SSC CHSL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2018 "held on 08 July 2019" Evening Shift (English Language)

https://sscportal.in/sites/default/files/SSC-CHSL-LOGO.gif


SSC CHSL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2018 "held on 08 July 2019"

Evening Shift (English Language)


Q1. Select the most appropriate word for the group of words.
people who enjoy social company

Options:

1. gorgeous
2. gregarious
3. unanimous
4. herbivorous

Correct answer: gregarious

Q2. Identify the segment which contains the grammatical error.
Great many students who are good at other subjects perform poorly in English.

Options:

1. perform poorly
2. Great many students
3. who are good at
4. in English

Correct answer: perform poorly

Q3. Select the most appropriate meaning of the given idiom.
Through thick and thin

Options:

1. passing through a thick forest
2. support under all circumstances
3. to be scared of small dangers
4. to be hard-hearted in times of loss

Correct answer: support under all circumstances

Q4. Identify the segment which contains the grammatical error.
Climate change are a greatest threat facing our planet which needs our immediate attention.

Options:

1. are a greatest
2. which needs
3. our immediate attention
4. facing our planet

Correct answer: are a greatest

Q5. Fill in the blank with the most appropriate word.
We must not lose heart in times of ______ .

Options:

1. inactivity
2. adversity
3. deformity
4. diversity

Correct answer: adversity

Q6. Select the most appropriate synonym of the given word.
DISCOVER

Options:

1. hide
2. neglect
3. find
4. ignore

Correct answer: find

Q7. Select the most appropriate antonym of the given word.
RETALIATION

Options:

1. retribution
2. retrospection
3. regression
4. reconciliation

Correct answer: reconciliation

Q8. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. Till quite recently the trend was to go to the west that offered advanced medical facilities.
B. This is because it has on offer the highest level of services, facilities and professional skills.
C. But over the last decade the trend has reversed and India is being chosen for medical tourism.
D. Today, it is not uncommon to travel to a foreign country for medical treatment.

Options:

1. CBDA
2. ABCD
3. BCDA
4. DACB

Correct answer: DACB

Q9. Select the most appropriate indirect form of the given sentence.
She said to you, "I have a thousand rupees in my purse now."

Options:

1. She told me that she had a thousand rupees in her purse now.
2. She said you that she have a thousand rupees in my purse then.
3. She told you that she has a thousand rupees in my purse now.
4. She told you that she had a thousand rupees in her purse then.

Correct answer: She told you that she had a thousand rupees in her purse then

Q10. Select the most appropriate meaning of the given idiom.
Rule the roost

Options:

1. to blindly follow others
2. to frequently pick a quarrel
3. to be prosperous but generous
4. to make all the decisions

Correct answer: to make all the decisions

Q11. Select the wrongly spelt word.

Options:

1. value
2. vehical
3. beggar
4. eager

Correct answer: vehical

Q12. Select the correctly spelt word.

Options:

1. genwin
2. genune
3. genuin
4. genuine

Correct answer: genuine

Printed Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

Study Material for Junior Engineer (Civil / Electrical / Mechanical Engineering) Examination

Study Kit for SSC CGL EXAM

Q13. Identify the most appropriate option to substitute the underlined segment. If no substitution is required, select No substitution.
This was an only the mistake he made.

Options:

1. No substitution
2. only the mistake
3. the only mistake
4. the mistake only

Correct answer: the only mistake

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Each child deserves love and care. The child who is (1) ______ for what he is even if he is slow or (2) ______, will grow with confidence in himself. He will (3) ______ the ability to make the best use of the (4) ______ which come his way and make light of any (5) ______ that may pose difficulties in his path.

SubQuestion No : 14
Q14. Select the most appropriate option to fill in blank number 1

Options:

1. rebuked
2. thanked
3. jeered
4. appreciated

Correct answer: appreciated

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Each child deserves love and care. The child who is (1) ______ for what he is even if he is slow or (2) ______, will grow with confidence in himself. He will (3) ______ the ability to make the best use of the (4) ______ which come his way and make light of any (5) ______ that may pose difficulties in his path.

SubQuestion No : 15
Q15. Select the most appropriate option to fill in blank number 2

Options:

1. clever
2. courteous
3. capable
4. clumsy

Correct answer: clumsy

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Each child deserves love and care. The child who is (1) ______ for what he is even if he is slow or (2) ______, will grow with confidence in himself. He will (3) ______ the ability to make the best use of the (4) ______ which come his way and make light of any (5) ______ that may pose difficulties in his path.

SubQuestion No : 16
Q16. Select the most appropriate option to fill in blank number 3

Options:

1. maintain
2. consider
3. develop
4. conceal

Correct answer: develop

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Each child deserves love and care. The child who is (1) ______ for what he is even if he is slow or (2) ______, will grow with confidence in himself. He will (3) ______ the ability to make the best use of the (4) ______ which come his way and make light of any (5) ______ that may pose difficulties in his path.

SubQuestion No : 17
Q17. Select the most appropriate option to fill in blank number 4

Options:

1. dreams
2. favours
3. opportunities
4. threats

Correct answer: opportunities

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Each child deserves love and care. The child who is (1) ______ for what he is even if he is slow or (2) ______, will grow with confidence in himself. He will (3) ______ the ability to make the best use of the (4) ______ which come his way and make light of any (5) ______ that may pose difficulties in his path.

SubQuestion No : 18
Q18. Select the most appropriate option to fill in blank number 5

Options:

1. consequences
2. intrusions
3. prohibitions
4. handicaps

Correct answer: intrusions

Q19. Select the most appropriate synonym of the given word.
IGNOMINIOUS

Options:

1. innocuous
2. disgraceful
3. wonderful
4. generous

Correct answer: disgraceful

Q20. Select the most appropriate passive form of the given sentence.
Please lock the door.

Options:

1. The door should kindly being locked.
2. You are requested to lock the door.
3. You are being ordered to lock the door.
4. Please let the door be lock.

Correct answer:  You are requested to lock the door.

Q21. Fill in the blank with the most appropriate word.
The landlord is very ______ about cleanliness and finds fault with all his tenants.

Options:

1. fabulous
2. ominous
3. fastidious
4. pompous

Correct answer: fastidious

Q22. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. This kindness converted his street into a neighbourhood.
B. He and his wife were always ready to lend a helping hand.
C. Mohan was an ideal neighbour in every way.
D. Whether it was lending tools or watering fields, the couple embodied neighbourly kindness.

Options:

1. CBDA
2. CDAB
3. BDAC
4. DBCA

Correct answer: CBDA

Q23. Select the most appropriate antonym of the given word.
LOYALTY

Options: 

1. treason
2. fidelity
3. faith
4. trust

Correct answer:  treason

Q24. Select the most appropriate word for the group of words.
One who eats too much

Options:

1. obese
2. glutton
3. corpulent
4. overweight

Correct answer: glutton

Q25. Identify the most appropriate option to substitute the underlined segment. If no substitution is required, select No substitution.
He is a good singer of the two.

Options:

1. the best singer
2. the good singer
3. No substitution
4. the better singer

Correct answer: the better singer

Click Here To Download PDF

Printed Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

Study Material for Junior Engineer (Civil / Electrical / Mechanical Engineering) Examination

Study Kit for SSC CGL EXAM

<< Go Back to Main Page

IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL