SSC CHSL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2018 "held on 03 July 2019" Evening Shift (English Language)

New Page 1

https://sscportal.in/sites/default/files/SSC-CHSL-LOGO.gif


SSC CHSL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2018 "held on 03 July 2019"

Evening Shift (English Language)

Q1. Select the most appropriate synonym of the given word.
THWART

Options:

1. support
2. face
3. impede
4. aid

Correct Answer:  impede

Q2. Select the wrongly spelt word.

Options:

1. negative
2. neglect
3. nerve
4. nerveous

Correct Answer: nerveous

Q3. Select the most appropriate antonym of the given word.
INSTANT

Options:

1. immediate
2. current
3. quick
4. delayed

Correct Answer: delayed

Q4. Select the word which means the same as the group of words given.
An instrument used for measuring atmospheric pressure

Options:

1. thermometer
2. voltmeter
3. altimeter
4. barometer

Correct Answer: barometer

Q5. Select the most appropriate synonym of the given word.
HANDY

Options:

1. convenient
2. clumsy
3. useless
4. hard

Correct Answer: convenient

Q6. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.
I expect to return from Singapore during about a week's time.

Options:

1. during about
2. a week's time
3. from Singapore
4. I expect to return

Correct Answer: during about

Q7. Select the correct indirect form of the given sentence. 
Father said to me, "Are you going to keep me waiting all night?'

Options:

1. Father told me that you are going to keep him waiting all night.
2. Father asked me if I was going to keep him waiting all night.
3. Father asked me if you were going to keep him waiting all night.
4. Father asked me are you going to keep me waiting all night.

Correct Answer: Father asked me if I was going to keep him waiting all night.

Q8. Select the most appropriate word to fill in the blank. 
The prisoner held up his fist in a defiant ______ as he was led out of the courtroom.

Options:
1. gesture
2. salute
3. token
4. wave

Correct Answer: gesture

Q9. Select the most appropriate word to fill in the blank. 
In view of his transfer to a far off place, he had to ______ his promotion.

Options:

1. resign
2. forgo
3. assert
4. claim

Correct Answer: forgo

Q10. Select the word which means the same as the group of words given.
The study of human history and prehistory through the excavation of sites

Options:

1. archaeology
2. psephology
3. anthropology
4. geology

Correct Answer: archaeology

Q11. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement.
The civic bodies in the capital have formed teams to crack down on coaching centres found violated a law. 

Options:

1. found to violated a law
2. found violating the law
3. No improvement
4. finding to violate the law

Correct Answer: found violating the law

Q12. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order. 

A. The subjects taught in the Gurukul varied from Sanskrit to Mathematics.
B. Indian education has its roots in the ancient ages.
C. However this system changed when the British came to India.
D. In those days the Gurukul system was followed.

Options:

1. BDAC
2. BCAD
3. DCAB
4. CBAD

Correct Answer:  BDAC

Click Here To Download PDF

DOWNLOAD SSC CHSL (10+2) Exam SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL/CHSL GK Notes PDF

DOWNLOAD SSC CHSL (10+2) Exam General Awareness PDF

Printed Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

Study Material for Junior Engineer (Civil / Electrical / Mechanical Engineering) Examination

Study Kit for SSC CGL EXAM

Study Kit for SSC CGL EXAM

Q13. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.
Mrs. Sangeeta Malik is one of the favourite teacher of most children in our school.

Options:

1. Mrs. Sangeeta Malik is
2. of most children
3. one of the favourite teacher
4. in our school

Correct Answer: one of the favourite teacher

Q14. Select the correct passive form of the given sentence. 
The new gardener looks after the plants well.

Options:

1. The new gardener is looked after well by the plants.
2. The plants are looked after well by the new gardener.
3. The plants looked after well by the new gardener.
4. The plants were looked after well by the new gardener.

Correct Answer: The plants are looked after well by the new gardener.

Q15. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement.
The Urban Art Commission has suggested that the landscape be developing by adding water fountains around the sculpture.

Options:

1. be developed with
2. be developed by
3. to be developed by
4. No improvement

Correct Answer: be developed by

Q16. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order. 

A. At this speed the rocket soon attained the height of 190 miles above the earth.
B. At 9 am the great rocket lifted in the air with a mighty roar.
C. It rose smoothly at first, then quickened to a speed of 17,500 miles an hour.
D. Gagarin now pulled himself towards the window to look down. 

Options:

1. ADBC
2. CBAD
3. BCAD
4. BADC

Correct Answer: BCAD

Q17. Select the most appropriate antonym of the given word.
RESERVED

Options:

1. modest
2. placid
3. quiet
4. communicative

Correct Answer: communicative

Q18. Select the most appropriate meaning of the given idiom.
Going over one's head

Options:

1. unable to function as one used to
2. something one didn't expect
3. unable to take a decision
4. beyond one's capacity to understand

Correct Answer: beyond one's capacity to understand

Q19. Select the most appropriate meaning of the given idiom. 
Mad as a hatter

Options:

1. superstitious
2. eccentric
3. old fashioned
4. very upset

Correct Answer: eccentric

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank. 

Every morning, nine-year old Khushi becomes guardian to her five-year old sister Ankita as (1) ______ hold hands and cross the railway tracks to (2) ______ the school. The sisters leave home (3) ______ 7 am with school bags larger (4) ______ their torsos. The 2 km route they walk on foot to reach school (5) ______ includes walking past a railway crossing and through the lanes of an industrial area used by mini trucks and carrier vehicles.

Q20. Select the most appropriate option for blank No. 1.

Options:

1. they
2. we
3. them
4. she

Correct Answer: they

Q21. Select the most appropriate option for blank No. 2.

Options:

1. go
2. come
3. reach
4. arrive

Correct Answer: reach

Q22. Select the most appropriate option for blank No. 3.

Options:

1. on
2. at
3. from
4. in

Correct Answer: at

Q23. Select the most appropriate option for blank No. 4.

Options:

1. to
2. from
3. than
4. with

Correct Answer: than

Q24. Select the most appropriate option for blank No. 5.

Options:

1. evenly
2. daily
3. hardly
4. widely

Correct Answer: daily

Q25. Select the wrongly spelt word.

Options:

1. require
2. reproduce
3. resembel
4. reverse

Correct Answer: resembel

Click Here To Download PDF

DOWNLOAD SSC CHSL (10+2) Exam SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL/CHSL GK Notes PDF

DOWNLOAD SSC CHSL (10+2) Exam General Awareness PDF

Printed Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

Study Material for Junior Engineer (Civil / Electrical / Mechanical Engineering) Examination

Study Kit for SSC CGL EXAM

<< Go Back to Main Page


IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL