SSC Constable GD Model Exam Paper - 1 "Arithmetic"

https://sscportal.in/images/Staff-Selection-Commission.jpeg

SSC Constable GD Exam Model Paper - 1

Subject: Arithmetic


1. A boy was asked to multiply a certain number by 50. He multiplied it by 30 and got his answer less than the correct one by 400. The number to be multiplied was :

(a) 10
(b) 20
(c) 30
(d) 40

2. 0.6 of a number is equal to 0.08 of another number. The ratio of the numbers will be

(a) 3 : 4
(b) 4 : 3
(c) 2 : 15
(d) 2 : 9

3.

(a) 125
(b) 150
(c) 175
(d) 200

4.

(a) Rs. 9
(b) Rs. 24
(c) Rs. 64
(d) Rs. 1,320

5. The sum of three consecutive odd natural numbers each divisible by 3 is 72. What is the largest among them?

(a) 21
(b) 24
(c) 27
(d) 36

6. If *381 is divisible by 11, then the digit at tae place of * is

(a) 0
(b) 1
(c) 4
(d) 7

7. By which smallest number should 5808 be multiplied so that it becomes a perfect square?

(a) 2
(b) 7
(c) 11
(d) 3

8. The least number which when divided by 4, 6, 8, 12 and 16 leaves a remainder of 2 in each case is

(a) 46
(b) 48
(c) 50
(d) 56

9. Sum of two numbers is 40 and their product is 375. What will be the sum of their reciprocals?

10. The product of the LCM and HCF of two numbers is 24. The difference of the two numbers is 2. Find the numbers ?

(a) 8 and 6
(b) 8 and 10
(c) 2 and 4
(d) 6 and 4 3

11. In a class of the students are girls and rest are boys. If of the girls and of the boys are absent. What part of the total number of students are present?

12. Two numbers differ by 5. If their product is 336, the sum of the two numbers is

(a) 21
(b) 28
(c) 37
(d) 51

13. The maximum number of students among whom 1001 pens and 910 pencils can be distributed in such a way that each student gets same number of pens and. same number of pencils, is:

(a) 91
(b) 910
(c) 1001
(d) 1911

14. Unit digit in (264)102 + (264)103 is:

(a) 0
(b) 4
(c) 6
(d) 8

15. Which one of the following is the least?

16.

(a) 1,200
(b) 2,400
(c) 3,000
(d) 3,200

17. If 80% of A = 50% of B and B = x% of A, then the value of x is:

(a) 400
(b) 300
(c) 160
(d) 150

18. If x is 80% of y, what percent of x is y?

(a) 75%
(b) 80%
(c) 100%
(d) 125%

19. In a town, the population was 8000. In one year, male population increased by 10% and female population increased by 8% but the total population increased by 9%. The number of males in the town was

(a) 4000
(b) 4500
(c) 5000
(d) 6000

20. In an examination, there were 1000 boys and 800 girls. 60% of the boys and 50% of the girls passed. Find the percent of the candidates failed?

(a) 46.4
(b) 48.4
(c) 44.4
(d) 49.6

21. If A exceeds B by 40%, B is less than C by 20%, then A C is,:

(a) 28 : 25
(b) 26 : 25
(c) 3 : 2
(d) 3 : 1

22. Price of sugar rises by 20%. By how much percent should the consumption of sugar be reduced so that the expendi­ture does not change?

23. In a school 70% of the students are girls. The number of boys are 510. Then the total number of students in the school is

(a) 850
(b) 1700
(c) 1830
(d) 1900

24. Applied to a bill for Rs. 1,00,000 the difference between a discount of 40% and two successive discounts of 36% and 4% is

(a) Nil
(b) Rs. 1,440
(c) Rs. 2,500
(d) Rs. 4,000

25. A tradesman marks his goods 10% above his cost price. If he allows his customers 10% discount on the marked price, how much profit or loss does he make, if any?

(a) 1% gain
(b) 1% loss
(c) 5% gain
(d) No gain, no loss

ANSWERS

1. (b) 2. (c) 3. (c) 4. (b) 5. (c) 6. (d) 7. (d) 8. (c) 9. (a) 10. (d) 11. (a) 12. (c) 13. (a) 14. (a) 15. (d) 16. (b) 17. (c) 18. (d) 19. (a) 20. (c) 21. (a) 22. (c) 23. (b) 24. (b) 25. (b)

<<Go Back To Main Page

IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL