SSC CHSL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2018 "held on 09 JULY 2019" Evening-Shift ( English Language)

https://sscportal.in/sites/default/files/SSC-CHSL-LOGO.gif


SSC CHSL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2018 "held on 09 JULY 2019"

Evening-Shift ( English Language)


Q1. Select the most appropriate meaning of the given idiom
draw a blank

Options :

1. be happy about something
2. be lucky in a game
3. be unable to sketch
4. be unsuccessful

Correct answer:  be unsuccessful

Q2. Select the most appropriate word for the given group of words
The statistical study of the population

Options :

1. psychology
2. demography
3. anthropology
4. sociology

Correct answer: demography

Q3. Select the correct passive form of the given sentence.
They will not allow mobile phones in the examination hall.

Options :

1. Mobile phones are not being allowed in the examination hall.
2. Mobile phones were not allowed in the examination hall.
3. Mobile phones are not allowed in the examination hall.
4. Mobile phones will not be allowed in the examination hall.

Correct answer: Mobile phones will not be allowed in the examination hall.

Q4. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement.
If I does not pay my post-paid mobile bill by tomorrow I will probably have to pay a fine.

Options :

1. If I do not pay
2. No improvement
3. If I had not paid
4. If I has not paid

Correct answer:   If I do not pay

Q5. Select the most appropriate word to fill in the blank.
It is not ______ of language that makes one an ineffective speaker; it is the dearth of ideas.

Options :

1. difficulty
2. poverty
3. complexity
4. intricacy

Correct answer: poverty

Q6. Select the correctly spelt word.

Options :

1. terbulence
2. turbulense
3. turbulance
4. turbulence

Correct answer:  turbulence

Q7. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. Today, man is master of the world and he makes the animals do what he likes.
B. Others he eats; and those like the lion and the tiger, he shoots for pleasure.
C. Early man, when he first came, must have been surrounded by many huge animals, and he must have lived in fear of them.
D. Some he tames like the horse, the cow, the elephant, the dog, the cat and so many others.

Options :

1. CBDA
2. ACBD
3. CADB
4. BCDA

Correct answer:  CADB

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

After a lesson on negative sentences, a pupil tells his teacher, "I ain't got no pencils." She corrects him immediately saying, "The correct way to say (1) ______ is, "I don't have any pencils". "We don't (2) ______ any pencils." "He (3) ______ have any pencils. They don't have any pencils. (4) ______ you understand?" asks the teacher. "No," the boy Options :wers, astonished. "(5) ______ happened to all the pencils?"

Q8. Select the most appropriate option to fill in blank No.1.

Options :

1. it
2. them
3. those
4. which

Correct answer:  it

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

After a lesson on negative sentences, a pupil tells his teacher, "I ain't got no pencils." She corrects him immediately saying, "The correct way to say (1) ______ is, "I don't have any pencils". "We don't (2) ______ any pencils." "He (3) ______ have any pencils. They don't have any pencils. (4) ______ you understand?" asks the teacher. "No," the boy Options :wers, astonished. "(5) ______ happened to all the pencils?"

Q9. Select the most appropriate option to fill in blank No.2.

Options :

1. having
2. has
3. had
4. have

Correct answer:  have

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

After a lesson on negative sentences, a pupil tells his teacher, "I ain't got no pencils." She corrects him immediately saying, "The correct way to say (1) ______ is, "I don't have any pencils". "We don't (2) ______ any pencils." "He (3) ______ have any pencils. They don't have any pencils. (4) ______ you understand?" asks the teacher. "No," the boy Options :wers, astonished. "(5) ______ happened to all the pencils?"

Q10. Select the most appropriate option to fill in blank No.3.

Options :

1. doesn't
2. don't
3. do
4. does

Correct answer:  doesn't

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

After a lesson on negative sentences, a pupil tells his teacher, "I ain't got no pencils." She corrects him immediately saying, "The correct way to say (1) ______ is, "I don't have any pencils". "We don't (2) ______ any pencils." "He (3) ______ have any pencils. They don't have any pencils. (4) ______ you understand?" asks the teacher. "No," the boy Options :wers, astonished. "(5) ______ happened to all the pencils?"

Q11. Select the most appropriate option to fill in blank No.4.

Options :

1. Do
2. Does
3. Doesn't
4. Have

Correct answer:  Do

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

After a lesson on negative sentences, a pupil tells his teacher, "I ain't got no pencils." She corrects him immediately saying, "The correct way to say (1) ______ is, "I don't have any pencils". "We don't (2) ______ any pencils." "He (3) ______ have any pencils. They don't have any pencils. (4) ______ you understand?" asks the teacher. "No," the boy Options :wers, astonished. "(5) ______ happened to all the pencils?"

Q12. Select the most appropriate option to fill in blank No.5.

Options :

1. How
2. Which
3. Where
4. What

Correct answer:  What

Printed Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

Study Material for Junior Engineer (Civil / Electrical / Mechanical Engineering) Examination

Study Kit for SSC CGL EXAM

Q13. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. But now that his father had asked him to fetch some cheroots, he would have to pass by the high school to reach the shop.
B. The teachers and students would all be there, and he was ashamed of being seen outdoors.
C. Of late Krishna had confined himself to the four walls of the house.
D. Wondering how to get past the school unnoticed, he slowly ventured out.

Options :

1. DACB
2. CBDA
3. ACBD
4. CABD

Correct answer: CABD

Q14. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement.
The express bus generally stops at only the major towns on the route.

Options :

1. generally stop in only the major towns
2. No improvement
3. generally stopping on only the major towns
4. generally stopped from only the major towns

Correct answer:  No improvement

Q15. Select the most appropriate word for the given group of words
A person who is skilled at writing beautifully

Options :

1. painter
2. cartoonist
3. artist
4. calligrapher

Correct answer: calligrapher

Q16. Select the correct indirect form of the given sentence.
The doctor told his patient, "Continue the same course of medicines for the next week."

Options :

1. The doctor told his patient to continued the same course of medicines in the next week.
2. The doctor told his patient for continuing the same course of medicines for the next week.
3. The doctor told his patient that he may continue the same course of medicines in the following week.
4. The doctor told his patient to continue the same course of medicines for the following week.

Correct answer:  The doctor told his patient to continue the same course of medicines for the following week.

Q17. Select the most appropriate meaning of the given idiom
late in the day

Options :

1. too delayed to be of any use
2. too ripe to eat
3. too dark to see anything
4. too old to work

Correct answer:  too delayed to be of any use

Q18. Select the most appropriate antonym of the given word.
CHRONIC

Options :

1. infrequent
2. regular
3. routine
4. continuing

Correct answer: infrequent

Q19. Select the most appropriate synonym of the given word.
FLEETING

Options :

1. complete
2. lasting
3. momentary
4. ready

Correct answer:  momentary

Q20. Identify the segment in the sentence which contains the grammatical error.
The two states frequently has differences over the use of the river water especially during the summer months.

Options :

1. has differences
2. especially during the summer months
3. over the use of the river water
4. The two states frequently

Correct answer:  has differences

Q21. Select the most appropriate antonym of the given word.
MENTAL

Options :

1. strength
2. physical
3. brainy
4. ability

Correct answer:  physical

Q22. Select the most appropriate synonym of the given word.
ANOMALOUS

Options :

1. indirect
2. peculiar
3. unhealthy
4. common

Correct answer:  peculiar

Q23. Select the wrongly spelt word.

Options :

1. triangulation
2. resentment
3. comencement
4. continuation

Correct answer:  comencement

Q24. Select the most appropriate word to fill in the blank.
The Chairman advised them to build a bridge between the two companies using ______ and compromise.

Options :

1. competition
2. negotiation
3. control
4. strength

Correct answer: negotiation

Q25. Identify the segment in the sentence which contains the grammatical error.
The childrens are fond of climbing the mango tree in the garden.

Options :

1. The childrens
2. climbing the mango tree
3. in the garden
4. are fond of

Correct answer:  The childrens

Click Here To Download PDF

Printed Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

Study Material for Junior Engineer (Civil / Electrical / Mechanical Engineering) Examination

Study Kit for SSC CGL EXAM

<< Go Back to Main Page


IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL