Model Questions for SSC CGL TIER-2 English Set - 2


Model Questions for SSC CGL TIER-2 English Set - 2


1.Which of the following is the same in meaning as the phrase ‘holding out’ as used in the passage?

(a) catching
(b) expounding
(c) substaining
(d) restraining

2. According to the passage, the question of abortion is

(a) ignored
(b) hotly debated
(c) unanswered
(d) left to the scientists to decide

3. Which of the following is true regarding the reasons for progress in genetic engineering?

(a) It has become popular to abort female foetuses.
(b) Human beings are extremely interested in heredity.
(c) Economically sound and scientifically advanced countries can provide the infrastructure for such research.
(d) Poor countries desperately need genetic information.

4. Which of the following is the same in meaning as the word ‘obliterate’ as used in the passage?

(a) wipe off
(b) eradicate
(c) give birth to
(d) wipe out

5. Which of the following is the opposite in meaning to the word ‘charge’ as used in the passage?

(a) calm
(b) disturb
(c) discharge
(d) settle

Click Here to Join Online Coaching for SSC CGL (Tier -2)

Buy Printed Study Material for SSC CGL (Tier -2)

Directions: Read each sentence to find out if there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer.

6. (a) Governments and business must reduce
    (b) its own energy use
    (c) and promote conservation
    (d) to their citizens and employees.

7. (a) If the allegations
    (b) made against him 
    (c) are found to be true
    (d) he could face rigorous imprisonment.

8. (a) Having acquired some experience
    (b) she is no longer
    (c) one of those who believes
    (d) very explanation she is given.

9. (a) On discovering that
    (b) it was a forgery
    (c) he torn up the agreement
    (d) he had signed.

10. (a) With regard to implementation the
      (b) details of the proposal
      (c) the committee was divided
      (d) in its opinion.

Click Here to Join Online Coaching for SSC CGL (Tier -2)

Buy Printed Study Material for SSC CGL (Tier -2)

Answer:

1. (b) 2. (b) 3. (c) 4. (b) 5. (c) 6. (b) 7. (d) 8. (c) 9. (c) 10. (a)

IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL