SSC CHSL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2018 "held on 04 July 2019" Evening Shift (English Language)

https://sscportal.in/sites/default/files/SSC-CHSL-LOGO.gif


SSC CHSL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2018 "held on 04 July 2019"

Evening Shift (English Language)


Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

"Tenzing and Hillary have done it! Mount Everest has been conquered!" This news evoked (1) ______ reactions. Somehow, there was a sense of disappointment (2) ______ the fact that the great mountain had been (3) ______. It would have been nice to (4) ______ the Everest as an (5) ______ part of the Earth.

SubQuestion No : 1
Q1. Select the most appropriate option to fill in blank number 1

Options:

1. intruding
2. inspired
3. intimate
4. interesting

Correct answer : interesting

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

"Tenzing and Hillary have done it! Mount Everest has been conquered!" This news evoked (1) ______ reactions. Somehow, there was a sense of disappointment (2) ______ the fact that the great mountain had been (3) ______. It would have been nice to (4) ______ the Everest as an (5) ______ part of the Earth.

SubQuestion No : 2
Q2. Select the most appropriate option to fill in blank number 2

Options:

1. on
2. at
3. of
4. for

Correct answer : at

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

"Tenzing and Hillary have done it! Mount Everest has been conquered!" This news evoked (1) ______ reactions. Somehow, there was a sense of disappointment (2) ______ the fact that the great mountain had been (3) ______. It would have been nice to (4) ______ the Everest as an (5) ______ part of the Earth.

SubQuestion No : 3
Q3. Select the most appropriate option to fill in blank number 3

Options:

1. invaded
2. challenged
3. occupied
4. conquered

Correct answer : conquered

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

"Tenzing and Hillary have done it! Mount Everest has been conquered!" This news evoked (1) ______ reactions. Somehow, there was a sense of disappointment (2) ______ the fact that the great mountain had been (3) ______. It would have been nice to (4) ______ the Everest as an (5) ______ part of the Earth.

SubQuestion No : 4
Q4. Select the most appropriate option to fill in blank number 4

Options:

1. left
2. had left
3. be leaving
4. have left

Correct answer : have left

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

"Tenzing and Hillary have done it! Mount Everest has been conquered!" This news evoked (1) ______ reactions. Somehow, there was a sense of disappointment (2) ______ the fact that the great mountain had been (3) ______. It would have been nice to (4) ______ the Everest as an (5) ______ part of the Earth.

SubQuestion No : 5
Q5. Select the most appropriate option to fill in blank number 5

Options:

1. unavailed
2. unruly
3. unassailable
4. unusual

Correct answer : unassailable

Q6. Identify the most appropriate option to substitute the underlined segment. If no substitution is required, select No substitution.
Of Rama and Usha the later is the most responsible.

Options:

1. the latter is the more
2. No substitution.
3. the latter is most
4. the later is more

Correct answer : the latter is the more

 

Click Here To Download PDF

DOWNLOAD SSC CHSL (10+2) Exam SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL/CHSL GK Notes PDF

DOWNLOAD SSC CHSL (10+2) Exam General Awareness PDF

Printed Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

Study Material for Junior Engineer (Civil / Electrical / Mechanical Engineering) Examination

Study Kit for SSC CGL EXAM

Q7. Fill in the blank with the most appropriate word.
The ______ appears to be rather rough today for the ships to sail.

Options:

1. atmosphere
2. environment
3. weather
4. climate

Correct answer : weather

Q8. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. Practicing hard, she hoped to win an Olympic medal some day.
B. As she sped down the slope she had a terrible accident.
C. But, she didn't know it would be her last run ever.
D. Ann Thompson was going to make her practice ski run before lunch.

Options:

1. DACB
2. ACDB
3. BCDA
4. DCBA

Correct answer :  DACB

Q9. Select the correctly spelt word.

Options:

1. compitition
2. contruction
3. distruction
4. repetition

Correct answer : repetition

Q10. Select the most appropriate antonym of the given word.
SPARSE

Options:

1. dense
2. weak
3. thin
4. strong

Correct answer : dense

Q11. Select the most appropriate word for the group of words.
One who is in charge of a museum or art gallery

Options:

1. instructor
2. collector
3. monitor
4. curator

Correct answer : curator

Q12. Select the most appropriate passive form of the given sentence.
Have you paid your outstanding bills?

Options:

1. Are your outstanding bills being paid?
2. Will your outstanding bills be paid?
3. Have your outstanding bills being paid?
4. Have your outstanding bills been paid?

Correct answer : Have your outstanding bills being paid?

Q13. Select the most appropriate synonym of the given word.
OPPORTUNE

Options:

1. timely
2. barely
3. rarely
4. likely

Correct answer : timely

Q14. Identify the most appropriate option to substitute the underlined segment. If no substitution is required, select No substitution.
By next week I will have been made all the reservations for the trip to Europe.

Options:

1. will have been making
2. will had make
3. will have made
4. No substitution.

Correct answer : will have made

Q15. Fill in the blank with the most appropriate word.
The archaeologist made a ______ discovery.

Options:

1. sensible
2. senile
3. sensitive
4. sensational

Correct answer : sensational

Q16. Select the wrongly spelt word.

Options:

1. elementery
2. hereditary
3. jewellery
4. missionary

Correct answer : elementery

Q17. Select the most appropriate word for the group of words.
One whose hobby is stamp collection

Options:

1. panegyrist
2. phonologist
3. philanthropist
4. philatelist

Correct answer : philatelist

Q18. Select the most appropriate indirect form of the given sentence.
The lawyer said to the accused, "Where were you at the time of the burglary?"

Options:

1. The lawyer asked the burglar if he was there at the time of burglary.
2. The lawyer asked the burglar where he was at the time of burglary.
3. The lawyer asked the burglar where were you at the time of burglary.
4. The lawyer asked the burglar that where was he at the time of burglary.

Correct answer :  The lawyer asked the burglar where he was at the time of burglary.

Q19. Select the most appropriate meaning of the given idiom.
To bark up the wrong tree

Options:

1. to eat an unpalatable fruit by mistake
2. to be wrong about the reason for something
3. to be mistaken about the name of a tree
4. to bury money under a tree and forget the place

Correct answer :   to be wrong about the reason for something

Q20. Select the most appropriate meaning of the given idiom.
To grease the palm

Options:

1. to cheat someone
2. to give support
3. to give a massage
4. to bribe someone

Correct answer : to bribe someone

Q21. Identify the segment which contains the grammatical error.
The ambulance have arrived on time, the accident victim was taken to the hospital.

Options:

1. The ambulance
2. was taken to the hospital
3. the accident victim
4. have arrived on time

Correct answer : have arrived on time

Q22. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. They had come from different parts of the city.
B. Men, tall and skinny, short and fat gathered in Dubai.
C. They were all named Mohammad!
D. But, all of them had one thing in common.

Options:

1. BADC
2. ADCB
3. ABCD
4. BDAC

Correct answer : BADC

Q23. Select the most appropriate antonym of the given word.
INFERIOR

Options:

1. interior
2. ulterior
3. superior
4. exterior

Correct answer : superior

Q24. Select the most appropriate synonym of the given word.
PATHETIC

Options:

1. purposeful
2. plentiful
3. pitiful
4. powerful

Correct answer : pitiful

Q25. Identify the segment which contains the grammatical error.
The Principal requested to the Chief Guest to inaugurate the sports meet.

Options:

1. to the Chief Guest
2. The Principal requested
3. to inaugurate
4. the sports meet

Correct answer : to the Chief Guest

Click Here To Download PDF

DOWNLOAD SSC CHSL (10+2) Exam SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL/CHSL GK Notes PDF

DOWNLOAD SSC CHSL (10+2) Exam General Awareness PDF

Printed Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

Study Material for Junior Engineer (Civil / Electrical / Mechanical Engineering) Examination

Study Kit for SSC CGL EXAM

<< Go Back to Main Page


IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL