SSC CHSL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2018 "held on 09 July 2019" Morning Shift (English Language)

https://sscportal.in/sites/default/files/SSC-CHSL-LOGO.gif

SSC CHSL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2018 "held on 09 July 2019" Morning Shift (English Language)

Q1. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement.
We have been waiting to watch this movie since we first read its review.

Options:

1. We has been waiting
2. We have being waiting
3. No improvement.
4. We are been waiting

Correct Answer: No improvement.

Q2. Identify the segment in the sentence which contains the grammatical error.
With this heat wave on, we are having a terrible weather.

Options:

1. With this
2. heat wave on
3. a terrible weather
4. we are having

Correct Answer: a terrible weather

Q3. Select the most appropriate synonym of the given word.
QUEST

Options:

1. destination
2. route
3. path
4. search

Correct Answer: search

Comprehension:

In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.
Students of marketing know that the term Unique Selling Proposition, or USP was developed in the 1940s in the United States. USP is (1) ______ as the true value (2) ______ a firm. At the core of (3) ______ successful business, there is (4) ______ a value proposition, something (5) ______ promoters and the managers are proud of.

Q4. Select the most appropriate option to fill in blank No.1.

Options:

1. regarded
2. reviewed
3. repeated
4. referred

Correct Answer: regarded

Comprehension:

In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.
Students of marketing know that the term Unique Selling Proposition, or USP was developed in the 1940s in the United States. USP is (1) ______ as the true value (2) ______ a firm. At the core of (3) ______ successful business, there is (4) ______ a value proposition, something (5) ______ promoters and the managers are proud of.

Q5. Select the most appropriate option to fill in blank No.2.

Options:

1. of
2. on
3. by
4. from

Correct Answer: of

Comprehension:

In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.
Students of marketing know that the term Unique Selling Proposition, or USP was developed in the 1940s in the United States. USP is (1) ______ as the true value (2) ______ a firm. At the core of (3) ______ successful business, there is (4) ______ a value proposition, something (5) ______ promoters and the managers are proud of.

Q6. Select the most appropriate option to fill in blank No.3.

Options:

1. only
2. large
3. every
4. sole

Correct Answer: every

Comprehension:

In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.
Students of marketing know that the term Unique Selling Proposition, or USP was developed in the 1940s in the United States. USP is (1) ______ as the true value (2) ______ a firm. At the core of (3) ______ successful business, there is (4) ______ a value proposition, something (5) ______ promoters and the managers are proud of.

Q7. Select the most appropriate option to fill in blank No.4.

Options:

1. one
2. ready
3. even
4. always

Correct Answer: always

Comprehension:

In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.
Students of marketing know that the term Unique Selling Proposition, or USP was developed in the 1940s in the United States. USP is (1) ______ as the true value (2) ______ a firm. At the core of (3) ______ successful business, there is (4) ______ a value proposition, something (5) ______ promoters and the managers are proud of.

Q8. Select the most appropriate option to fill in blank No.5.

Options:

1. those
2. the
3. there
4. this

Correct Answer: the

Q9. Select the most appropriate antonym of the given word.
ARROGANT

Options:

1. bold
2. uncouth
3. humble
4. rough

Correct Answer: humble

Q10. Select the most appropriate synonym of the given word.
ORTHODOX

Options:

1. habitual
2. civilized
3. deliberate
4. traditional

Correct Answer: traditional

Q11. Select the correct passive form of the given sentence.
They will complete the painting in a week's time.

Options:

1. The painting is completed in a week's time.
2. The painting was completed in a week's time.
3. The painting had been completed in a week's time.
4. The painting will be completed in a week's time.

Correct Answer: The painting will be completed in a week's time.

Q12. Identify the segment in the sentence which contains the grammatical error.
As you know that I always like to have ice-cream after my dinner.

Options:

1. As you know that
2. after my dinner
3. I always like
4. to have ice-cream

Correct Answer: As you know that

Printed Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

Study Material for Junior Engineer (Civil / Electrical / Mechanical Engineering) Examination

Study Kit for SSC CGL EXAM

Q13. Select the most appropriate antonym of the given word.
ADVANCE

Options:

1. move
2. progress
3. shift
4. retreat

Correct Answer: retreat

Q14. Select the correctly spelt word

Options:

1. reiceit
2. reeciet
3. receipt
4. reciept

Correct Answer: receipt

Q15. Select the most appropriate word to fill in the blank.
The annual wholesale price index jumped to its highest level last month posing a fresh ______ for policy makers to remain watchful on the price front.

Options:

1. challenge
2. check
3. choice
4. chain

Correct Answer: challenge

Q16. Select the most appropriate meaning of the given idiom
at arm's length

Options:

1. avoiding too much closeness
2. checking the length of fabric
3. using one's arm to measure length
4. as close as one can touch

Correct Answer: avoiding too much closeness

Q17. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement.
I'm afraid I am not knowing how to swim so I can't join you all that day.

Options:

1. No improvement.
2. I'm afraid I is not knowing
3. I'm afraid I do not know
4. I are afraid I be not knowing

Correct Answer: I'm afraid I do not know

Q18. Select the most appropriate word to fill in the blank.
The airline had earlier ______ payment only to those in the high-income bracket but now salaries have dried up for everyone.

Options:

1. deployed
2. deferred
3. decided
4. demanded

Correct Answer: deferred

Q19. Select the correctly spelt word

Options:

1. acknoledgement
2. accoustomed
3. achievement
4. accreditted

Correct Answer: achievement

Q20. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. The woman is wearing an evening dress and heavy make up, which is now smeared across her cheeks.
B. But, who is she, and how did she get there?
C. It's seven in the morning and the Bantrys wake to find the body of a young woman in their library.
D. The respectable Bantrys invite Miss Marple to solve the mystery before tongues start to wag.

Options:

1. BACD
2. CABD
3. CDBA
4. DCBA

Correct Answer: CABD

Q21. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. For them, it's like a magic carpet, their version of a car.
B. All kids want to be older, so from an early age they imitate their parents or siblings.
C. While cycling they imagine they are doing adult things or being adults.
D. Bikes offer them a chance to be independent.

Options:

1. BACD
2. ADCB
3. BDAC
4. DCBA

Correct Answer: BDAC

Q22. Select the most appropriate word for the given group of words.
A word formed from the initial letters of other words and pronounced as a word

Options:

1. epitome
2. precise
3. acronym
4. ellipsis

Correct Answer: acronym

Q23. Select the correct indirect form of the given sentence.
The interviewer asked Ashok, "Why did you leave that job last month?"

Options:

1. The interviewer asked Ashok why he had left that job the previous month.
2. The interviewer asked Ashok why you have left that job the previous month.
3. The interviewer asked Ashok that why did he leave that job the previous month.
4. The interviewer asked Ashok that why he leave that job the last month.

Correct Answer: The interviewer asked Ashok why he had left that job the previous month.

Q24. Select the most appropriate word for the given group of words.
a short statement of a general truth or rule of conduct

Options:

1. instance
2. maxim
3. parable
4. illustration

Correct Answer: maxim

Q25. Select the most appropriate meaning of the given idiom  acid test

Options:

1. proof that an attack has been made
2. a test that shows how to harm someone
3. a malicious way of taking revenge
4. definitive proof of truth or falsehood

Correct Answer: definitive proof of truth or falsehood

Click Here To Download PDF

Printed Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

Study Material for Junior Engineer (Civil / Electrical / Mechanical Engineering) Examination

Study Kit for SSC CGL EXAM

<< Go Back to Main Page

IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL