Model Questions for SSC CGL (SET-74) GENERAL ENGLISH

Model Questions for SSC CGL (SET-74) GENERAL ENGLISH

Directions: In the following passage some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill the blanks with the help of the alternative given

Science means knowledge, but not all knowledge is science. I know from my own eyesight that our dog Chippy lies papaya; I know from a book that Akbar was the (1) of Babar, and (2) in 1605; and I know (3) the ratio that India did not do well in the (4) Test matches. We can call these (5) of knowledge (6) but they are not science. Science (7) with facts, but not with facts which have (8) to do with each other, like the facts about our dog, cricket and the Mughal ruler; those facts are not related (9), and so have nothing (10) with science. Science stars with observation.

1. (a) grandson
(b) grandfather
(c) grand nephew
(d) son

2. (a) gone
(b) died
(c) disappeared
(d) absented

3. (a) on
(b) in
(c) since
(d) from

4. (a) old
(b) ordinary
(c) latest
(d) outdated

5. (a) pieces
(b) peace
(c) whole
(d) block

6. (a) lies
(b) charges
(c) facts
(d) blame

7. (a) starts
(b) stops
(c) passes
(d) drives

8. (a) no
(b) neither
(c) nor
(d) nothing

9. (a) by that way
(b) in any way
(c) from the side
(d) in addition to

10. (a) to lie
(b) to speak
(c) to sleep
(d) to do

Printed Study Kit for SSC CGL (Tier-1) Exam

एसएससी CGL(Tier-1) HINDI परीक्षा ​​अध्ययन सामग्री

 Answer

1. (a) 2. (b) 3. (a) 4. (c)  5. (a) 6. (c) 7. (a) 8. (d) 9. (b) 10. (d)


IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL