SSC CHSL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2018 "held on 10 JULY 2019" Evening Shift (English Language)

https://sscportal.in/sites/default/files/SSC-CHSL-LOGO.gif


SSC CHSL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2018 "held on 10 JULY 2019"

Evening Shift (English Language)

Q1. Select the most appropriate option to fill in the blank.
The Prime Minister was ______ a ceremonial welcome.

Options :

1. expected
2. initiated
3. extended
4. invited

Correct answer : extended

Q2. Identify the segment in the sentence, which contains the grammatical error.
Very little metals are as precious as gold.

Options :

1. metals are
2. Very little
3. as precious
4. as gold

Correct answer : Very little

Q3. Select the correctly spelt word.

Options :

1. contrapsion
2. cunstruction
3. controversy
4. controdiction

Correct answer : controversy

Q4. Select the word which meOptions : the same as the group of words given.
The original inhabitants of a country

Options :

1. residents
2. aborigines
3. immigrants
4. slaves

Correct answer : aborigines

Q5. Select the alternative that will improve the underlined part of the sentence in case there is no improvement select No improvement.
The crowd wave feverishly when they saw their leader.

Options :

1. wave well
2. waved frantically
3. No improvement
4. waving hard

Correct answer : waved frantically

Q6. Select the correctly spelt word.

Options :

1. necessary
2. necassery
3. nesessary
4. necessery

Correct answer : necessary

Q7. Select the word which meOptions : the same as the group of words given.
One who treats skin diseases

Options :

1. radiologist
2. geologist
3. dermatologist
4. cardiologist

Correct answer : dermatologist

Q8. Select the most appropriate synonym of the given word.
WARY

Options :

1. inattentive
2. alert
3. rash
4. lax

Correct answer : alert

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

The two men bowed to one (1) ______ and parted. D'Artagnan found himself in a difficult (2) ______ . He was going to have to (3) ______ three duels in a (4) ______ of three hours. He thought, "If they kill me, (5) ______ I shall be killed by a Musketeer.

Q9. Select the most appropriate option to fill blank no. 1

Options :

1. self
2. each
3. other
4. another

Correct answer : another

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

The two men bowed to one (1) ______ and parted. D'Artagnan found himself in a difficult (2) ______ . He was going to have to (3) ______ three duels in a (4) ______ of three hours. He thought, "If they kill me, (5) ______ I shall be killed by a Musketeer.

Q10. Select the most appropriate option to fill blank no. 2

Options :

1. situation
2. location
3. relation
4. station

Correct answer : situation

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

The two men bowed to one (1) ______ and parted. D'Artagnan found himself in a difficult (2) ______ . He was going to have to (3) ______ three duels in a (4) ______ of three hours. He thought, "If they kill me, (5) ______ I shall be killed by a Musketeer.

Q11. Select the most appropriate option to fill blank no. 3

Options :

1. fight
2. fix
3. figure out
4. think out

Correct answer : fight

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

The two men bowed to one (1) ______ and parted. D'Artagnan found himself in a difficult (2) ______ . He was going to have to (3) ______ three duels in a (4) ______ of three hours. He thought, "If they kill me, (5) ______ I shall be killed by a Musketeer.

Q12. Select the most appropriate option to fill blank no. 4

Options :

1. gap
2. matter
3. place
4. time

Correct answer : matter

Printed Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

Study Material for Junior Engineer (Civil / Electrical / Mechanical Engineering) Examination

Study Kit for SSC CGL EXAM

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

The two men bowed to one (1) ______ and parted. D'Artagnan found himself in a difficult (2) ______ . He was going to have to (3) ______ three duels in a (4) ______ of three hours. He thought, "If they kill me, (5) ______ I shall be killed by a Musketeer.

Q13. Select the most appropriate option to fill blank no. 5

Options :

1. even though
2. at least
3. least
4. maximum

Correct answer : at least

Q14. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. Then she does some gardening.
B. Finally before her mid morning nap, she eats a light breakfast.
C. My grandmother is an active eighty year old.
D. She begins her morning with meditation.

Options :

1. DCBA
2. CDBA
3. CDAB
4. CABD

Correct answer : CDAB

Q15. Select the alternative that will improve the underlined part of the sentence in case there is no improvement select No improvement.
I experienced excruciating pain when the hammer fell on my foot.

Options :

1. strong pains
2. No improvement
3. exciting pain
4. affable paining

Correct answer : No improvement

Q16. Select the most appropriate antonym of the given word.
POROUS

Options :

1. permeable
2. absorbent
3. spongy
4. impermeable

Correct answer : impermeable

Q17. Choose the option that is the passive form of the sentence.
The chief guest gave prizes to the children.

Options :

1. The children were given prizes by the chief guest.
2. The children were being given prizes by the chief guest.
3. The children was given prizes by the chief guest.
4. The children are given prizes by the chief guest.

Correct answer : The children were given prizes by the chief guest.

Q18. Select the most appropriate antonym of the given word.
AMASS

Options :

1. horde
2. distribute
3. heap
4. collect

Correct answer : distribute

Q19. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. Yes, first get us some fresh juice and some sandwiches.
B. May I take your order?
C. Not now, maybe a little later.
D. Sure. Would you like some coffee too?

Options :

1. CDBA
2. BADC
3. ABCD
4. BCDA

Correct answer : BADC

Q20. Select the most appropriate meaning of the underlined idiom in the given sentence.
My aunt who orders every one around is a pain in the neck.

Options :

1. curious
2. short tempered
3. argumentative
4. irritating

Correct answer : irritating

Q21. Select the most appropriate option to fill in the blank.
The employees of our company are not ______ of their freedom.

Options :

1. deprived
2. dissipated
3. denied
4. deployed

Correct answer : deprived

Q22. Choose the option that is the indirect form of the sentence.
A new student said to me, "Where is the Principal's office?"

Options :

1. A new student asked me where is the Principal's office.
2. A new student asked me where the Principal's office is.
3. A new student asked me where the Principal's office was.
4. A new student said to me where the Principal's office was.

Correct answer : A new student asked me where the Principal's office was.

Q23. Identify the segment in the sentence, which contains the grammatical error.
My grandmother has been lives in Shimla since her childhood days.

Options :

1. My grandmother
2. has been lives
3. her childhood days
4. in Shimla since

Correct answer : has been lives

Q24. Select the most appropriate synonym of the given word.
RECEDE

Options :

1. wane
2. intensify
3. increase
4. waver

Correct answer : wane

Q25. Select the most appropriate meaning of the underlined idiom in the given sentence.
Please come to the point, don't beat around the bush.

Options :

1. avoid the topic
2. accept defeat
3. hide behind a bush
4. make excuses

Correct answer : avoid the topic

Click Here To Download PDF

Printed Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

Study Material for Junior Engineer (Civil / Electrical / Mechanical Engineering) Examination

Study Kit for SSC CGL EXAM

<< Go Back to Main Page

IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL