Model Questions for SSC CGL TIER-2 English Set - 18


Model Questions for SSC CGL TIER-2 English Set - 18


Directions: In the following passage there are blanks each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

When we 73 started thirty years ago in 1977, we did not know anything about how to run a bank for the poor. We therefore looked at how others ran their operations and 74 from their mistakes. In Bangladesh, conventional banks and credit co-operatives always 75 lump sum repayments. This created 76 problems because repaying in a lump sum was a mental hurdle for borrowers. They tended to delay repayment and get further into debt in the 77. In the end they usually 78 totally on the loan, which was a loss to the bank. In structuring our own loans, I decided to ask for a daily payment. Monitoring repayment was 79 and it filled people with 80 that they could repay their loans.

1. (a) firstly
    (b) freshly
    (c) foremost
    (d) initially

2. (a) copied
    (b) observed
    (c) learned
    (d) understood

3. (a) asked
    (b) insisted
    (c) demanded
    (d) settled

4. (a) severe
    (b) no
    (c) additionally
    (d) variety

5. (a) time
    (b) process
    (c) return
    (d) event

Click Here to Join Online Coaching for SSC CGL (Tier -2)

Buy Printed Study Material for SSC CGL (Tier -2)

6. (a) neglected
    (b) abandoned
    (c) defaulted
    (d) depended

7. (a) benefit
    (b) easier
    (c) reckless
    (d) disorganised

8. (a) sense
    (b) confidence
    (c) challenge
    (d) doubt

Directions: Read each of the following sentences to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. Ignore errors of punctuation, if any.

9. The crucial point to (a)/ be discussed at the (b)/ meeting is how to (c)/ well implement the policy. (d).

10. He wants to (a)/ set up a laboratory (b)/ to undertake research (c)/No error. (d)

Click Here to Join Online Coaching for SSC CGL (Tier -2)

Buy Printed Study Material for SSC CGL (Tier -2)

Answer:

1. (d) 2. (c) 3. (c) 4. (a) 5. (b) 6. (d) 7. (b) 8. (a) 9. (d) 10. (d)

IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL