Model Questions for SSC CGL TIER-1 (Reasoning) Set - 17

SSC CGL LOGO


Model Questions for SSC CGL TIER-1 (Reasoning) Set - 17


1. 0, ?, 8, 15, 24

(a) 1
(b) 3
(c) 5
(d) 2

2. Question Figures

Answer Figure

3. Question Figure

Answer Figure

Directions: Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?

3. a-ba-bb-ab-a

(a) aabb
(b) baaa
(c) abab
(d) baab

Directions: In the following questions select the missing numberfrom the given responses.

5.

(a) 12
(b) 21
(c) 24
(d) 35

Click Here for Study Material for SSC CGL Exam

Click Here to Join Online Course for SSC CGL Exam

6.

(a) 223
(b) 224
(c) 225
(d) 227

7.  4   12   11   5
     6   7     10   3
     8   9     10   7
     7   5     ?     4

(a) 12
(b) 14
(c) 13
(d) 8

8.  6    18    15
     3    2      5
     4    3      ?
     -     -      -
     8    27    9

(a) 2
(b) 11
(c) 3
(d) 6

9. In the following question, num­bers of letters skipped in reverse order in between adjacent letters in the series is constant. Which of the following series observe this rule ?

(a) SPMJG
(b) SQOLJ
(c) SPNLJ
(d) WUTRQ

Directions: In question no.50 two statements are given followed by two conclusions I and II. You have to consider the two statements to be true, even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions can definitely be drawn from the given statements. Indicate your answer.

10. Statements:

There are many Indians who are honest.

Mohan is an Indian.

Conclusions:

I. Mohan is honest.
II. Mohan is not honest.

(a) Only I follows
(b) Neither I nor II follows
(c) Only II follows
(d) Both I and II follow

Click Here for Study Material for SSC CGL Exam

Click Here to Join Online Course for SSC CGL Exam

Answer:

1. (b) 2. (d) 3. (c) 4. (d) 5. (b) 6. (c) 7. (d) 8. (c) 9. (a) 10. (b)


IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL