SSC CHSL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2018 "held on 05 July 2019" Evening Shift (English Language)

https://sscportal.in/sites/default/files/SSC-CHSL-LOGO.gif


SSC CHSL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2018 "held on 05 July 2019"

Evening Shift (English Language)


Q1. Select the most appropriate synonym of the given word.
REPRIMAND

Options:

1. eradicate
2. reproach
3. reward
4. applaud

Correct Answer: reproach

Q2. Select the most appropriate synonym of the given word.
SORDID

Options:

1. pure
2. solid
3. dirty
4. clean

Correct Answer: dirty

Q3. Identify the most appropriate option to substitute the underlined segment. If no substitution is required, select No substitution.
I have a terrible cold during several days now.

Options:

1. have had a terrible cold for
2. had a terrible cold since
3. am having a terrible cold during
4. No substitution

Correct Answer: have had a terrible cold for

Q4. Select the wrongly spelt word.

Options:

1. accelarate
2. accomplice
3. accommodate
4. accumulate

Correct Answer: accelarate

Q5. Select the most appropriate meaning of the given idiom.
Face the music

Options:

1. get appreciation
2. enjoy the harmony
3. face the enemy
4. face the criticism

Correct Answer: face the criticism

Q6. Identify the most appropriate option to substitute the underlined segment. If no substitution is required, select No substitution.
The shoebill stork can be recognise from its long legs and broad wings.

Options:

1. recognising from it's
2. No substitution
3. recognised by its
4. recognise through it's

Correct Answer: recognised by its

Q7. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. Her father had been stuck in an elevator for six hours.
B. Esha had heard from her parents about a blackout caused by a sudden storm.
C. She had to grope in the dark and cook by the candlelight.
D. Her mother's story had been quite different from his.

Options:

1. BADC
2. CADB
3. ADCB
4. BDCA

Correct Answer: BADC

Q8. Identify the segment which contains the grammatical error.
Each of the pictures have been signed by the football star.

Options:

1. signed by
2. the pictures
3. have been
4. Each of

Correct Answer: have been

Q9. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. They used thin twigs called chew sticks as tooth cleaners.
B. The fuzzy end was rubbed against the teeth to keep them clean.
C. These sticks were fuzzy at one end.
D. How did people clean their teeth before the toothbrush was invented?

Options:

1. ACBD
2. DBCA
3. BCAD
4. DACB

Correct Answer: DACB

Q10. Identify the segment which contains the grammatical error.
It was a windy autumn day and leaves were fallen rapidly from the trees.

Options:

1. It was a
2. leaves were fallen
3. windy autumn day
4. rapidly from trees

Correct Answer: leaves were fallen

Q11. Select the most appropriate antonym of the given word.
MISERY

Options:

1. dearth
2. censure
3. poverty
4. bliss

Correct Answer: bliss

Q12. Select the most appropriate passive form of the given sentence.
The store manager caught the teenager shoplifting.

Options:

1. The teenager was caught shoplifting by the store manager.
2. The teenager is caught shoplifting by the store manager.
3. The store manager is caught shoplifting by the teenager.
4. The teenager has been caught shoplifting by the store manager.

Correct Answer: The teenager was caught shoplifting by the store manager.

Printed Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

Study Material for Junior Engineer (Civil / Electrical / Mechanical Engineering) Examination

Study Kit for SSC CGL EXAM

Q13. Select the correctly spelt word.

Options:

1. gaiety
2. gaity
3. gayety
4. gaeity

Correct Answer: gaiety

Q14. Select the most appropriate meaning of the given idiom.
Have one's hands full

Options:

1. to be very rich
2. to be very generous
3. to be very busy
4. to be very clumsy

Correct Answer: to be very busy

Q15. Select the most appropriate word for the group of words.
One who is indifferent to pleasure or pain

Options:

1. brave
2. temperate
3. stoic
4. wise

Correct Answer: stoic

Q16. Fill in the blank with the most appropriate word.
The entrepreneur is looking for an ______ to fund his project.

Options:

1. investor
2. inspector
3. invigilator
4. aviator

Correct Answer: investor

Q17. Select the most appropriate word for the group of words.
A previous case that might serve as an example or guide in subsequent situations

Options:

1. precedent
2. president
3. predecessor
4. precursor

Correct Answer: precedent

Q18. Fill in the blank with the most appropriate word.
The soldiers planned to attack at a precise hour so they ______ their watches.

Options:

1. synchronized
2. exchanged
3. assessed
4. restored

Correct Answer: synchronized

Q19. Select the most appropriate indirect form of the given sentence.
My grandmother said, "I bore six children."

Options:

1. My grandmother told that she had bore six children.
2. My grandmother said she bore six children.
3. My grandmother said that she has born six children.
4. My grandmother said that she had borne six children.

Correct Answer: My grandmother said that she had borne six children.

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

My grandmother is the genealogist of the family. She (1) ______ records of births, deaths, marriages and divorces. She takes the job (2) ______ seriously. She sends (3) ______ to the family whenever something noteworthy (4) ______. We recently had a bulletin about the (5) ______ of a relative who bequeathed his antique furniture to his descendants.
SubQuestion No : 20

Q20. Select the most appropriate option to fill in blank number 1

Options:

1. spreads
2. promotes
3. produces
4. maintains

Correct Answer: maintains

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

My grandmother is the genealogist of the family. She (1) ______ records of births, deaths, marriages and divorces. She takes the job (2) ______ seriously. She sends (3) ______ to the family whenever something noteworthy (4) ______. We recently had a bulletin about the (5) ______ of a relative who bequeathed his antique furniture to his descendants.
SubQuestion No : 21

Q21. Select the most appropriate option to fill in blank number 2

Options:

1. quite
2. quick
3. quit
4. quiet

Correct Answer: quite

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

My grandmother is the genealogist of the family. She (1) ______ records of births, deaths, marriages and divorces. She takes the job (2) ______ seriously. She sends (3) ______ to the family whenever something noteworthy (4) ______. We recently had a bulletin about the (5) ______ of a relative who bequeathed his antique furniture to his descendants.
SubQuestion No : 22

Q22. Select the most appropriate option to fill in blank number 3

Options:

1. advertisements
2. notices
3. messages
4. brochures

Correct Answer: messages

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

My grandmother is the genealogist of the family. She (1) ______ records of births, deaths, marriages and divorces. She takes the job (2) ______ seriously. She sends (3) ______ to the family whenever something noteworthy (4) ______. We recently had a bulletin about the (5) ______ of a relative who bequeathed his antique furniture to his descendants.
SubQuestion No : 23

Q23. Select the most appropriate option to fill in blank number 4

Options:

1. occurs
2. passes
3. exists
4. obtains

Correct Answer: occurs

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

My grandmother is the genealogist of the family. She (1) ______ records of births, deaths, marriages and divorces. She takes the job (2) ______ seriously. She sends (3) ______ to the family whenever something noteworthy (4) ______. We recently had a bulletin about the (5) ______ of a relative who bequeathed his antique furniture to his descendants.
SubQuestion No : 24

Q24. Select the most appropriate option to fill in blank number 5

Options:

1. destruction
2. demolition
3. demise
4. damage

Correct Answer:demise

Q25. Select the most appropriate antonym of the given word.
FEROCIOUS

Options:

1. fierce
2. cunning
3. gentle
4. prudent

Correct Answer:gentle

Click Here To Download PDF

Printed Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

Study Material for Junior Engineer (Civil / Electrical / Mechanical Engineering) Examination

Study Kit for SSC CGL EXAM

<< Go Back to Main Page

IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL