Model Questions for SSC CGL TIER-1 (Maths) Set - 3

SSC CGL LOGO


Model Questions for SSC CGL TIER-1 (Maths) Set - 3


1. A boy was asked to multiply a certain number by 50. He multiplied it by 30 and got his answer less than the correct one by 400. The number to be multiplied was :

(a) 10
(b) 20
(c) 30
(d) 40

2. 0.6 of a number is equal to 0.08 of another number. The ratio of the numbers will be

(a) 3 : 4
(b) 4 : 3
(c) 2 : 15
(d) 2 : 9

3. of a number exceeds of the same number by 10. The number is :

(a) 125
(b) 150
(c) 175
(d) 200

4. A boys was asked to find the value of of a sum of money. Instead of multiplying the sum by he divided it by and then his answer exceeded by Rs. 55. Find the correct answer?

(a) Rs. 9
(b) Rs. 24
(c) Rs. 64
(d) Rs. 1,320

5. The sum of three consecutive odd natural numbers each divisible by 3 is 72. What is the largest among them?

(a) 21
(b) 24
(c) 27
(d) 36

Click Here for Study Material for SSC CGL Exam

Click Here to Join Online Course for SSC CGL Exam

6. If *381 is divisible by 11, then the digit at tae place of * is

(a) 0
(b) 1
(c) 4
(d) 7

7. By which smallest number should 5808 be multiplied so that it becomes a perfect square?

(a) 2
(b) 7
(c) 11
(d) 3

8. The least number which when divided by 4, 6, 8, 12 and 16 leaves a remainder of 2 in each case is

(a) 46
(b) 48
(c) 50
(d) 56

9. Sum of two numbers is 40 and their product is 375. What will be the sum of their reciprocals?

10. The product of the LCM and HCF of two numbers is 24. The difference of the two numbers is 2. Find the numbers ?

(a) 8 and 6
(b) 8 and 10
(c) 2 and 4
(d) 6 and 4 3

Answer:

1. (b) 2. (c) 3. (c) 4. (b) 5. (c) 6. (d) 7. (d) 8. (c) 9. (a) 10. (d)

Click Here for Study Material for SSC CGL Exam

Click Here to Join Online Course for SSC CGL Exam


IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL