SSC CHSL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2018 "held on 11 JULY 2019" Evening-Shift ( English Language)

https://sscportal.in/sites/default/files/SSC-CHSL-LOGO.gif

SSC CHSL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2018 "held on 11 JULY 2019" Evening-Shift ( English Language)

Q1. Select the most appropriate antonym of the given word.
ROUTINE

Options:

1. different
2. accepted
3. normal
4. regular

Correct Answer: different

Q2. Select the most appropriate synonym of the given word.
CLIMAX

Options:

1. preface
2. culmination
3. prologue
4. epilogue

Correct Answer: culmination

Q3. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.
Our nation can make significant growth but if we all work collectively.

Options:

1. Our nation can
2. make significant growth
3. but if we all
4. work collectively

Correct Answer: but if we all

Q4. Select the word which meOptions: the same as the group of words given.
One who can use both hands efficiently

Options:

1. genius
2. ambidextrous
3. skillful
4. ambivalent

Correct Answer: ambidextrous

Q5. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. In fact, there are about 800 million mobile phone users now.
B. They have been in use in the country for over two decades.
C. Mobile companies are regularly bringing out phones with new features for these users.
D. There are billions of mobile phones in India today.

Options:

1. ABCD
2. ACBD
3. DCAB
4. DBAC

Correct Answer: DBAC

Q6. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.
I will stop to refreshments at the next restaurant on the highway.

Options:

1. at the next restaurant
2. to refreshments
3. on the highway
4. I will stop

Correct Answer: to refreshments

Q7. Select the word which means the same as the group of words given.
People living at the same time

Options:

1. friends
2. contemporaries
3. cosmopolitans
4. comrades

Correct Answer: contemporaries

Q8. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement.
Women in traditional costumes welcoming a foreign dignitaries.

Options:

1. welcome to foreign dignitaries
2. welcomed the foreign dignitaries
3. welcomes the foreigner dignitaries
4. No improvement

Correct Answer: welcomed the foreign dignitaries

Q9. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement.
With each passing day he was going in more trouble.

Options:

1. No improvement
2. he were going to
3. he are getting in
4. he was getting into

 Correct Answer: he was getting into

Q10. Select the most appropriate synonym of the given word.
MANUAL

Options:

1. dictionary
2. thesaurus
3. handbook
4. directory

Correct Answer: handbook

Q11. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. One population lives in the Bwindi National Park in Uganda.
B. Mountain gorillas are some of the most threatened animals on the planet.
C. Only two groups of mountain gorillas remain.
D. The other group lives in the Virunga Mountains.

Options:

1. BDCA
2. ABCD
3. BCAD
4. CDBA

Correct Answer: BCAD

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.
Rivers around the world are (1) ______ with dangerous levels of antibiotics, (2) ______ to a recent study. Concentration of antibiotics in some waterways (3) ______ safety levels by 300 times. Researchers looked at several (4) ______ used antibiotics in rivers flowing (5) ______ 72 countries.

Q12. Select the most appropriate option for blank No. 1

Options:

1. fouled
2. infected
3. contaminated
4. tainted

Correct Answer: contaminated

Printed Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

Study Material for Junior Engineer (Civil / Electrical / Mechanical Engineering) Examination

Study Kit for SSC CGL EXAM

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.
Rivers around the world are (1) ______ with dangerous levels of antibiotics, (2) ______ to a recent study. Concentration of antibiotics in some waterways (3) ______ safety levels by 300 times. Researchers looked at several (4) ______ used antibiotics in rivers flowing (5) ______ 72 countries.

Q13. Select the most appropriate option for blank No. 2

Options:

1. according
2. reported
3. consistent
4. conforming

Correct Answer: according

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.
Rivers around the world are (1) ______ with dangerous levels of antibiotics, (2) ______ to a recent study. Concentration of antibiotics in some waterways (3) ______ safety levels by 300 times. Researchers looked at several (4) ______ used antibiotics in rivers flowing (5) ______ 72 countries.

Q14. Select the most appropriate option for blank No. 3

Options:

1. excels
2. outpaces
3. outgrows
4. exceeds

Correct Answer: exceeds

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.
Rivers around the world are (1) ______ with dangerous levels of antibiotics, (2) ______ to a recent study. Concentration of antibiotics in some waterways (3) ______ safety levels by 300 times. Researchers looked at several (4) ______ used antibiotics in rivers flowing (5) ______ 72 countries.

Q15. Select the most appropriate option for blank No. 4

Options:

1. likely
2. commonly
3. badly
4. unusually

Correct Answer: commonly

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.
Rivers around the world are (1) ______ with dangerous levels of antibiotics, (2) ______ to a recent study. Concentration of antibiotics in some waterways (3) ______ safety levels by 300 times. Researchers looked at several (4) ______ used antibiotics in rivers flowing (5) ______ 72 countries.

Q16. Select the most appropriate option for blank No. 5

Options:

1. below
2. through
3. with
4. above

Correct Answer: through

Q17. Select the most appropriate meaning of the underlined idiom in the given sentence.
She has a good job and a happy family. She has best of both the worlds.

Options:

1. advantages and disadvantages
2. all the advantages
3. a contented family
4. a good career

Correct Answer: all the advantages

Q18 Select the correctly spelt word.

Options:

1. acquasition
2. acquisition
3. acquision
4. acquesition

Correct Answer: acquisition

Q19. Select the most appropriate option to fill in the blank.
The hotel room ______ of odour of leftover food.

Options:

1. smoked
2. reeked
3. flavoured
4. traced

Correct Answer: reeked

Q20. Select the correct indirect form of the given sentence.
The boss said to his employee, "I will be happy if you finish this project by evening."

Options:

1. The boss told his employee he will be happy if he finished this project by evening.
2. The boss told his employee that he would be happy if he finished that project by evening.
3. The boss told his employee that he would be happy if he finishes that project by evening.
4. The boss told his employee that he would be happy if he will finish this project by evening.

Correct Answer: The boss told his employee that he would be happy if he finished that project by evening.

Q21. Select the most appropriate antonym of the given word.
CONCLUSIVE

Options:

1. undeniable
2. clear
3. decisive
4. ambiguous

Correct Answer: ambiguous

Q22. Select the most appropriate option to fill in the blank.
The crisis would ______ damage their reputation.

Options:

1. either
2. farther
3. further
4. neither

Correct Answer: further

Q23. Select the correct passive form of the given sentence.
Everyone should obey traffic regulations.

Options:

1. Traffic regulations are obeyed by everyone.
2. Traffic regulations should be obey by everyone.
3. Traffic regulations will be obeyed by everyone.
4. Traffic regulations should be obeyed by everyone.

Correct Answer: Traffic regulations should be obeyed by everyone.

Q24. Select the most appropriate meaning of the underlined idiom in the given sentence.
I am not thinking of the solution to this problem. I will cross the bridge when I come to it.

Options:

1. let someone else deal with the problem
2. not deal with the problem at all
3. deal with something only when necessary
4. not even think about the problem

Correct Answer: deal with something only when necessary

Q25. Select the correctly spelt word.

Options:

1. counterfeit
2. countorfeit
3. counterfate
4. counterfiet

Correct Answer: counterfeit

Click Here To Download PDF

Printed Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

Study Material for Junior Engineer (Civil / Electrical / Mechanical Engineering) Examination

Study Kit for SSC CGL EXAM

<< Go Back to Main Page


IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL