime Minister was occupied by:

a. Arthur Balfour
b. William Ewart Gladstone
c. John Russell
d. Benjamin Disraeli

Correct answer: Benjamin Disraeli

Q21. The joint process of vapourisation and condensation is called:

a. Chromatography
b. Crystallisation
c. Distillation
d. Sublimation

Correct answer: Distillation

Q22. In which year was Google incorporated as a private company?

a. 2000
b. 1998
c. 2002
d. 2005

Correct answer: 1998

Q23. Which of the following states shares the longest boundary with China?

a. Himachal Pradesh
b. Sikkim
c. Arunachal Pradesh
d. Uttarakhand

Correct answer: Arunachal Pradesh

Q24. Who among the following won a silver medal in the equestrian event at the 2018 Asian Games?

a. Rakesh Kumar
b. Ashish Malik
c. Fouaad Mirza
d. Jitender Singh

Correct answer: Fouaad Mirza

Q25. Which of the following terms refers to the running down or payment of a loan in instalments?

a. Credit creation
b. Amortisation
c. Backwardation
d. Discounted cashflow

Correct answer: Amortisation

Click Here To Download PDF

Printed Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

Study Material for Junior Engineer (Civil / Electrical / Mechanical Engineering) Examination

Study Kit for SSC CGL EXAM

<< Go Back to Main Page

IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL